Wraz z początkiem września rozpoczęła się kampania cukrownicza. Związek Producentów Cukru w Polsce szacuje, że podczas trwającej kampanii uda się wyprodukować ponad 2 mln 269 tys. ton cukru. Tym samym planowana ilość wyprodukowanego cukru w Polsce w tym roku będzie najwyższa od trzech lat. Produkcja cukru w kraju stanowi około 0,13% PKB (około 2 mld 623 mln zł), a wchodzące w życie regulacje unijne sprawiają, że prowadzona jest w sposób nowoczesny i zrównoważony.
Polski przemysł cukrowniczy od lat generuje istotny procent wartości unijnego przemysłu cukrowniczego. Polska do dziś jest w czołówce europejskich producentów cukru, zajmując trzecie miejsce za Francją oraz Niemcami i mając ogromny wpływ na kondycję unijnego przemysłu cukrowniczego.
Wzrost produkcji cukru to dobry znak dla całej branży. To również dowód na to, że pomimo wprowadzonego podatku cukrowego, problemów upraw takich jak chociażby niska polaryzacja czy chwościk zagrażający uprawom, cukier z Polski cieszy się rosnącą popularnością. To ważna informacja dla całego przemysłu – mówi Michał Gawryszczak, Dyrektor Biura Związku Producentów Cukru w Polsce.
Sytuacja związana z pandemią COVID-19 spowolniła zużycie cukru, ale po zakończonym lockdownie mogliśmy zaobserwować ponowny jej wzrost. Poluzowanie regulacji sprawiło, że konsumpcja cukru wzrosła i osiągnęła satysfakcjonujący branżę poziom. Równocześnie warto dodać, że doświadczeni ubiegłorocznymi problemami plantatorzy buraków cukrowych, w tym roku mogą liczyć na większe zbiory. Pomimo chłodnej wiosny i miejscami występujących mszyc oraz szarka komośnika, ostatecznie udało się uniknąć większych problemów. Opady deszczu, stosunkowo słoneczna w ostatnim czasie pogoda oraz niewielkie, w porównaniu z poprzednim rokiem, zniszczenia spowodowane przez szkodniki roślin, sprzyjały lepszym plonom.
Istotnym czynnikiem wpływającym na wynik wyprodukowanego cukru jest polaryzacja buraków, czyli zawartość cukru w burakach, którą Związek Producentów Cukru w Polsce przewiduje na poziomie 16,83% – blisko 1,5% więcej niż w ubiegłym roku. Poważniejszych zagrożeń dla cukru z Polski ciężko jednak wypatrywać.
źródło: informacja prasowa