HERMESY KULINARNE 2021 WRĘCZONE Giancarlo Russo: Hermes to nagroda, której nie można kupić, trzeba na nią zapracować…

Aktualności

HERMESY KULINARNE 2021 WRĘCZONE Giancarlo Russo: Hermes to nagroda, której nie można kupić, trzeba na nią zapracować…

07 października 2021

XXII Ogólnopolskie Spotkanie Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa już za nami. Tegoroczna Gala Poradnika Restauratora i Poradnika Handlowca odbyła się 30 września w Poznaniu i zgromadziła wielu najważniejszych top managerów z branży HoReCa oraz FMCG, reprezentujących zagraniczne i krajowe sieci detaliczne, dystrybutorów, producentów oraz handlowców. Nie zabrakło również uznanych szefów kuchni i właścicieli obiektów gastronomicznych.

Kulminacyjnym punktem w hotelu Novotel Poznań Centrum było wręczenie specjalnych wyróżnień – prestiżowych statuetek – Hermesów Kulinarnych Poradnika Restauratora 2021. Nagrody te przyznawane są od 2005 r. i nie są uzależnione od jakichkolwiek opłat i licencji. Z roku na rok wybór tych najlepszych jest coraz trudniejszy. Dlatego Kapitułę plebiscytu w tym względzie wspierają szefowie kuchni, którzy otrzymali statuetki Hermesa w poprzednich latach. Hermes Kulinarny Poradnika Restauratora jest, więc przede wszystkim wyrazem uznania w branży. I tak jak powiedział Giancarlo Russo: “Hermesa Kulinarnego nie można kupić, trzeba na niego zapracować.”

Kapituła pod przewodnictwem Joanny Ochniak w tym roku postanowiła przyznać aż osiem statuetek. Wyróżnienia z rąk prezesa wydawnictwa, Wiesława Generalczyka i redaktor naczelnej Poradnika Restauratora Heidi Handkowskiej odebrali najlepsi spośród restauratorów i szefów kuchni.

LAUREACI HERMESA PORADNIKA RESTAURATORA 2021:

OSOBOWOŚĆ GASTRONOMII – MARIUSZ GACHEWICZ

Mariusz Gachewicz postępuję zgodnie ze słowami Konfucjusza: Wybierz sobie zawód, który lubisz, a całe życie nie będziesz musiał pracować. Po prostu kocha to, co robi i ciągle się uczy. Przez ponad 10 lat szefował na Zamku w Gniewie. Od niedawna szef kuchni Akademii Concept 37  związanej z firmami AJ Food i Farm Frites. Stawia na młodych. Twierdzi, że w kuchni trzeba sobie pomagać, a nie szukać winnych. Organizator konkursu Archimagirus Tradycja & Nowoczesność. Uczestnik wielu prestiżowych konkursów kulinarnych, miłośnik kuchni włoskiej.

RESTAURACJA Z RENOMĄ – RESTAURACJA EPOKA Z WARSZAWY

Nagrodę odebrał szef kuchni Marcin Przybysz.

Restauracja Epoka mieści się w budynku Hotelu Europejskiego w Warszawie. Jej wyjątkowość polega na zupełnie nowej interpretacji fine food experience, który już od wejścia zachęca i wciąga w dyskusję o ciekawym życiu i dobrym smaku. Za samopoczucie gości odpowiada dyrektor restauracji Antoine Azaïs, który robi wszystko by „epokowe doświadczenie” stało się uzależniającym przeżyciem, a za dania Executive Chef Marcin Przybysz.

Nominowani w niej byli:

  • Bottiglieria 1881, Kraków –szef Przemysław Klima
  • Arco by Paco Pérez, Gdańsk – szef Antonio Arcieri
  • Epoka, Warszawa – szef Marcin Przybysz

RESTAURACJA Z TRADYCJĄ – RESTAURACJA HYĆKA Z POZNANIA

Nagrodę odebrali Alicja i Marcin Sadowscy.

Restauracja powstała w 2014 r. na poznańskiej Śródce. Hyćka to nic innego jak regionalna nazwa krzewu czarnego bzu. Przygotowywane w Hyćce syropy są jej flagowym produktem. Restauracja swoimi daniami nawiązuje do tradycji kulinarnych wielkopolski, a wszystko to w oparciu o najwyższej jakości produkty od lokalnych producentów. Hyćka to firma rodzinna angażująca w swoje działania przedstawicieli trzech pokoleń.

Nominowani w niej byli:

  • Hyćka, Poznań – Alicja i Marcin Sadowscy
  • Dworek Tradycja Dom Smaku, Bełczna – Grażyna Zaremba-Szuba
  • Drukarnia Smaku Cristina, Zakopane – Adam Kwil

RESTAURACJA HOTELOWA – HOTEL HAVET RESORT & SPA, DŹWIRZYNO

Nagrodę odebrał szef kuchni Maciej Żukowski.

Havet Hotel położony jest nad morzem, z dala od turystycznego zgiełku. W restauracji Magia Lubczyku smaki dzieciństwa przybierają nowoczesne formy i zabierają gości w inspirującą kulinarną podróż. Tak jak lubczyk potrafi wydobyć smaki z każdej potrawy, tak i Maciej Żukowski, szef kuchni wraz z zespołem serwuje dania, które zaskakują formą, aromatami i kompozycją. Łączy nowoczesne techniki z zapomnianym dziedzictwem kulinarnym.

Nominowani w niej byli:

  • Hotel Szczawnica Park Resort & Spa – szef Krzysztof Urbańczyk
  • Hotel Havet Resort & SPA, Dźwirzyno – szef Maciej Żukowski
  • Herbarium Hotel & SPA, Chomiąża Szlachecka – szef Michał Szczepański

KAWIARNIA/LODZIARNIA/CUKIERNIA/MANUFAKTURA – WZRUSZA TORUŃ

Nagrodę odebrali Iga Sarzyńska-Komorowska i Maciej Komorowski.

Wzrusza Toruń to marka stworzona z prawdziwej pasji i wyjątkowych marzeń Igi i Macieja, od pokoleń związanych z branżą piekarniczo-cukierniczą. Iga jest córką wybitnego artysty piekarza Cezarego Sarzyńskiego – twórcy kogutów w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą. Twierdzi, że to dzięki tacie potrafi odnaleźć się na każdym stanowisku pracy – w pracowni lub piekarni. Nauki pobierała w San Francisco, Toronto, Paryżu czy Londynie. Jest laureatką wielu prestiżowych nagród.

Nominowani w niej byli:

  • Wzrusza Toruń – Iga Sarzyńska-Komorowska i Maciej Komorowski
  • Cukiernia Deseo Patisserie & Chocolaterie, Warszawa – Natalia Sitarska i Łukasz Smoliński
  • Lodziarnia Lukullus w St. Tropez, Warszawa – Albert Judycki i Jacek Malarski.

HERMES KULINARNY ZA CAŁOKSZTAŁT TWÓRCZOŚCI KULINARNEJ W DOBIE PANDEMII – A NÓŻ WIDELEC, POZNAŃ

Nagrodę odebrali Agata i Michał Kuter.

Michał Kuter wspólnie z żoną Agatą od 11 lat prowadzą restaurację A nóż widelec w Poznaniu. W menu znajdziemy klasykę polskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. Pan Michał to absolwent prestiżowej szkoły kulinarnej Westminster Kingsway College w Londynie. Odbył również mnóstwo staży i praktyk w takich restauracjach, jak Chez Bruce, La Gavroche czy Petrus. Niedawno wydał książkę o pasji do gotowania i miłości do kuchni polskiej, a także o historii restauracji.

Nominowani w niej byli:

  • A Nóż Widelec, Poznań – szef Michał Kuter
  • Przystań & Marina, Wrocław – szef Karol Sankowski
  • Karafka, Bydgoszcz – szef Jakub Nowak

HERMES KULINARNY ZA DEBIUT RYNKOWY W POSTPANDEMICZNEJ RZECZYWISTOŚCI – RESTAURACJA SCORIA, BYDGOSZCZ

Nagrodę odebrał szef kuchni Paweł Stawicki.

Restauracja Scoria położona jest nad rzeką Brdą w samym sercu Bydgoszczy, przy ulicy Stary Port 15. Menu restauracji to autorska kuchnia Pawła Stawickiego –ambasadora marki Lubiana – łącząca klasyczne polskie smaki z europejskimi akcentami. Scoria jest idealnym miejscem zarówno na celebrację wyjątkowych chwil w gronie najbliższych jak i na spotkania biznesowe.

Nominowani w niej byli:

  • Konci by Sebastian Cichy, Bolszewo k/Wejherowa –szef Sebastian Cichy
  • Cukrownia Żnin – szef Przemysław Urbaniak
  • Scoria, Bydgoszcz – szef Paweł Stawicki

KAPITUŁA HERMESÓW KULINARNYCH POSTANOWIŁA TAKŻE WYRÓŻNIĆ ZA PODNIESIE ATRAKCYJNOŚCI INFRASTRUKTURY TURYSTYCZNEJ W REGIONIE PIENIŃSKIM GRUPĘ HOTELOWĄ SZCZAWNICA PARK

Nagrodę odebrali Renata Gorecka i Grzegorz Gacek.

Renata Gorecka i Grzegorz Gacek są właścicielami Grupy Hotelowej Szczawnica Park. Ich ideą jest kultywowanie tradycji uzdrowiskowych tego miejsca, ratowanie przed zapomnieniem architektury Szczawnicy oraz propagowanie walorów turystycznych Pienin. Pani Renata zarządza firmą, a Pan Grzegorz zajmuje się doborem kadry managerskiej i nowymi projektami. Grzegorz Gacek swoje doświadczenie w zarządzaniu operacjami budował w Danone oraz Kompanii Piwowarskiej, skąd awansował do struktur zarządu SABMiller w Szwajcarii, a następnie do europejskiej centrali Coca Cola Hellenic. Był także prezesem zarządu Distribev Orbico.

Część oficjalną poprowadził Jarosław Kulczycki, dziennikarz i prezenter telewizyjny. Na scenie pojawił się także gość specjalny wieczoru – doktor Sławomir Dudek, główny ekonomista Forum Obywatelskiego Rozwoju, członek Zespołu Doradców ds. Gospodarczych przy Marszałku Senatu RP, który przedstawił prezentację zatytułowaną „Wyzwania w zakresie polityki makroekonomicznej – spojrzenie poza jedną kadencję, a nawet poza jedną dekadę”.

W tym roku gościliśmy również Marcina Gortata, najsłynniejszego Polskiego koszykarza w historii ligi NBA, ambasadora marki Primavera, który opowiadał o sporcie, motywacji i marketingu wysokich lotów.

Wśród uczestników naszego spotkania miał się znaleźć także prof. Tomasz Grodzki, ale wcześniej zaplanowane obowiązki nie pozwoliły mu na osobisty udział w uroczystości. W związku z tym odczytany został list jaki Marszałek Senatu Rzeczypospolitej Polskiej wystosował do uczestników spotkania. “Miniony rok był szczególnie trudny. (..) Tym bardziej napawa optymizmem fakt, że są wśród Państwa ludzie, którzy mimo niesprzyjających okoliczności, potrafili zachować funkcjonowanie swoich firm i prowadzić je w taki sposób, który przyniósł im uznanie środowiska. Pragnę zapewnić, że Senat RP będzie zawsze stał po stronie przedsiębiorców, którym państwo polskie w tych trudnych okolicznościach winne jest szczególną pomoc.”

Po części oficjalnej zaproszeni goście udali się na uroczysty bankiet w trakcie, którego miały miejsce nie tylko rozmowy biznesowe, ale nawiązano również wiele nowych znajomości.

Zaproszonym gościom czas umilała również utalentowana saksofonistka – Aretha Sax Planeta, absolwentka szkoły muzycznej i Akademii Muzyki Rozrywkowej i Jazzu. W tym roku frekwencja była rekordowa – ponad 250 wybitnych gości.

Zapraszamy ponownie za rok!

 

Laureaci Hermesów Kulinarnych Poradnika Restauratora:

2020 

Ceremonia rozdania Hermesów Kulinarnych nie odbyła się z powodu pandemii COVID-19.

2019

Osobowość gastronomii: Sebastian Krauzowicz, Radisson Blu Hotel & Residences w Zakopanem

Hermes Kulinarny Poradnika Restauratora 2019 za całokształt twórczości kulinarnej: Dariusz Zahorański, Radisson Blu Centrum w Warszawie

Hermes Kulinarny Poradnika Restauratora 2019: Maciej Gierdal z okazji 25-lecia działalności firmy Farm Frites w Polsce oraz 25-lecia jego pracy w firmie Farm Frites

Restauracja z renomą: Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek

Restauracja z tradycją: Ostoja Chobienice, Maciej Barton

Restauracja hotelowa: Warsaw Marriott Hotel, Paweł Kałuski

Kawiarnie/lodziarnie/cukiernie: Petit Paris Bistro & Bakery, Daria i Cyril Kuttene

2018

Osobowość gastronomii: Robert Skubisz, Amber Room, Warszawa

Młody talent: Bartosz Peter, Copernicus Toruń Hotel, kapitan Poland National Culinary Team

Hermes Kulinarny 2018 za wszechstronność, nowoczesność i profesjonalizm: Akademia Kulinarna Transgourmet i Selgros C&C

Hermes Kulinarny 2018 za propagowanie wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce: Teo Vafidis

Restauracja z renomą: N31 restaurant&bar by Robert Sowa, Warszawa, Robert Sowa

Restauracja z tradycją: Folwark Folińscy, Wysoka, Dawid Szkudlarek

Restauracja hotelowa: Hotel Leda Spa****, Kołobrzeg, Andrzej Jakomulski

Kawiarnie/lodziarnie/cukiernie: Pijalnie Czekolady E. Wedel, Janusz Profus i Joanna Klimas-Profus

Sieć HoReCa: Stop Cafe PKN Orlen

2017

Osobowość gastronomii: Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, Malika, Gdynia

Platynowy Hermes Kulinarny 2017: Jean Bos za całokształt twórczości kulinarnej

Platynowy Hermes Kulinarny 2017: CT Kulinarnej DoraM za wszechstronność, nowoczesność i profesjonalizm

Restauracja z renomą: Memo Restaurant & Wine, Bydgoszcz, Rafał Godziemski.

Restauracja z tradycją: Tatarska Jurta, Kruszyniany, Dżenneta Bogdanowicz

Restauracja hotelowa: Hotel Fabryka Wełny, Pabianice, Wzorcownia by Wiesław Bober

Sieć kawiarni/lodziarni/cukierni: Pawlova, Luboń, Paweł Mieszała

Sieć HoReCa: Costa Coffee Poland

Dystrybutor HoReCa: Makro Cash&Carry

2016

Osobowość gastronomii: Giancarlo Russo

Platynowy Hermes Kulinarny 2016: Jerzy Pasikowski, tytan pracy w branży gastronomicznej

Restauracja z tradycją: Babinicz, Szczawno Zdrój, Wojciech Harapkiewicz

Restauracja hotelowa: Hotel Copernicus, Kraków, Marcin Filipkiewicz

Sieć kawiarni/lodziarni/cukierni: Lodziarnie Firmowe Grycan

Sieć HoReCa: Weranda Family, Poznań, Jan Poniński

Dystrybutor HoReCa: Farutex Bidvest Polska.

2015

Osobowość gastronomii: Andrzej Polan, Mała Polana Smaków, Warszawa

Platynowy Hermes Kulinarny 2015: Tadeusz Olszański, nestor

polskiego dziennikarstwa, autor licznych książek, publicysta tygodnika „Polityka”, krytyk kulinarny

Restauracja z renomą: Strefa, Warszawa, Jarosław Walczyk

Restauracja z tradycją: A nóż widelec, Poznań, Michał Kuter

Restauracja hotelowa: Blow Up Hall 5050, Poznań, Tomasz Purol

Sieć HoReCa: Express Kuchnia Marche, Beata i Jerzy Jankiewicz

Dystrybutor dla HoReCa: Selgros

2014

Restauracja z renomą: Kuchnia&Bar, Bydgoszcz, Marcin Szukaj i Marcin Maciaszek

Restauracja regionalna: Pałacowa, Mińsk Mazowiecki, Paweł Bęś

Restauracja hotelowa: Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, Bartosz Budnik

Sieć HoReCa: Zapiecek Pierogarnie Polskie

2013

Osobowość gastronomii: Krzysztof Szulborski

Restauracja ogólnopolska: Atelier Amaro, Warszawa, Wojciech Modest Amaro

Restauracja w regionie: Destylarnia, Pałac Mierzęcin, Dawid Łagowski

Restauracja hotelowa: Hotel Narvil Conference & SPA, Aruana Serock

2012

Osobowość gastronomii: Marcin Budynek

Restauracja w regionie: Vine Bridge, Poznań,

Restauracja hotelowa: Hotel Crocus, Zakopane, Sebastian Krauzowicz

Restauracja ogólnopolska: Gothic Cafe and Restaurant, Malbork, Bogdan Gałązka

2011

Osobowość gastronomii: Kurt Scheller

Restauracja hotelowa: Mamaison Hotel Le Regina Warsaw, La Rotisserie, Paweł Oszczyk

Ogólnopolska restauracja tradycyjna: Piotrkowska Klub 97

Restauracja w regionie: Gościniec Konopielka, Zblewo

2010

Osobowość gastronomii: Robert Sowa

Restauracja ogólnopolska: Moonsfera, Warszawa, Jarosław Uściński

Restauracja w regionie: Karczma Pod Kluką, Słupsk, Anna i Mariusz Stachyra

Restauracja hotelowa: Hotel andel’s, Łódź, Mirosław Jabłoński

2009

Osobowość gastronomii: Jacek Szczepański, Hotel Bulvar, Toruń

Restauracja tradycyjna: U Szwejka, Warszawa

Sieć HoReCa: Grupa Kościuszko Polskie Jadło

2008

Osobowość gastronomii: Grzegorz Kazubski

Restauracja tradycyjna: Hacjenda, Poznań

Sieć HoReCa: Da Grasso

Sieć cateringowa: LOT Catering

2007

Osobowość gastronomii: Karol Okrasa, Le Royal Meridien Bristol

Restauracja tradycyjna: Ewa Zaprasza, Sasin

Restauracja hotelowa: Anders Group

Sieć HoReCa: Telepizza Poland

Sieć cateringowa: Party Serwis Catering Melon

2006

Restauracja tradycyjna: Sami Swoi, Poznań

Restauracja hotelowa: Hotel Mercure

Sieć HoReCa: Siesta Restauracje i Catering

Sieć cateringowa: Impel Catering

2005

Restauracja tradycyjna: Delicja, Oborniki Wlkp.

Restauracja hotelowa: Sheraton Warsaw Hotel & Towers

Sieć cateringowa: Sodexho Polska

Sieć HoReCa: Sfinks Polska.