Gala jubileuszowa: Winterhalter świętuje 25 lat w Polsce

Aktualności

Gala jubileuszowa: Winterhalter świętuje 25 lat w Polsce

We wnętrzach Fortecy Kręgliccy w Warszawie świętowano 25 lat obecności marki Winterhalter na polskim rynku. Gościem specjalnym był Ralph Winterhalter, wnuk założyciela i obecny prezes grupy Winterhalter GmbH. Galę wspólnie otworzyli Joanna Sobczyk, prezes zarządu i Marcin Wajda, dyrektor komunikacji i marketingu. Poradnik Restauratora uczestniczył w tym wydarzeniu.

Wyjątkowy charakter wieczorowi nadała jednak zaproponowana nowatorska konwencja imprezy, wraz z którą Winterhalter Polska, po raz kolejny, wyszedł poza obowiązujące utarte schematy. Formuła „Saturday Night Live”, czyli luźnego talk show, mimo dużego ryzyka spowodowanego faktem, że goście nie znali pytań i byli zaskakiwani przez całą dyskusję, sprawdziła się wręcz idealnie, a przede wszystkim bardzo świeżo.

Aby przedstawienie udało się zgodnie z założeniem kluczową jego postacią był prowadzący. W tę rolę wcielił się niezawodny, znany praktycznie każdemu Marcin Prokop. Spotkanie miało być swoistą sentymentalną podróżą w czasie, podczas której zaproszeni goście mogli udać się w meandry swoich doświadczeń i wspólnie, na bazie jubileuszu powspominać historię swojego personalnego sukcesu. Ta podróż nie udałaby się, gdyby na skórzanej kanapie nie zasiedli ludzie, którzy są sercem z firmą – ich historie, anegdoty i emocje tworzyły mozaikę wyjątkowych, często wzruszających wspomnień. W rozmowie wzięli udział także eksperci i liderzy polskiej branży gastronomicznej, wieloletni partnerzy i przyjaciele firmy.

Talk show otworzyła rozmowa z Ralphem Winterhalterem, który podzielił się wieloma rodzinnymi anegdotami, ale również spojrzeniem na filozofię firmy, akcentując, że sukces buduje się na przekształcaniu problemów w możliwości. Do wspomnień z pierwszych lat działalności w Polsce powrócił Wojciech Chojnicki, pierwszy prezes polskiego oddziału. Na scenie gościli także pracownicy o szczególnie długim stażu, którzy bezpośrednio przyczynili się do budowania i umacniania wyjątkowej historii Winterhaltera w Polsce. Swoimi przemyśleniami podzielili się: Krzysztof Wiak, dyrektor serwisu, ekspert z imponującym, ponad 25-letnim stażem; Agnieszka Wieczorek, kierowniczka działu sprzedaży i zamówień pracująca od ponad 22 lat w Winterhalter; Eryk Jóźwiak, regionalny dyrektor sprzedaży w regionie północnym, imponująco długo związany z firmą – od ponad 23 lat!

Podczas tego niezwykłego wieczoru nie mogło zabraknąć obecności przedstawicieli polskiej branży gastronomicznej, przyjaciół i sympatyków firmy. Wśród gości zaproszonych na scenę, znaleźli się: Ilona Kalfas, prezes firmy PanaGastro z Poznania, która z nieskrywaną sympatią przybliżyła jak technologia od Winterhalter wpłynęła na jej firmę, otwierając perspektywę klienta skoncentrowanego na jakość i efektywność sprzętu; Jarosław Przybyłowski, prezes Gastro-Tech z Gdańska, firmy, która od niemal 30 lat oferuje wsparcie w wyposażeniu branży HoReCa. Jarosław, również od lat jest związany z marką Winterhalter, poruszył temat innowacji w branży i znaczenia wysokiej jakości sprzętu, dzieląc się swoimi inspiracjami jako doświadczony i zaangażowany dystrybutor; Grzegorz Drużba, ekspert w branży oraz właściciel Gastro Serwis, firmy, która specjalizuje się w serwisie oraz wyposażaniu obiektów gastronomicznych; Marcin Kręglicki, doświadczony warszawki restaurator, znawca dobrego jedzenia i podróży, współwłaściciel wielu stołecznych restauracji, a także gospodarz Fortecy Kręglickich, w której odbyła się uroczysta gala; Maciej Wroński, dyrektor zarządzający Rational Polska, firmy która już od ponad 50 lat oferuje najwyższej klasy urządzenia, będąc światowym dostawcą w dziedzinie technologii branży HoReCa; Agnieszka Małkiewicz, prezes zarządu FOR Solutions, twórczyni platformy Made For Restaurant.

Ukoronowaniem rozmów z licznymi gośćmi była rozmowa z obecną prezes Winterhalter Polska, Joanną Sobczyk, która z uznaniem i wdzięcznością wspominała mijające lata, podkreślając jak wiele osiągnięto i jak wiele jeszcze przed firmą. Ta rozmowa była swoistą klamrą, która domknęła 25-letnią, sentymentalną podróż przez dojrzewanie polskiej gastronomii. Nostalgiczny i pełen ciepła wieczór był jak rodzinny zjazd – obecni byli zarówno weterani firmy, jak i nowe twarze.

Szampanem otwartym tradycyjną techniką sabrage przez Adama Pawłowskiego – pierwszego polskiego Master Sommeliera, wzniesiono uroczysty toast za przyszłość. Kolejną niebanalną atrakcją wieczoru był tort, będący prawdziwym dziełem sztuki cukierniczej, udekorowany przez Renatę MartynęAngelikę Chwyć, Mistrzynie Świata w Dekoracji Tortów, które mistrzostwo zdobyły zaledwie kilka dni wcześniej, podczas międzynarodowych tragów HOST w Mediolanie. Artystki zastosowały motywy i kolory, które nawiązywały do logo i wartości firmy Winterhalter, łącząc elegancję z nowoczesnością.

To był wieczór pełen wzruszeń, dumy i inspiracji. Gala 25-lecia Winterhalter w Polsce zostanie zapamiętana jako wydarzenie, które nie tylko uhonorowało przeszłość, ale także z wielkim optymizmem spojrzało w przyszłość. A wszystko w nowej, świeżej odsłonie i formule pozbawionej korporacyjnych filmów, prezentacji i wręczania dyplomów. To było jubileuszowe spotkanie pełne uśmiechu i łez wzruszenia. Po prostu spotkanie Przyjaciół. Gastronomicznych Przyjaciół.

Joanna Sobczyk (Prezes Winterhalter Polska) i Marcin Wajda (Dyrektor PR i Marketingu Winetrhalter Polska)

Marcin Prokop w roli gospodarza wieczoru.

Marcin Prokop w rozmowie z Ralphem Winterhalterem (Prezes Winterhalter i wnuk założyciela firmy, Karla Winterhaltera)

Marcin Prokop, Wojciech Chojnicki (pierwszy Prezes polskiego oddziału Winterhalter)

Od lewej: Marcin Prokop, Eryk Jóźwiak (Regionalny Dyrektor Sprzedaży Winterhalter), Agnieszka Wieczorek (Kierowniczka Działu Sprzętu i Zamówień), Krzysztof Wiak (Manager Serwisu Winterhalter).

Od lewej: Marcin Prokop, Grzegorz Drużba (właściciel Gastro Serwis), Ilona Kalfas (Prezes Panagastro), Jarosław Przybyłowski (prezes Gastro-Tech).

Od lewej: Maciej Wroński (Dyrektor Zarządzający Rational Polska), Agnieszka Małkiewicz (Prezes Zarządu FOR Solutions, twórczyni platformy Made For Restaurant), Marcin Kręglicki, (warszawski restaurator, współwłaściciel sześciu stołecznych restauracji, gospodarz Fortecy Kręglickich)

Marcin Prokop w rozmowie z Joanną Sobczyk (Prezes Winterhalter Polska)

Adam Pawłowski pierwszy w Polsce Master Sommelier w trakcie otwierania szampana tradycyjną techniką sabrage

Jubileuszowy tort, udekorowany przez Renatę Martynę i Angelikę Chwyć, Mistrzynie Świata w Dekoracji Tortów z 2023 r.

Renata Martyna i Angelika Chwyć, Mistrzynie Świata w Dekoracji Tortów z 2023 roku, Michał Michalski (Regionalny Dyrektor Sprzedaży Winterhalter).

Ekspozycja pokazująca ewolucję zmywarek gastronomicznych Winterhalter

 

Fot. Winterhalter Polska