Wiosenna edycja Festiwal Restaurant Week potrwa od 9 do 27 czerwca i weźmie w niej udział prawie 400 restauracji z 14 regionów. Festiwal odbywa się formule #zerowaste, zgodnie z hasłem #SzanujJedzenie.
Wiosenna edycja Restaurant Week odbędzie się pod hasłem: „Idż! na bestsellery najlepszych restauracji”. Festiwal będzie więc wielkim świętem powrotu sceny restauracyjnej, w którym bohaterami są najlepsze flagowe dania topowych szefów kuchni. Goście będą mogli spróbować zarówno dań kuchni polskiej, jak i wielu kuchni świata. W ofercie festiwalowej dostępne będą dania jarskie, rybne oraz mięsne w specjalnej cenie, która wspomoże odbudowanie się branży gastronomicznej.
– Tegoroczny Restaurant Week będzie szczególny z kilku powodów. Festiwal ma za zadanie pomóc restauracjom odrodzić się po kilku miesiącach zamknięcia. Mamy nadzieję, że dzięki wsparciu wspaniałych Gości to się uda! Ponadto podczas wiosennej edycji Goście, poza utęsknioną atmosferą restauracji, doświadczą popisowych dań stworzonych w wiodących restauracjach. Festiwalowa edycja bestsellerowych dań będzie więc przede wszystkim przedstawieniem najlepszych restauracji „w pigułce” – tak, aby goście prócz samej atmosfery restauracyjnej mogli poczuć również najchętniej wybierane smaki w restauracjach.- mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy Restaurant Week.
W Festiwalu weźmie udział prawie 400 najlepszych restauracji m.in.: z Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, Warszawy, Poznania, Łodzi, Szczecina, Białegostoku, Rzeszowa oraz regionów Silesii, Lubelskiego i Podhala. Wśród nich m.in. krakowskie Mahō sushi & restaurant, Kazimir Restaurant & Bar, Four czy warszawskie Po Wiśle, KLONN, Le Braci, Restauracja Baczewscy czy Tremo w podwarszawskim Hotelu Pałac Alexandrinum****. Wśród festiwalowych restauracji znalazły się także m.in. trójmiejskie Fisherman Sopot, Felini Gdańsk; poznańskie Kuchnia i Wino, Rynek – Sheraton; wrocławskie Enigma RestoBar, Art. Restauracja, Folgujemy, Vertigo Jazz Club & Restaurant; lubelskie MOJO Kuchnia & Przyjaciele, Legendy Miasta; podhalańskie Krajobrazy, Novobilski, Góralska Tradycja; rzeszowskie Lukr, Kucharze, Patio; śląskie Ważne Miejsce (Katowice), Boska (Gliwice); toruńskie Hotel Nicolaus & Culinary, El Barrio; mazurskie Restauracja Hotelu Omega, We Młynie; szczecińskie Palmyra, Va Banque; białostockie Świętojańska 21, Kwestia Czasu oraz łódzkie Powidok, Fatamorgana.
W ramach Festiwalu organizowanego przez RestaurantClub.pl najlepsze restauracje przygotowały swoje flagowe menu. Zestaw składający się z przystawki, dania głównego i deseru będzie dostępny w specjalnej cenie 59 zł (-10 zł Blik).
Rezerwacje: https://restaurantweek.pl/
Festiwalowe miasta i regiony: Białystok, Kraków, Łódź, Lubelskie, Podhale, Poznań, Rzeszów, Silesia, Szczecin, Toruń, Trójmiasto, Warmia i Mazury, Warszawa, Wrocław.