Dania roślinne z silną pozycją w NINE’s

Aktualności

Dania roślinne z silną pozycją w NINE’s

Otwarta jesienią 2021 r. na terenie Browarów Warszawskich restauracja Nine’s, której współwłaścicielem jest Robert Lewandowski, udowadnia, że trend roślinny rośnie w siłę.

Obok tradycyjnych potraw, w każdej kategorii dań znajdziemy wegańskie, zbilansowane i przede wszystkim smaczne dania, za których konceptem stoi Tadeusz Müller – ambasador Chefs for Change, konsultant branży restauracyjnej z kilkunastoletnim doświadczeniem, który sam mówi o sobie „szef kuchni roślinnej”.

Żadna osoba, która w tym miesiącu podjęła Veganuary nie powinna być zawiedziona po wizycie w NINE’s. W menu znalazły się m.in.: quesadilla podawana z roślinnym mac’n’cheese, Purple Healthy Bowl – połączenie komosy ryżowej z fasolą bycok, fioletowym batatem, rzepą arbuzową, kalafiorem i chrupkim, roślinnym Qurczakiem, podawane z purpurowym dressingiem tahini. Na miejscu powstaje też mleko migdałowe w trzech odsłonach, które w obecnym sezonie podawane jest też na ciepło w wersji Christmas cookies, golden milk i klasyczne. Stanowi ono też bazę do mlecznych koktajli, a szczególnie wdzięcznie prezentują się migdałowe shoty. Komunikacja dorównuje doznaniom kulinarnym – na buteleczkach z mlekiem migdałowym znalazły się napisy „If almonds can become milk, you can become anything”. Wizytówką restauracji są wypiekane na miejscu pretzle w kształcie – a jakże – dziewiątki, a w Sports Barze podawane są kalafiorowe wingsy z dziewięcioma różnymi sosami.

Za koncept roślinnego menu odpowiada Tadeusz Müller, znany z kreatywności szef kuchni i ambasador akcji Chefs for Change. Tadeusz wyróżnia z pewnością to, jak dużą wagę przywiązuje do odżywczości dań i tego, by były zdrowe. Jako kreator karty roślinnej w Nine’s zadbał o to, aby pożywnych dań roślinnych nie zabrakło w żadnej z kategorii dań – przystawek, dań głównych i deserów. Wydaje się, że prywatnie syn Magdy Gessler wybrał własną, zupełnie inną ścieżkę rozwoju zawodowego w branży gastronomicznej i świetnie spełnia się w roślinnej specjalizacji.

Dania roślinne w Nine’s to bynajmniej nie przypadek. Jak przyznaje właściciel restauracji i prezes zarządu Jacek Trybuchowski, od początku miały stanowić integralną część karty. Docelowo ma to być 40% menu. Ta decyzja jest zgodna z obserwowanymi trendami: z raportu „Kuchnia roślinna w Polsce”, przeprowadzonego na zlecenie Pyszne.pl wynika, że po dania w 100% roślinne przynajmniej od czasu do czasu sięga ponad połowa Polek i Polaków. Według wspomnianego badania 32% badanych jada roślinnie między innymi w restauracjach. Do roślinnego jedzenia najczęściej przekonują względy zdrowotne oraz smak (odpowiednio 73% i 56% badanych).

Niezwykle cieszy, że w lokalu, którego współwłaścicielem jest Robert Lewandowski – jeden z najlepszych piłkarzy na świecie, sportowiec roku 2021 i osoba, która niezmiennie jest jedną z najbardziej wpływowych w naszym kraju – dania roślinne zajmują tak ważne miejsce w karcie. Mamy nadzieję, że za przykładem NINE’s pójdzie jak najwięcej restauracji w 2022 roku, oferując wszystkim gościom pyszne i zbilansowane dania – komentuje Anna Kozłowska, koordynatorka kampanii Jasna Strona Mocy, która udowadnia, że dieta roślinna może z powodzeniem iść w parze z doskonałą kondycją fizyczną i sportowymi sukcesami.