Czas na rybę! – regulaminy, zgłoszenia i nagrody

Aktualności

Czas na rybę! – regulaminy, zgłoszenia i nagrody

Do 15 września można nadsyłać zgłoszenia do VI edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Czas na rybę!” na najlepszą potrawę z karpia. Konkurs tradycyjnie odbywa się w Zamku Książęcym w Niemodlinie – 6-7 października. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

W piątek rywalizować będą uczniowie szkół gastronomicznych, natomiast sobota będzie dniem zmagań profesjonalnych kucharzy. Jest o co walczyć ponieważ konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski.

Oprócz podstawowego, konkursowego produktu, którym jest tradycyjnie karp opolski – kucharze wykorzystać będą musieli w swoich potrawach oleje Kruszwica (olej z esencją masła lub tłoczony na zimno – do wyboru). Organizatorzy zapewniają talerze firmy Fine Dine do wykorzystania przy prezentacji potraw konkursowych. Uczestnik ma możliwość wyboru jednego z trzech talerzy lub własnego talerza (zapewnionego we własnym zakresie).

Nagrody dla uczniów, którzy zwyciężą w konkursie to: dyplom oraz nagroda o wartości do 1000 zł dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny. Prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu „Czas na rybę!” bez wstępnych eliminacji. Minimum tygodniowy staż zawodowy u jednego z szefów kuchni zrzeszonego w stowarzyszeniu Euro-Toques Polska – patrona merytorycznego konkursu. Dla trzech zwycięskich drużyn firma UNOX – partner strategiczny konkursu – zorganizuje warsztaty kulinarne w szkołach uczestników.

Natomiast najlepsi szefowie kuchni zdobędą: dyplom oraz nagrodę o wartości do 3.000 zł dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny. Prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu „Czas na rybę!” bez wstępnych eliminacji. Szef zwycięskiej drużyny otrzymuje także nominację do Kulinarnego Pucharu Polski w 2024 r. i nagrodę pieniężną z tytułu nominacji w wysokości 1.800 zł.

Informacje o pozostałych nagrodach, regulamin i formularze zgłoszeniowe znaleźć można na stronie organizatora: czasnarybe.opolskieryby.pl/zgloszenia/

Organizatorami konkursu od 2018 r. są: Grupa Rybacka „Opolszczyzna”, szef kuchni Kamil Klekowski, Zamek Książęcy w Niemodlinie. A od ubiegłego roku: Polski Karp S.A. i firma UNOX. Zaś tegoroczną edycję wspierać będzie Bunge – właściciel marki Kruszwica. Oprócz Stowarzyszenia Euro-Toques Polska, patronami merytorycznymi tegorocznej edycji są: Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Klub Szefów Kuchni i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

czas na rybę konkurs juryczas na rybę konkurs jurypotrawyKurt Scheller kucharzświęto karpia konkurskonkurs gastronomiczny