Barmanka z Krakowa najlepsza w Polsce

Aktualności

Barmanka z Krakowa najlepsza w Polsce

03 czerwca 2022

Na barmańskiej olimpiadzie World Class w Sydney Polskę reprezentować będzie barmanka z Krakowa. W 7-letniej historii polskich kwalifikacji do globalnych finałów po raz pierwszy zwyciężyła kobieta-barmanka – Alicja Bączyk z krakowskiego koktajlbaru TAG.

Pod koniec maja międzynarodowe jury z udziałem największych sław barmańskich na świecie po raz siódmy wyłoniło zwycięzcę polskiej edycji konkursu World Class. Statuetkę zdobyła Alicja Bączyk z krakowskiego baru TAG. Zwyciężczyni tegorocznego etapu krajowego we wrześniu wyjedzie na globalne zawody do Sydney. Tam o najwyższe barmańskie trofeum ubiegać się będzie 60 najlepszych barmanów, wyłonionych spośród 10 tysięcy kandydatów z całego świata.

To był prawdziwy koktajl stresu z euforią i spełnieniem marzeń. Wcześniej: miesiąc ćwiczeń i prawdziwych wyrzeczeń. Żeby wygrać, trzeba postawić wszystko na jedną kartę, ale ogromnie ważne było też codzienne wsparcie całego zespołu TAG. Najtrudniejsze w finale było skupienie uwagi na swoim wystąpieniu, mimo ciekawości występów innych barmanów i wielkich emocji towarzyszących wydarzeniu. To będzie zaszczyt reprezentować Kraków i całą Polskę w globalnym finale w Australii – mówi Alicja Bączyk, Barmanka Roku World Class Poland 2022, przyszła finalistka World Class w Sydney.

Alicja Bączyk (26 l.) barmańskie rzemiosło doskonali od 6 lat. Pochodzi z Czempinia (woj. wielkopolskie). Na co dzień jest szefową baru i specem od komunikacji w krakowskim koktajlbarze TAG. Ukończyła studia na kierunku marketingowym oraz kurs barmański. Występowała już w krajowych i globalnych finałach konkursów koktajlowych. Jej popisowe kompozycje to Espresso Martini i Negroni Sbagliato.

W półfinale rywalizowało 20 najlepszych barmanów z całej Polski, w tym na krótkiej liście do tytułu znalazło się czworo zawodników. Na podium z drugim wynikiem uplasował się Grzegorz Pikulski z NEON – Kraków. Trzecią i czwartą lokatę zdobyli barman i barmanka z Warszawy: Daniel Błaszczyk (Pastrami Powiśle i Moderne Artisanal) i Angelika Leśniewicz (Moderne Artisanal).

Alicja Bączyk jest pierwszą kobietą-barmanką, która zwyciężyła w siedmioletniej już historii konkursu w Polsce, ale o włos od tytułu była już rok temu, gdy zajęła 2. lokatę. – Podium pierwszych edycji konkursu w Polsce było zdominowane przez mężczyzn, ale w dwóch ostatnich latach mieliśmy już solidną reprezentację kobiet, które przełamują stereotypy o profesji barmana. Zwycieżył talent, ale też perfekcja w przygotowaniu Alicji do konkursu, którą najlepiej podsumować może fakt, że najtrudniejszą konkurencję na czas skończyła mocno przed jego upływem, zachwycając przy tym jakością – podsumował Łukasz Kamiński, koordynator polskiej edycji World Class, Diageo Reserve.

World Class to najbardziej prestiżowy konkurs barmański na świecie. Do tej pory Polskę reprezentowało sześciu barmanów, w tym w ostatnich edycjach Bartłomiej Wójcik z Łodzi (2021), Maciej Mazur z Krakowa (2019) i Marcin Kruk z Warszawy (2018).

Na przestrzeni lat widać, że umiejętności, które zapewniały awans do ścisłego finału, w kolejnym roku już trzeba doszlifować. Tak rozwija się polska scena koktajlowa. Nasze historie, jako uczestników World Class pokazują, że ogromny wysiłek się opłaca i nawet po mniej udanym starcie trzeba próbować jeszcze raz i kolejny, do skutku! Nagroda, jaką start w globalnym finale, jest warta tego wysiłku dodał Bartłomiej Wójcik, Barman Roku World Class Poland 2021, finalista globalnych zawodów World Class.

W ramach konkursowej rywalizacji World Class barmani wykorzystują najbardziej uznane marki alkoholi, jak Johnnie Walker, Tanqueray, Zacapa czy Bulleit. Kreatywność, perfekcję i gościnność uczestników oceniają globalni eksperci. W 2021 roku Polskę reprezentował Bartłomiej Wójcik, a najwyższe trofeum zdobył James Grant z Kanady.

 

  Alicja Bączyk

Barmanka Roku World Class Poland 2022

Za barem od 6 lat. Szefowa baru w TAG., Kraków.

Z rodzinnego Czempinia (woj. wielkopolskie) najpierw przeniosła się do Poznania. Tam zaczynała jako kelnerka, a kilka miesięcy później zwolniło się miejsce na barze. Od kilku lat pracuje w lokalach w Krakowie – obecnie jako szefowa baru i spec od komunikacji w koktajlbarze TAG. Ukończyła studia na kierunku marketingowym oraz kurs barmański. Wystąpiła w krajowych i globalnych finałach konkursów koktajlowych. W World Class Poland 2021 zajęła 2. miejsce. Jej popisowe koktajle to Espresso Martini i Negroni Sbagliato.

 

  Grzegorz Pikulski

Za barem od ponad 7 lat. Szef baru w NEON, Kraków.

Magister oceanografii ze specjalizacją w geologii morza. Urodził się w Pile, wychowywał w Gdańsku. Na scenę barmańską trafił przypadkowo, z zamiarem dorobienia w czasie studiów, by potem zamienić pracę dorywczą w sposób na życie. Pierwsze szlify w zawodzie barmana zdobywał w trójmiejskich lokalach, a w 2018 roku trafił do Krakowa, gdzie obecnie pracuje w lokalu NEON jako manager. W swojej pracy najbardziej ceni kontakt z ludźmi i brak rutyny. Gdy nie pracuje, chodzi po górach i praktykuje surwiwal. W konkursie World Class startuje po raz trzeci.

 

  Daniel Błaszczyk

Za barem od 18 lat. Barman w Pastrami Powiśle i Bar Manager w Moderne Artisanal, Warszawa.

Dobrze znany stołecznym fanom kultury koktajlowej, bo w zawodzie barmana pracuje już od 18 lat! Jego talent i dobrą energię znają bywalcy tylu barów i klubów, że nie da się ich odliczyć na palcach obu rąk. Serca gości podbija wariacjami na koktajlowych klasykach, jak Old Fashioned, Aviation czy Negroni. W World Class Poland uczestniczy po raz drugi.

 

  Angelika Leśniewicz

Za barem od 6 lat. Barmanka w Craft Cocktails, Gdańsk / Moderne Artisanal, Warszawa.

Pochodzi z Pruszkowa. Fach zdobywała w lokalach w Jastrzębiej Górze, Warszawie i Gdańsku. Obecnie pracuje nad nowym konceptem barowym Moderne Artisanal w Warszawie. O swojej pracy mówi: to magia. Ukończyła liczne szkolenia od podstaw rzemiosła, przez miksologię molekularną, po working flair. Dziś wiedzą dzieli się w Akademii Gastronomii w Sopocie. Od zawsze kocha słodycze. Nic więc dziwnego, że w chwilach wolnych od pracy opracowuje własne, słodkie receptury na… likiery! Na przykład na bazie słonego karmelu i czekolady. W World Class uczestniczy po raz trzeci.

 

 

World Class Poland 2022
Top 20

GDAŃSK

Aleksander Pelowski, Mała Sztuka, Gdańsk

Jakub Leszczyński, Ink Above, Puro Hotel, Gdańsk

Olga Palamarchuk, Restauracja Zdrojowa, Gdańsk

Weronika Śliwińska, Eliksir, Gdańsk

KRAKÓW

Alicja Bączyk, TAG., Kraków

Kacper Durnoga, Gin Mill i Trambar, Kraków

Krzysztof Kalita, Kraina Szeptów, Sheraton Grand Hotel, Kraków

Artur Kozłowski, TAG., Kraków

Grzegorz Pikulski, NEON, Kraków

WARSZAWA

Arkadiusz Białkowski, Patio Bar Golden Tulip, Warszawa

Daniel Błaszczyk, Pastrami Powiśle i Moderne Artisanal, Warszawa

Ewelina Figiel, Loreta Bar, Puro Hotel, Warszawa

Angelika Leśniewicz, Craft Cocktails, Gdańsk / Moderne Artisanal, Warszawa

Karol Rychlewicz, Backroom Warsaw, Warszawa

OPOLE

Bartosz Leszczyński, Mąka i Wół, Opole

Maksym Volkovytskyi, Kofeina 2.0, Opole

POZOSTALI

Magdalena Hornik, 27th Floor Bar & Restaurant, Courtyard by Marriott, Katowice

Stanisław Plenzler, 17 Schodów Cocktail Bar, Szczecin

Michał Łabno, Browar Tarnowski, Tarnów

Paweł Bondzior, Pod Papugami Restaurant & Cocktail Bar, Wrocław