Artur Grajber  – naczelny szef kuchni marki Belvedere Gourmet Group

Ludzie

Artur Grajber – naczelny szef kuchni marki Belvedere Gourmet Group

14 grudnia 2017

Od 2 stycznia 2018 r Artur Grajber dołączy do prestiżowej marki Belvedere Gourmet Group, w której szeregach obejmę stanowisko Naczelnego Szefa Kuchni. Pierwszym jego zadaniem będą nowe inwestycje jakie planuje wprowadzić na rynek polski firma. Swoim wieloletnim doświadczeniem przyczyni się również do podniesienia atrakcyjności  oferty Cateringu Belvedere by Design. 

Artur Grajber urodził się w Warszawie w 1969 r. Swoją przygodę z gastronomią rozpoczął w Zespole Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej. To tam właśnie nasiąknął miłością do zawodu kucharza. Jako uczeń miał praktyki w najlepszych warszawskich restauracjach. W ich kuchniach nauczył się kreatywności podczas komponowania potraw, a także pieczołowitości w dobieraniu produktów.

W 1990 r. rozpoczął pracę w restauracji Parnas. Była to pierwsza restauracja w Polsce z kapitałem i standardami rodem z Zachodu. Następnie, już jako szef zmiany, brał udział w ponownym otwarciu Hotelu Bristol w 1992 r. I tu dał się poznać jako świetny kucharz i menedżer. Nic więc dziwnego, że w 1997 r. otwierał warszawską Restaurację 99 już jako szef kuchni. Także dzięki jego pracy i oddaniu, lokal zdobył niebawem tytuł restauracji roku.

Kariera Artura Grajbera rozwijała się równie szybko w XXI wieku. W 2000 r. otwierał pierwszy mini browar i restaurację Soma na polskim rynku. Dwa lata później związał się z siecią Starwood. W 2003 r. jako pierwszy polski szef kuchni otwierał pięciogwiazdkowy sieciowy hotel Westin Warsaw, w którym  wprowadził nowatorską wówczas kuchnie Fusion.  Dzięki pracy Artura  i zaangażowaniu jego zespołu obiekt otrzymał dwa razy z rzędu nagrody dla najlepszego hotelu sieci Westin w Europie.

Następnie aż przez dziesięć lat, od 2006 do 2016 r., Artur Grajber był szefem kuchni w hotelu Sheraton w Warszawie.  Przy okazji miał możliwość współpracy przy otwarciach nowych hoteli sieci Starwood w Polsce. Od maja do grudnia 2017 roku kierował kuchnią warszawskiej restauracji Genesis.

Jak widać Artur Grajber pracuje w gastronomii nieprzerwanie od 1990 roku. Przez ten czas brał udział zarówno w otwieraniu nowych lokali, jak i w kierowaniu kuchniami już istniejących restauracji oraz hoteli. Liczne podróże oraz praca w międzynarodowym gronie pozwoliły mu poszerzyć horyzonty, a także rozwinąć kulinarne pasje.

Szczególne miejsce w résumé zawodowym Artura zajmują wszelkiego rodzaju imprezy bankietowe. Dyrygował już kuchnią podczas wydarzeń, w których brało udział od kilku do kilku tysięcy osób. Były to zarówno jednodniowe eventy, jak i kilkudniowe bankiety o nierzadko bardzo wysokiej randze. Zwłaszcza w trakcie tych ostatnich liczy się dobre planowanie, logistyka i odpowiednie zarządzanie zespołem ludzkim. Są to umiejętności, które Artur Grajber posiadł w doskonałym stopniu.

Osobiście miał okazję gotować dla wielu znanych artystów, polityków, a nawet członków rodzin królewskich. W sztuce kulinarnej Artur uwielbia wyzwania. Szczególną estymą darzy kuchnię polską i rodzime produkty. Nadaje im nowoczesny smak oraz wygląd, szanując jednocześnie tradycję.