16 marca w Mikołajkach odbędzie się XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”. Podczas tego wydarzenia spotkają się największe w Polsce autorytety w tej dziedzinie, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne grono jurorów. Jurorzy będą oceniali dwa dania konkursowe : pierwsze danie makaron marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia Supreme marki Mowi oraz drugie danie mięsne – roladę wołową z kulki wołowej zrazowa górna marki Sokołów z wykorzystaniem przynajmniej jednego z produktów marki Makro (pieprz zielony marynowany oraz passata BIO Makro Chef ) oraz innych dowolnych produktów zachowując zasady kulinarne obowiązujące w kuchni włoskiej.
W gronie jurorów profesjonalnych degustacyjnych zasiądą: Krzysztof Szulborski – przewodniczący jury, Joanna Ochniak, Robert Sowa, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek, Janusz Profus, Jakub Steuermark, Marcin Soból, Krzysztof Gawlik i Jakub Kowalczyk.
Natomiast w jury profesjonalnym technicznym zobaczymy: Andrzeja Ławniczaka, Patryka Kotarbę, Dariusza Siennickiego i Tomasza Koprowskiego.
Koordynatorami konkursu są szefowie kuchni: Kamil Prusicki, Salvatore Bascer, Adam Reluga, Arkadiusz Stefański i Jacek Śliske.
Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 16 ekip z całej Polski, spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 ekip.
Arche Hotel Krakowska Restauracja Impresja– Warszawa
Vladyslav Medianyk
Konrad Batur
Centrum Rozrywki Rodzinnej Restauracja Akcja – Kostrzyn Nad Odrą
Daniel Pelechaty
Julia Ratajczak
Lemon Resort &SPA Restauracja Lemon- Gródek nad Dunajcem
Klaudiusz Gromala
Dominik Lorek
Hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport – Warszawa
Mariusz Banaśkiewicz
Adam Wojtowski
Hotel DoubleeTree by Hilton Restauracja Four Colors – Łódź
Łukasz Białas
Konrad Szela
Restauracja Mamma Mia – Karpacz
Paweł Kucharski
Kamil Kowal
Hotel BoniFaCio SPA & Sport Resort – Sochocin
Grzegorz Krupiński
Adian Gwiazdowski
Fabryka Wełny Hotel &SPA Restauracja Przędzalnia – Pabianice
Piotr Dzikowski
Paweł Stępniak
Restauracja Bella Italia – Mikołajki
Jakub Grabowski
Bartosz Kunasz
Hotel Stradom House Autograph Collection Restauracja Gaia – Kraków
Robert Kopacz
Marcin Bujakowski
Restauracja Dziurka od klucza – Warszawa
Yurii Haliak
Mariusz Prażnowski
Ristorante Mare e Monti – Łódź
Przemysław Holicke
Theodore Skrzypek
Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się konkurs dla Gwiazd , który od wielu lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Tym razem znane i popularne osobowości zmierzą się z zaprezentowaniem dwóch autorskich dań konkursowych, na których przygotowanie będą miały 120 minut. Uczestnik konkursu będzie przygotowywał pierwsze danie makaron marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia Supreme marki Mowi oraz drugie danie mięsne – bracciole zrazy wołowe z wyciętej bitki zrazowa górna marki Sokołów z wykorzystaniem przynajmniej jednego z produktów marki Makro (Grana Padano i/lub śmietana 36 % Makro Chef) oraz z użyciem innych dowolnych produktów dostarczonych przez organizatora. Wszyscy uczestnicy konkursu będą prezentowali swoje dania na porcelanie marki Lubiana.
Przed Gwiazdami stoi nie lada wyzwanie, gdyż muszą przygotować praktycznie identyczne dania konkursowe jak uczestnicy konkursu dla profesjonalistów, jednakże w swojej autorskiej odsłonie.
W konkursie dla Gwiazd będą rywalizować: Izabela Trojanowska, Ewelina Lochman, Anna Koprowska (Kowalczyk), Aleksandra Kostka, Julia Wróblewska, Antek Smykiewicz i Rafał Iwaniuk.
Gwiazdy będą oceniane przez jurorów degustacyjnych VIP: Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Burmistrza Miasta Mikołajki , Sekretarza Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego oraz przedstawicieli Sponsora Strategicznego marki Makro oraz Sponsorów Głównych: Winterhalter, MowiI, Sokołów, Donna Elisa.
Jurorami technicznymi VIP zostali Dariusz Ratuszniak, Michał Pomaski i Wiesław Bober.
Konkurs poprowadzi Robert Bochenko, a galę Tomasz Kozłowicz.
Konkurs odbędzie się pod Honorowym Patronatem Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego Marcina Kuchcińskiego, Burmistrza Miasta Mikołajki Piotra Jakubowskiego oraz Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego.
Patronat Merytoryczny nad konkursem objęły: Associazione Italiana Cuochi, Italian Association of Chefs Poland, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Stowarzyszenie Euro Touqes Polska i Greckie Stowarzyszenie Kucharzy Poland Branch Office.
Siedemnasta edycja konkursu odbędzie się malowniczym Hotelu Robert’s Port Lake Resort & SPA **** W Mikołajkach, który jest współorganizatorem tegorocznej edycji konkursu.
Serdecznie zapraszamy w dniu 16 marca godzinach 10-16 wszystkich sympatyków konkursu i pasjonatów kuchni włoskiej do odwiedzenia Hotelu Robert’s Port Lake &SPA w Mikołajkach.