Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie w Krakowie

Aktualności

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie w Krakowie

04 listopada 2022

17 listopada w centrum EXPO Kraków odbędą się Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego.

Do finału zakwalifikowały się drużyny:
Jakub Żymelski & Bartosz Zajdel – Hotel & Restauracja Antonińska
Filip Kaczorowski & Konrad Tomaszewski – Restauracja Cucina
Dawid Wysocki & Dawid Cieśliński – Restauracja Lumière
Kamil Paszkowski & Wojciech Maliszewski – Nowa Szekla Tawerna & Bar
Marek Sobek & Paweł Baran – Panorama Club & Restaurant, Rzeszów
Dawid Stąpór & Jacek Marzec – Żółty Słoń.

Tegoroczne zadanie konkursowe polega na przyrządzeniu dań z udźca sarny oraz mięsa króliczego z wątróbką.

Stawiamy na sarninę, bo to najwykwintniejszy rodzaj dziczyzny spośród dostępnych w Polsce. Stały element konkursu to także przygotowanie przystawki z królika, jako że jesteśmy jednym z największych jego przetwórców – wyjaśnia Gabriel Mularczyk, dyrektor handlowy Lasu-Kalisz.

Wśród obowiązkowych dodatków muszą się pojawić ponadto skorupiakowy fond w płynie marki Chef oraz dojrzewający przez sześć miesięcy ser bursztyn (w tym roku przypada dwudziestolecie opracowania jego receptury) z linii Skarby Serowara firmy Spomlek.

Wybranie na podstawę przystawki królika wraz z wątróbką to podkreślenie szacunku dla mięsa i konieczności wykorzystania wszystkich jadalnych elementów zwierzęcia. Podobnie jest z udźcem sarny. Zbyt wielu kucharzy te fragmenty tuszy dużych zwierząt, które nie są szlachetnymi częściami grzbietu, ignoruje lub przeznacza na gulasz czy mielone. To błąd. Chcemy pobudzić kreatywność, a udziec daje ku temu sporo możliwości – mówi Adam Chrząstowski, szef kuchni i ambasador kulinarny marki HoReCa Las-Kalisz. Dobierając fond ze skorupiaków, przełamujemy ponadto stereotyp, że nie łączy się mięsa z owocami morza. Ser zaś stanowi źródło naturalnego umami.

Dania konkursowe będą podawane na talerzach udostępnionych przez Polską Grupę Porcelanową.

Zwycięzcy konkursu, oprócz nagród i wyróżnień, otrzymają także nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski, który odbędzie się 27-28 września 2023 r. podczas targów POLAGRA w Poznaniu.

Regulamin wraz ze szczegółami zgłoszeń www.mistrzostwadziczyzna.pl/regulamin/

Organizatorem konkursu jest Las-Kalisz sp. z o.o.

Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia