The Best Chef Awards – nowi kandydaci

Aktualności

The Best Chef Awards – nowi kandydaci

10 marca 2022

Wszystko jest już gotowe, aby rozpocząć przygotowania do szóstej edycji The Best Chef Awards Powered by Perlage. Zanim jednak odkryjemy, jakie miasto będzie w tym roku gospodarzem wydarzenia, od 11 marca rozpocznie się prezentacja 100 nowych kandydatów do listy Top100.

The Best Chef to tętniąca życiem społeczność miłośników jedzenia. Projekt, który każdego dnia promuje gastronomię i talent szefów kuchni, prezentując je w sposób świeży, nowoczesny i dostępny dla każdego. W ciągu ostatnich 6 lat stał się globalną grupą ludzi połączonych wspólną pasją: kultywowaniem i dzieleniem się wiedzą kulinarną.

Uznawana na całym świecie lista najlepszych szefów kuchni Top100 to tylko jeden z wielu sposobów, w jaki TBCA promuje gastronomię i honoruje niestrudzoną, kreatywną i wizjonerską pracę szefów kuchni. Teraz wszystko jest gotowe do rozpoczęcia przygotowań do edycji 2022. Pierwszy krok: przedstawienie 100 nowych kandydatów.

JAK TO DZIAŁA?

Po pierwsze: jak przebiega proces selekcji do listy The Best Chef Top100? Co roku grupa niezależnych ekspertów, w tym roku składająca się ze 120 dziennikarzy, foodies, fotografów i krytyków z całego świata, wybiera 100 nowych kandydatów. Są oni dodawani do 100 szefów kuchni z Top100 z poprzedniego roku, co daje w efekcie 200 szefów kuchni uprawnionych do głosowania.

Po ogłoszeniu nowych kandydatów rozpoczyna się proces, w którym 200 szefów kuchni (oraz grupa ekspertów) głosuje na swoich kolegów z całego świata i decyduje między sobą, kto wejdzie w skład tegorocznego Top100 i kto zostanie najlepszym szefem kuchni świata 2022. Głosowanie szefów kuchni na innych szefów to jedna z rzeczy, która odróżnia The Best Chef Awards od innych międzynarodowych rankingów.

NOWI KANDYDACI

Napięcie z zeszłego roku się powtarza! Począwszy od 11 marca, TBCA będzie ogłaszać 2 nowych kandydatów każdego dnia za pośrednictwem swoich potężnych kanałów w mediach społecznościowych. 50 dni, 100 nowych szefów kuchni ogłoszonych w nieokreślonej kolejności.

Każdego roku podejmujemy działania i staramy się coraz bardziej, aby uzyskać zróżnicowaną grupę kandydatów – mówi jeden z założycieli TBCA, Cristian Gadau. – Na przykład w tym roku zwiększyliśmy grono niezależnych ekspertów ze 100 do 120 osób. W TBCA jest miejsce zarówno dla szefów już znanych, jak i dla nowych twarzy ze świeżymi i ciekawymi projektami. Wierzymy, że w tym roku udało nam się zebrać wyjątkową grupę kandydatów z 37 krajów i jesteśmy bardzo dumni, że już 11 marca rozpoczniemy ich ogłaszanie.

Po udanym przeprowadzeniu edycji w Warszawie w 2017 r., Mediolanie w 2018 r., Barcelonie w 2019 r., wirtualnej edycji w 2020 r. i wielkim powrocie do Amsterdamu w 2021 r., wielkim pytaniem jest, gdzie będzie tegoroczna edycja. Jak mówi Joanna Ślusarczyk, założycielka TBCA, już wkrótce zostanie to ogłoszone. Szykujcie się na niespodziankę.