Znamy kolejnych uczestników Chefs en Or 2023 – to Rafał Koziorzemski i Florian Neumann z Niemiec. Finał odbędzie się 31 października w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. O zwycięstwo powalczą kucharze z Austrii, Francji, Hiszpanii, Niemiec, Polski, Rumunii i Szwajcarii. Poradnika Restauratora był jedynym branżowym patronem medialnym w Polsce.
Uczestnicy:
Rafał Koziorzemski (Polska) – współwłaściciel i szef kuchni sopockiej restauracji Fisherman, która znalazła się w zestawieniu 50 najlepszych restauracji w rankingu Forbesa. Zwycięzca Międzynarodowego Pucharu Kulinarnego CHEF 2018. Specjalizuje się w kuchni lokalnej, ale uwielbia nietypowe połączenia smaków.
Florian Neumann (Niemcy) – rozpoczął swoją przygodę jako kucharz już w wieku 16 lat i od tego czasu przemierzał wiele kuchni w różnych krajach. Obecnie podróżuje po całej Europie, doradzając i wspierając różne restauracje na wysokim poziomie jako szef kuchni. Jego umiejętności i doświadczenie sprawiły, że trafił przed kamerę telewizyjną na kanale RTL, gdzie dzieli się swoją wiedzą i pasją z widzami.
Jurorzy:
Jarosław Uściński (Polska) – właściciel restauracji Moonsfera na dachu Centrum Olimpijskiego. Gotował m.in dla: Tiny Turner, Bruce Willisa, koronowanych głów świata, wielokrotnie dla Prezydenta RP i jego gości oraz najlepszych polskich sportowców.
Martin Gimenez Castro (Polska) – argentyński szef kuchni, który mieszka od 15 lat w Warszawie. Właściciel Tuna by Martin i Ceviche Bar. Po raz pierwszy zwrócił na siebie uwagę publiczności, gdy został zwycięzcą inauguracyjnej edycji programu „Top Chef Polska”.
Dominik Wetzel (Niemcy) – jego kariera rozpoczęła się w 1993 roku w rodzinnym Bad Kreuznach, gdzie szybko stał się najmłodszym szefem kuchni w regionie. W latach 2002-2007 gotował dla reżyserów, aktorów i personelu w niemieckiej 2. telewizji publicznej, ZDF. Potem podjął ekskluzywne wyzwanie jako prywatny kucharz niemiecko-austriackiej księżniczki. Pracował również w Nowym Jorku, gdzie rozwijał swoje umiejętności w New York Food School of Culinary Arts i gotował dla znanych osobistości, takich jak Bruce Willis i Roger Moore. Obecnie, od 2016 roku, jest krajowym szefem wykonawczym i ambasadorem marki Transgourmet.
Gilbert Korn (Niemcy) – Od stycznia 2013 roku pełni funkcję kierownika ds. koncepcji żywności dla klientów gastronomicznych i logistycznych w naszej firmie. Przed tym, jako Szef Kuchni, przyczynił się do zdobycia 2 gwiazdek Michelin dla restauracji “Steinbeck” oraz 3 gwiazdek Michelin dla “De Librije”.