19 września 2024 r. w hotelu Hampton by Hilton Poznań Swarzędz odbyło się XXIV Ogólnopolskie Spotkanie Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa. Na poprzednim świętowaliśmy – 30-lecie „Poradnika Handlowca”, a teraz 25-lecie „Poradnika Restauratora” – dwóch głównych tytułów z portfolio Wydawnictwa Generalczyk, w którym znajdują się także magazyny on-line tj. Handlowiec oraz Handler-Berater.
Ze względu na powódź na południu Polski, niestety nie wszyscy zaproszeni goście mogli do nas dojechać. Pomimo to w uroczystości wzięło udział ponad 200 zaproszonych osób z całego kraju – top managerów z branży HoReCa oraz FMCG, reprezentujących zagraniczne i krajowe sieci detaliczne, dystrybutorów, producentów oraz handlowców. Nie zabrakło również uznanych szefów kuchni i właścicieli obiektów gastronomicznych.
Wszyscy uczestnicy Gali podkreślali, że ich firmy na wiele sposobów wspierają handlowców, dystrybutorów i osoby fizyczne dotknięte powodzią. Także Wydawnictwo Generalczyk wspomogło poszkodowanych, a w trakcie wydarzenia zachęcało do wsparcia i pomocy dla powodzian na dedykowane konto Fundacji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w mBanku: 12 1140 1010 0000 5244 4400 1043.
Kulminacyjnym punktem było wręczenie prestiżowych statuetek – Hermesów Kulinarnych „Poradnika Restauratora”. Kulminacyjnym punktem było wręczenie prestiżowych statuetek – Hermesów Kulinarnych „Poradnika Restauratora”. To wyróżnienie przyznawane jest od 2005 r. wyłącznie głosami szefów kuchni – laureatów Hermesa Kulinarnego „Poradnika Restauratora” z lat poprzednich. Skład Akademii Laureatów stanowią znane postaci branży gastronomicznej, jak m.in. Robert Sowa, Kurt Scheller, Przemysław Klima, Wojciech Modest Amaro, Jerzy Pasikowski, Marcin Budynek, Bartosz Peter, Paweł Stawicki, Giancarlo Russo, Janusz Profus i Joanna Klimas-Profus i wiele innych. Nasza redakcja nie pobiera z tego tytułu żadnych opłat. Nagroda ta jest przede wszystkim wyrazem uznania w środowisku branżowym.
Kapituła w tym roku postanowiła przyznać 15. statuetek.
Jako pierwsi wyróżnienia odebrali najlepsi spośród restauratorów i szefów kuchni, a w dalszej kolejności uhonorowano przedstawicieli środowiska FMCG.
LAUREACI HERMESA PORADNIKA RESTAURATORA:
Z okazji jubileuszu 25-lecia „Poradnika Restauratora” Kapituła postanowiła przyznać pięć honorowych statuetek Hermesa Kulinarnego.
HERMES HONOROWY KULINARNY Z OKAZJI 30-LECIA DZIAŁALNOŚCI NA POLSKIM RYNKU
FARM FRITES W POLSCE
W imieniu wszystkich pracowników Farm Frites nagrodę odebrał Maciej Gierdal, Commercial Director Central Eastern Europe.
Farm Frites w Polsce od 30 lat jest wiodącym producentem mrożonych wyrobów ziemniaczanych w Europie Środkowo-Wschodniej. W każdym kraju stawiają na współpracę z dystrybutorami specjalizującymi się w segmencie HoReCa, a jednocześnie docierają bezpośrednio do właścicieli i managerów restauracji oraz punktów gastronomicznych, gdzie frytki znajdują się w menu. Zaangażowanie firmy wykracza poza wytwarzanie wysokiej jakości produktów, a ich celem jest dzielenie się radością we wszystkim, co robią. Stąd nowe hasło: „Serving happiness”, czyli serwujemy szczęście.
HERMES HONOROWY KULINARNY
GIANCARLO RUSSO
Prezes Włoskiego Stowarzyszenia Kucharzy – delegatura w Polsce. Organizator 17-tu edycji Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana. Aktywnie uczestniczy w najważniejszych wydarzeniach kulinarnych w Polsce i za granicą. Ekspert i doradca kulinarny oraz ambasador znanych włoskich marek w Polsce. Autor książki kulinarnej pt. „Kuchnia Włoska bez granic”. W latach 2003-2015 prowadził w Warszawie własną restaurację pod nazwą „Giancarlo Ristorante Italiano”. Natomiast w latach 2019-2022 warsztaty kulinarne w „Studiu Kulinarnym Giancarlo” na Ursynowie w Warszawie.
HERMES HONOROWY KULINARNY
JOANNA OCHNIAK
Certyfikowany, międzynarodowy juror konkursów kulinarnych w WorldChefs, ambasadorka Kulinarnego Pucharu Polski, członkini Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Organizatorka konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku i wielu innych wydarzeń kulinarnych w kraju i na świecie.
HERMES HONOROWY KULINARNY
KURT SCHELLER
Uśmiechniętą twarz z charakterystycznym wąsem i nieodłącznym beretem na głowie znają wszyscy. Kurt Scheller urodził się w Lucernie w Szwajcarii, ale od 1991 r. mieszka w Polsce. Szybko zyskał u nas status autorytetu kulinarnego. W 2002 r. w hotelu Rialto otwarto pierwszą restaurację sygnowaną jego nazwiskiem. Od tego roku prowadzi również Akademię Kurta Schellera – pierwszą w Polsce szkołę kulinarną, której oferta dydaktyczna jest kierowana zarówno do profesjonalistów, jak i do amatorów gotowania. Podróże obok gotowania to jego druga pasja.
HERMES HONOROWY KULINARNY
ROBERT SOWA
Kucharz, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej. Kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych. Juror wielu konkursów kulinarnych organizowanych w Polsce, reprezentant kraju podczas wielu prestiżowych konkursów i pokazów kulinarnych. Znany z programów telewizyjnych, propagator kuchni polskiej w nowej odsłonie. Autor wielu książek kulinarnych. Właściciel autorskiej restauracji N31 w Warszawie.
HERMES KULINARNY – OSOBOWOŚĆ GASTRONOMII
ARTUR SKOTARCZYK
Miłośnik kuchni francuskiej a także darów lasu i sezonowości. Doświadczenie zdobywał w Polsce i Francji. Od 2014 r. jest szefem kuchni i współtwórcą uznanej restauracji Muga w Poznaniu. Członek Polskiej Kadry Narodowej – Poland National Culinary Team, z którą na kulinarnych mistrzostwach świata w Luksemburgu w 2018 r. zdobył brązowy i srebrny medal.
HERMES KULINARNY ZA CAŁOKSZTAŁT TWÓRCZOŚCI KULINARNEJ I KRZEWIENIE EDUKACJI WŚRÓD MŁODZIEŻY
JANUSZ GARNCARCZYK
Od 10 lat związany z hotelem Lemon Resort Spa, najpierw, jako szef kuchni, obecnie jako dyrektor gastronomii. W restauracji Lemon łączy tradycję z nowoczesnością, współpracując z wieloma lokalnymi producentami. Absolwent Akademii Kulinarnej w Krakowie, członek zarządu Stowarzyszenia Klubu Szefów Kuchni. Juror w licznych konkursach kulinarnych.
HERMES KULINARNY ZA GODNE REPREZENTOWANIE POLSKIEJ GASTRONOMII NA ARENIE MIĘDZYNARODOWEJ
NARODOWA REPREZENTACJA POLSKI KUCHARZY OSSKIC
Nagrodę odebrali: Jarosław Uściński i Michał Świerad z zarządu OSSKiC.
Niepodważalne zaangażowanie, nieprzerwane wysiłki i niezłomna determinacja – to cechy, które definiują Narodową Reprezentację Polski Kucharzy powołanych przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. Z tegorocznej Olimpiady Kulinarnej w Stuttgarcie reprezentacja wróciła z dorobkiem jednego złotego i dwóch srebrnych medali. To wielkie osiągnięcie, które dowodzi, że nasza gastronomia jest już na najwyższym, światowym poziomie.
HERMES KULINARNY W KATEGORII SIEĆ HOTELOWA
HOTELE GOŁĘBIEWSKI
Nagrodę odebrał Jarosław Brożyna, Dyrektor Hotelu Gołębiewski w Wiśle.
Hotele Gołębiewski to znana w Polsce marka. Założycielem sieci tych luksusowych hoteli był Tadeusz Gołębiewski. Do najsłynniejszych należą m.in. hotel Gołębiewski w Mikołajkach, który powstał w 1991. r. oraz otwarty w 2010 r. największy hotel w Polsce —Gołębiewski w Karpaczu. Hotele sieci znajdują się jeszcze w Białymstoku i Wiśle. Kolejna inwestycja to niezakończony jeszcze obiekt w Pobierowie nad Morzem Bałtyckim.
HERMES KULINARNY ZA POŁĄCZENIE HANDLU Z GASTRONOMIĄ
SIEĆ ŻABKA
Nagrodę odebrał: Jerzy Roguski, Dyrektor Ds. Komercyjnych i Rozwoju Żabka Polska.
W Żabce każdemu podjętemu działaniu przyświeca naczelna wartość – upraszczanie życia. Rozwiązania są dopasowane do zmieniających się potrzeb współczesnego konsumenta. Od lat klienci kojarzą sklepy Żabka z aromatyczną kawą czy chrupiącymi hot dogami. Teraz – przyszła pora na coś więcej. Misją Żabki jest uczynienie street foodu dostępnym dla wszystkich, w przystępnej cenie i o sprawdzonej jakości. W sklepach z rozbudowaną ofertą gastronomiczną, klienci mają możliwość wygodnego spożycia posiłku na miejscu.
HERMES KULINARNY ZA PROFESJONALNĄ ORGANIZACJĘ SZKOLEŃ I WARSZTATÓW KULINARNYCH DLA KUCHARZY I SZEFÓW KUCHNI
AKADEMIA INSPIRACJI MAKRO
Nagrodę odebrał Rafał Zaręba, szefa kuchni Akademii Inspiracji Makro.
Akademia Inspiracji Makro to nowoczesne centrum szkoleniowe dedykowane przedstawicielom profesjonalnej gastronomii. Głównym jej celem jest wsparcie rozwoju biznesu klientów poprzez zapewnienie wysokiej jakości doświadczeń szkoleniowych oraz podnoszenie kulinarnych i biznesowych kompetencji ich zespołów. Akademia ma dwie placówki stacjonarne w Warszawie i Krakowie.
HERMES KULINARNY W KATEGORII RESTAURACJA
RESTAURACJA CARSKA Z BIAŁOWIEŻY
Nagrodę odebrał szef kuchni Mariusz Dąbała.
Restauracja Carska mieści się w zabytkowym budynku dworca z 1903 r., który w 2005 r. przywrócili do życia państwo Katarzyna i Michał Drynkowscy. W kuchni od 3 lat rządzi szef Mariusz Dąbała. Inspiruje się kuchnią kresową, polską jak i francuską. Dania tworzy ze świeżych lokalnych produktów by zaspokoić najbardziej wyrafinowane podniebienia.
Nominowani:
Sztormowa, Stegna – szef Grzegorz Labuda
Figaro, Poznań – szef Albano Asani
HUB.Praga, Warszawa – szef Witold Iwański
Giewont, Kościelisko – szef Przemysław Sieradzki
HERMES KULINARNY W KATEGORII RESTAURACJA HOTELOWA
RESTAURACJA ARTESSE, H15 LUXURY HOTEL PALAC, KRAKÓW
Nagrodę odebrał szef kuchni Mateusz Suliga.
Szef Kuchni Mateusz Suliga, od początku pracy zawodowej związany jest z Krakowem. W restauracji Artesse od 2021 r. w sposób nieszablonowy, nowoczesny i elegancki odzwierciedla tradycje kulinarne dawnej Polski i Krakowa. Serwuje menu degustacyjne, którego nie powstydziłyby się najwyższe sfery. W okresie od 2022 do 2024 r. odbył cztery staże w jedno, dwu i trzygwiazdowych restauracjach w Hiszpanii, m.in. w uznawanej za najlepszą na świecie Disfrutar.
Nominowani:
Hotel Narvil Conference & SPA, Serock – restauracja Aruana
Hotel Grand Lubicz, Ustka – restauracja Chapeau Bas
Hotel Crystal Mountain, Wisła – restauracja Crystal
Hotel Arłamów, Arłamów – restauracja Carpathia
HERMES KULINARNY W KATEGORII CUKIERNICY
ADRIAN I PAWEŁ MIESZAŁA, KAWIARNIA KOCIAK Z POZNANIA
Ojciec i syn. Prowadzą cukiernię „Pawlova” w Luboniu. W 2023 r. reaktywowali legendarną kawiarnię Kociak przy ul. Św. Marcin w Poznaniu. Wszystkie receptury zostały pozyskane od pań, które pracowały tu przed laty. W menu nie mogło zabraknąć takich deserów jak Anula, Ambrozja, Delicja czy kremu sułtańskiego. Pojawił się również poznański brzdąc i wuzetka, a także serwowane prosto z pieca drożdżówki z lukrem. Kultowy bar Kociak funkcjonuje w tym miejscu od 1962 r., a dziś jest miejscem chętnie odwiedzanym przez kolejne pokolenia poznaniaków.
Nominowani:
Michał Iwaniuk, Cukiernia Belvedere Gourmet Group, Warszawa
Konrad Tota, Galeria Tortów Artystycznych, Kraków
Ewa Drzewicka-Łyżwa, Cukiernia Artystyczna Jula Smakula, Warszawa
Sylwia i Paweł Tomaszkiewicz, Pracownia Cukiernicza Zagoździński, Warszawa
HERMES KULINARNY W KATEGORII KUCHARZ MŁODEGO POKOLENIA
ADAM LELEWER, RESTAURACJA RZĄDCÓWKA, OSTOJA CHOBIENICE
Podróż kulinarną rozpoczął od szkoły gastronomicznej w Sulechowie. Obecnie, jako zastępca szefa kuchni w Ostoi Chobienice odpowiada za restaurację Rządcówka. Na co dzień kieruje się prostotą, komponując dania z produktów sezonowych i regionalnych wykorzystując przy ich tworzeniu dziko rosnące rośliny. Uwielbia tworzyć desery. Odbył staże m.in. u Dariusza Barańskiego w Concept 13, Artura Skotarczyka w Mudze czy Sergio Hermanna w Bordeaux.
Nominowani:
Jakub Żymelski, Hotel Antonińska City, Leszno
Michał Wester, restauracja Tarasowa, Wrocław
Część oficjalną poprowadził Jarosław Kulczycki, dziennikarz i prezenter telewizyjny. Na scenie pojawił się także gość specjalny wieczoru – Krzysztof Hołowczyc, Rajdowy Mistrz Europy 1997, który sukcesy sportowe i biznesowe wypracował za kierownicą… Przedstawił prezentację zatytułowaną „Przez sport do biznesu”.
Natomiast w panelu dyskusyjnym zatytułowanym „Handel i Gastronomia – małżeństwo z rozsądku” udział wzięli:
Wojciech Bauman, członek zarządu Bunge Polska,
Maciej Częścik, wiceprezes zarządu ds. handlu i marketingu Sokołów,
Jerzy Roguski, dyrektor ds. komercyjnych i rozwoju handlu Żabka Polska,
Robert Sowa, restaurator i doradca kulinarny, restauracja N31,
Rafał Zaręba, szef kuchni Akademii Inspiracji Makro.
Po części oficjalnej zaproszeni goście udali się na uroczysty bankiet w trakcie, którego miały miejsce nie tylko rozmowy biznesowe, ale nawiązano również wiele nowych znajomości. Gościom czas umilała uczestniczka „Szansy na Sukces”, piosenkarka i Vocal Coach w jednym – Katarzyna Dykiel.
Partnerami Gali byli: Bruno Tassi oraz Stock Polska, a także Grupa Żywiec, Carlsberg, Cisowianka, Ustronianka oraz Fazer.
Laureaci Hermesów Kulinarnych Poradnika Restauratora 2005-2024:
2023
Osobowość gastronomii: Przemysław Klima, Bottiglieria 1881
Za propagowanie wartości kultury kuchni polskiej: Marcin Soból, prezes Euro Toques-Polska
Za stworzenie autorskiego rodzinnego konceptu: Greek Restaurant & Bar Meze by Teo Vafidis & Sons
Za sieć HoReCa: Grupa Sfinks Polska, Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska
Za profesjonalną organizację szkoleń i warsztatów kulinarnych dla kucharzy i szefów kuchni: Instytut Kulinarny Transgourmet, Irmina Dziedzic, dyrektor działu HoReCa Selgros i Krzysztof Wodziński, Manager Instytutu Kulinarnego Transgourmet
Sieć hotelowa: Grupa Accor, Marcin Lis, Food & Beverage Director w Accor Eastern Europe
Za multikanałową strategię rozwoju: Costa Coffee Polska, Marta Stawiszyńska, Marketing Activation Manager Costa Coffee Polska
Restauracja: Fisherman – Finest Food & Wine by Rafał Koziorzemski
Restauracja hotelowa: Reflektarz, Hotel Zamek Ryn, Ireneusz Koniuszek
Cukiernicy: Michał Doroszkiewicz Pracownia Ovo, Poznań
Kucharz Przyszłości: Jacek Koprowski, Restauracja Fino, Gdańsk
2021
Osobowość gastronomii: Mariusz Gachewicz
Restauracja z renomą: Epoka, Warszawa, Marcin Przybysz
Restauracja z tradycją: Hyćka, Poznań, Alicja i Marcin Sadowscy
Restauracja hotelowa: Hotel Havet Resort & SPA, Dźwirzyno, Maciej Żukowski
Kawiarnia/Lodziarnia/Cukiernia/Manufaktura: Wzrusza Toruń, Iga Sarzyńska-Komorowska i Maciej Komorowski
Za całokształt twórczośći kulinarnej w dobie pandemii: A Nóż Widelec, Poznań, Agata i Michał Kuter
Za debiut rynkowy w postapandemicznej rzeczywistości: Scoria, Bydgoszcz, Paweł Stawicki
Za podniesienie atrakcyjności i infrastruktury turystycznej w regionie pienińskim: Grupa Hotelowa Szczawnica Park, Renata Gorecka i Grzegorz Gacek
2020
Ceremonia rozdania Hermesów Kulinarnych nie odbyła się z powodu pandemii COVID-19.
2019
Osobowość gastronomii: Sebastian Krauzowicz, Radisson Blu Hotel & Residences w Zakopanem
Hermes Kulinarny Poradnika Restauratora 2019 za całokształt twórczości kulinarnej: Dariusz Zahorański, Radisson Blu Centrum w Warszawie
Hermes Kulinarny Poradnika Restauratora 2019: Maciej Gierdal z okazji 25-lecia działalności firmy Farm Frites w Polsce oraz 25-lecia jego pracy w firmie Farm Frites
Restauracja z renomą: Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek
Restauracja z tradycją: Ostoja Chobienice, Maciej Barton
Restauracja hotelowa: Warsaw Marriott Hotel, Paweł Kałuski
Kawiarnie/lodziarnie/cukiernie: Petit Paris Bistro & Bakery, Daria i Cyril Kuttene
2018
Osobowość gastronomii: Robert Skubisz, Amber Room, Warszawa
Młody talent: Bartosz Peter, Copernicus Toruń Hotel, kapitan Poland National Culinary Team
Hermes Kulinarny 2018 za wszechstronność, nowoczesność i profesjonalizm: Akademia Kulinarna Transgourmet i Selgros C&C
Hermes Kulinarny 2018 za propagowanie wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce: Teo Vafidis
Restauracja z renomą: N31 restaurant&bar by Robert Sowa, Warszawa, Robert Sowa
Restauracja z tradycją: Folwark Folińscy, Wysoka, Dawid Szkudlarek
Restauracja hotelowa: Hotel Leda Spa****, Kołobrzeg, Andrzej Jakomulski
Kawiarnie/lodziarnie/cukiernie: Pijalnie Czekolady E. Wedel, Janusz Profus i Joanna Klimas-Profus
Sieć HoReCa: Stop Cafe PKN Orlen
2017
Osobowość gastronomii: Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, Malika, Gdynia
Platynowy Hermes Kulinarny 2017: Jean Bos za całokształt twórczości kulinarnej
Platynowy Hermes Kulinarny 2017: CT Kulinarnej DoraM za wszechstronność, nowoczesność i profesjonalizm
Restauracja z renomą: Memo Restaurant & Wine, Bydgoszcz, Rafał Godziemski.
Restauracja z tradycją: Tatarska Jurta, Kruszyniany, Dżenneta Bogdanowicz
Restauracja hotelowa: Hotel Fabryka Wełny, Pabianice, Wzorcownia by Wiesław Bober
Sieć kawiarni/lodziarni/cukierni: Pawlova, Luboń, Paweł Mieszała
Sieć HoReCa: Costa Coffee Poland
Dystrybutor HoReCa: Makro Cash&Carry
2016
Osobowość gastronomii: Giancarlo Russo
Platynowy Hermes Kulinarny 2016: Jerzy Pasikowski, tytan pracy w branży gastronomicznej
Restauracja z tradycją: Babinicz, Szczawno Zdrój, Wojciech Harapkiewicz
Restauracja hotelowa: Hotel Copernicus, Kraków, Marcin Filipkiewicz
Sieć kawiarni/lodziarni/cukierni: Lodziarnie Firmowe Grycan
Sieć HoReCa: Weranda Family, Poznań, Jan Poniński
Dystrybutor HoReCa: Farutex Bidvest Polska.
2015
Osobowość gastronomii: Andrzej Polan, Mała Polana Smaków, Warszawa
Platynowy Hermes Kulinarny 2015: Tadeusz Olszański, nestor polskiego dziennikarstwa, autor licznych książek, publicysta tygodnika „Polityka”, krytyk kulinarny
Restauracja z renomą: Strefa, Warszawa, Jarosław Walczyk
Restauracja z tradycją: A nóż widelec, Poznań, Michał Kuter
Restauracja hotelowa: Blow Up Hall 5050, Poznań, Tomasz Purol
Sieć HoReCa: Express Kuchnia Marche, Beata i Jerzy Jankiewicz
Dystrybutor dla HoReCa: Selgros
2014
Restauracja z renomą: Kuchnia&Bar, Bydgoszcz, Marcin Szukaj i Marcin Maciaszek
Restauracja regionalna: Pałacowa, Mińsk Mazowiecki, Paweł Bęś
Restauracja hotelowa: Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, Bartosz Budnik
Sieć HoReCa: Zapiecek Pierogarnie Polskie
2013
Osobowość gastronomii: Krzysztof Szulborski
Restauracja ogólnopolska: Atelier Amaro, Warszawa, Wojciech Modest Amaro
Restauracja w regionie: Destylarnia, Pałac Mierzęcin, Dawid Łagowski
Restauracja hotelowa: Hotel Narvil Conference & SPA, Aruana Serock
2012
Osobowość gastronomii: Marcin Budynek
Restauracja w regionie: Vine Bridge, Poznań,
Restauracja hotelowa: Hotel Crocus, Zakopane, Sebastian Krauzowicz
Restauracja ogólnopolska: Gothic Cafe and Restaurant, Malbork, Bogdan Gałązka
2011
Osobowość gastronomii: Kurt Scheller
Restauracja hotelowa: Mamaison Hotel Le Regina Warsaw, La Rotisserie, Paweł Oszczyk
Ogólnopolska restauracja tradycyjna: Piotrkowska Klub 97
Restauracja w regionie: Gościniec Konopielka, Zblewo
2010
Osobowość gastronomii: Robert Sowa
Restauracja ogólnopolska: Moonsfera, Warszawa, Jarosław Uściński
Restauracja w regionie: Karczma Pod Kluką, Słupsk, Anna i Mariusz Stachyra
Restauracja hotelowa: Hotel andel’s, Łódź, Mirosław Jabłoński
2009
Osobowość gastronomii: Jacek Szczepański, Hotel Bulvar, Toruń
Restauracja tradycyjna: U Szwejka, Warszawa
Sieć HoReCa: Grupa Kościuszko Polskie Jadło
2008
Osobowość gastronomii: Grzegorz Kazubski
Restauracja tradycyjna: Hacjenda, Poznań
Sieć HoReCa: Da Grasso
Sieć cateringowa: LOT Catering
2007
Osobowość gastronomii: Karol Okrasa, Le Royal Meridien Bristol
Restauracja tradycyjna: Ewa Zaprasza, Sasin
Restauracja hotelowa: Anders Group
Sieć HoReCa: Telepizza Poland
Sieć cateringowa: Party Serwis Catering Melon
2006
Restauracja tradycyjna: Sami Swoi, Poznań
Restauracja hotelowa: Hotel Mercure
Sieć HoReCa: Siesta Restauracje i Catering
Sieć cateringowa: Impel Catering
2005
Restauracja tradycyjna: Delicja, Oborniki Wlkp.
Restauracja hotelowa: Sheraton Warsaw Hotel & Towers
Sieć cateringowa: Sodexho Polska
Sieć HoReCa: Sfinks Polska