Zostały dwa dni do Bocuse d’Or Europe 2020

Aktualności

Zostały dwa dni do Bocuse d’Or Europe 2020

13 października 2020

Ponad siedem miesięcy temu świat stanął do góry nogami a niewidzialny wirus zmienił życie ludzi na całym globie. W tej smutnej rzeczywistości musieliśmy się odnaleźć, zaakceptować ją i nauczyć się w niej funkcjonować.

djmedia:349

Tym razem konkurs Bocuse d’Or odbędzie się bez publiczności. Dlatego Team Poland wystąpi również w okrojonym składzie. W stolicy Estonii zobaczymy Jakuba Kasprzaka, naszego kandydata, jego pomocnika Patryka Paczkowskiego, trenera Tomasza Purola, Adama Chrząstowskiego – Prezydenta Akademii Bocuse d’Or, który wystąpi również w roli jurora oraz Dominika Brodziaka – trenera technicznego i Jacka Krawczyka – Prezesa Zarządu Bocuse d’Or Poland. Niestety zabraknie wielu osób, które są w Team Poland a w związku z panującą sytuacją nie mogły pojechać, ale mentalnie oraz całym sercem i dobrą energią wspierają zespół.

Już dziś zachęcamy do kibicowania NASZYM wirtualnie. Jakub Kasprzak stratuje 15 października o godz. 8:40 czasu polskiego.

Relacja na żywo:
www.bocusedorpoland.pl

www.facebook.com/bocusedorpoland/

www.bocusedor.com

W Tallinie o wejście do wielkiego finału w Lyonie powalczy 16 zespołów z Europy. Tylko 10 najlepszych teamów pojedzie w czerwcu do Francji.

djmedia:350

33 lat temu Paul Bocuse, szef stulecia, stworzył najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie: Bocuse d’Or. Z biegiem lat rywalizacja ujawniła największych szefów kuchni na świecie i wprowadziła na salony gastronomię wszystkich regionów świata.

djmedia:351

Materiały prasowe: Smarten PR – oficjalny przedstawiciel marki Bocuse d’Or w Polsce

15-16 października odbędzie się w Tallinie europejski półfinał Bocuse d’Or. Dziesięciu zawodników ma szansę otrzymać bilet, który stanie się przepustką do udziału w światowym finale, który odbędzie się w Lyonie, w czerwcu 2021 r.

Zawodnicy muszą wykonać dwa dania: jedno wege – serwowane dla czternastu osób i podane wyłącznie na talerzach, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie z mięsa – serwowane dla czternastu osób na platerze i wydane 35 minut po daniu vege. Wszystko w dokładnym czasie 5 godzin i 35 minut.

Motyw na tacy powinien podkreślać charakterystyczny produkt kraju przyjmującego: przepiórkę estońską jajko przepiórcze, a na talerzu – sum.

Czwartek 15 października

Kuchnia – Kraj – Płyta Theme – Motyw Platter

1 Hiszpania 08:30 -13:30, 14:05

2 Holandia 08:40- 13:40, 14:15

3 Islandia 08:50 -13:50, 14:25

4 Estonia 09:00- 14:00, 14:35

5 Dania 09:10 -14:10, 14:45

6 Szwecja 09:20- 14:20, 14:55

7 Gruzja 09:30 -14:30, 15:05

8 Polska 09:40 -14:40, 15:15

Piątek 16 października

Kuchnia – Kraj – Płyta Theme – Motyw Platter

1 Łotwa 08:30- 13:30, 14:05

2 Węgry 08:40 -13:40, 14:15

3 Finlandia 08:50 -13:50, 14:25

4 Francja 09:00- 14:00, 14:35

5 Szwajcaria 09:10- 14:10,14:45

6 Włochy 09:20- 14:20, 14:55

7 Rosja 09:30- 14:30,15:05

8 Norwegia 09:40- 14:40, 15:15

Skład jury:

Jury Honorowe:

Dimitri Demjanov, prezes Bocuse d’Or Europe 2020

Gloria Clare Smyth, honorowy prezydent

Philip Tessier, przewodniczący jury

Jury degustacyjne, składające się z reprezentantów krajów startujących:

Matti Jęmsén, Gastro Bar Sesonki, Finlandia

Tamas Szell, stoisko 25, Węgry

Tom Victor Gausdal, Grupa Restauracyjna Lava, Norwegia

Tommy Myllymaki, Restauracja Aira, Szwecja

Romuald Fassenet, Chateau du Mont Joly, Francja

Carlo Cracco, Ristorante Cracco, Włochy

Adam Chrzastowski, Konsulting Adama Chrzastowskiego, Polska

Mario Garcia, Neuro Culinary Center, Szwajcaria

Francis Cardeneau, Aoc Francis Cardenau Aps, Dania

Levan Kobiashvili, Restauracja Georgian Culinary Federation Republic, Gruzja

Svetlana Riškova, Pavāru Klubs / Latvian chefs club, Łotwa

Andrey Matyuha, Pech ‘i ugli-ugli, Rosja

Tõnis Siigur, Noa Restoran, Estonia

Sturla Birgisson, Islandia,

Soenil Bahadoer, de Lindehof, Holandia

Romain Fornell, Caelis, Hiszpania

Jury Techniczne

Ferdy Debecker, Eyckerhof Bornem, Belgia

Vladislav Djatsuk, restauracje Czajkowski i Mon Repos, Tallinn, Estonia

Kaido Metsa, Restoran Juur & Restoran Juur oü, Tallinn, Estonia

Alexander Gureev, Hotel Bristol, Oslo, Norwegia

oprac. red.