24 kwietnia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbył się wielki finał prestiżowego konkursu kulinarnego Chefs en Or 2025, organizowanego przez Transgourmet FoodserviceSelgros Cash & Carry. W szranki stanęło dziewięcioro najlepszych uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski, wyłonionych spośród setek zgłoszeń. Poradnik Restauratora był partnerem medialnym tego wydarzenia.

Tegoroczna edycja postawiła przed uczestnikami ambitne wyzwanie – przygotowanie dania z kaczką, botwiną lub burakiem oraz octem balsamicznym. Dodatkowym elementem była konieczność wykorzystania jednego z produktów marki własnej Transgourmet jako „tajemniczego składnika”. Młodzi adepci sztuki kulinarnej zachwycili jury dojrzałością kulinarną, techniką, kreatywnością i podejściem zgodnym z filozofią less waste.

Tytuł zwyciężczyni Chefs en Or 2025 zdobyła Natalia Kalenik z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku. Jej danie – pieczona kaczka w korpusie z żelką i salsą buraczaną z dodatkiem truskawek, musztardy francuskiej i szałwii, uzupełnione o krokiecik z beszamelu, pieczarek i sera pleśniowego – zdobyło najwyższe uznanie jurorów. Jak podkreśliła laureatka, do konkursu przygotowywała się przez wiele tygodni, dopracowując recepturę w najdrobniejszych detalach.

Drugie miejsce zajął Kornel Byzdra z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, a trzecie – Iwo Nowacki z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

W skład jury weszli uznani eksperci kulinarni: Bartosz Peter – przewodniczący obrad, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet i kapitan Narodowej Kadry Kucharzy Polski; Jarosław Uściński – prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni; Marek Burkacki – szef kuchni Instytutu Kulinarnogo Transgourmet; Krzysztof Klimaszewski – szef kuchni Brasserie Selgros Piaseczno, oraz sędziowie techniczni – Bartłomiej GoraŁukasz Wódz.

– Dawno nie ocenialiśmy tak wyrównanego poziomu. Różnice punktowe były minimalne. Uczniowie pokazali nie tylko świetne umiejętności techniczne, ale także kulinarną wyobraźnię i szacunek do produktu – mówił po zakończeniu konkursu Bartosz Peter. – To był konkurs pełen smaków, na poziomie dorosłych profesjonalistów.

Laureatka I miejsca otrzymała nagrodę finansową w wysokości 3000 zł oraz profesjonalne szkolenie w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Szkoła zwyciężczyni otrzymała bon o wartości 5000 zł na zakupy w Selgros oraz możliwość zorganizowania grupowego szkolenia. Pozostali finaliści również zostali uhonorowani nagrodami rzeczowymi i zaproszeni na trening Narodowej Kadry Kucharzy Polski.

Konkurs Chefs en Or od lat wspiera rozwój młodych talentów kulinarnych w Polsce. Organizatorzy – Transgourmet FoodserviceSelgros Cash & Carry – niezmiennie angażują się w edukację i profesjonalizację branży gastronomicznej poprzez szkolenia, współpracę z ekspertami i działania skierowane do szkół gastronomicznych.

Więcej informacji o konkursie: www.chefsenor.pl

oprac. H.Handkowska

źródło: Transgourmet i Selgros

Udostępnij artykuł