W styczniu 2025 r. Nestlé Professional Polska zaprezentowało nową markę – Buitoni. Oferta Buitoni w Polsce obejmuje pulpy oraz sosy pomidorowe, które z pewnością przypadną do gustu miłośnikom kuchni włoskiej. Celem marki jest dostarczenie smaków Italii, które wzbogacą zarówno tradycyjne potrawy, jak i pozwolą na kulinarne eksperymenty.
Historia i tradycja marki Buitoni
Buitoni to marka z ponad 190-letnią historią, założona w 1827 roku w malowniczym Sansepolcro w Toskanii przez Giulię i Giovanniego Buitoni. Marka szybko zdobyła renomę, dzięki pasji i zaangażowaniu Giuli, znanej jako Mama Giulia, która przykładała ogromną wagę do jakości dobieranych składników.
W 1986 roku Buitoni dołączyła do rodziny Nestlé, co umożliwiło jej dalszy rozwój na rynkach międzynarodowych, wprowadzając innowacje, które nie rezygnują z tradycyjnych wartości.
Wysoka jakość produktów Buitoni
Buitoni stawia na jakość, co czyni jej produkty idealnym wyborem dla tych, którzy pragną wprowadzić do swojej kuchni włoskie smaki. Pulpy pomidorowe i sosy Buitoni to doskonałe składniki do wielu potraw – od klasycznych makaronów po zupy i dania główne. Dzięki tym produktom każdy może poczuć się jak w sercu Włoch, delektując się bogactwem włoskiej tradycji kulinarnej. Co istotne, pomidory wykorzystywane w produktach Buitoni dojrzewają na słońcu latem, co wpływa pozytywnie na ich walory smakowe.
Przegląd produktów Buitoni
Pulpa pomidorowa Buitoni – Smak świeżych, pokrojonych w kostkę pomidorów z delikatnymi przyprawami i z lekko podsmażonymi kawałkami cebuli. Doskonały do bruchetty, gulaszu, lasagne i shakshuki.
Pulpa pomidorowa z przyprawami Buitoni – Soczysty sos z cebulą, mieszanką przypraw i ziół o świeżym i delikatnym smaku, idealny m.in. jako rozdrobniony sos do białego mięsa i ryb, jako dodatek do nadziewanych makaronów, ratatouille, lasagne czy pasztecików.
Pulpa pomidorowa z papryką Buitoni – Połączenie smaków pomidorów i papryki w stylu peperonaty. Doskonała do dań z mięsem, shakshuki z papryką, czy jako baza do dań tex mex. Można ją zmiksować i podawać jako zimną lub gorącą zupę.
Skoncentrowany sos pomidorowy Buitoni – Gęsty sos, o głębokim czerwonym kolorze z rozpływającymi się, miękkimi kawałkami gotowanych pomidorów i niemal kremowej konsystencji. Wnosi intensywny smak pomidorów i cebuli do dań na ciepło i na zimno. Świetnie sprawdzi się do risotto oraz jako smarowidło do kanapek, focaccii, pinsy i pizzy.
Gładki sos pomidorowy Buitoni – Gładki sos z dodatkami przypraw (w tym cebuli i oliwy), o soczystej konsystencji na bazie passaty. Idealny zarówno do dań na ciepło, jak i na zimno.
Sos pomidorowy w stylu rustykalnym Buitoni – Dobrze zbalansowany domowy sos pomidorowy z dodatkiem słodkiej cebuli, o gęstej i chrupiącej konsystencji, z podsmażonymi kawałkami cebuli i delikatnymi kawałkami pomidorów. Doskonale sprawdzi się do makaronów, pizzy, gulaszy i do różnego rodzaju sosów.
Nestlé Professional planuje dalsze rozszerzenie oferty Buitoni w Polsce, co z pewnością przyczyni się do wzbogacenia kulinarnych doświadczeń kucharzy oraz szefów kuchni i wprowadzenia ich w świat smaków włoskiej kuchni.
Artykuł zewnętrzny