8 listopada w Pałacu i Folwarku Arche w Łochowie odbyła się XVIII edycja Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”, jednego z najważniejszych wydarzeń promujących włoską gastronomię w Polsce. Poradnik Restauratora był patronem medialnym.

Konkurs, tradycyjnie łączący rywalizację profesjonalnych kucharzy z pokazami integracyjnymi Gwiazd i Osób z niepełnosprawnościami intelektualnymi, odbył się w duchu empatii, współpracy i kulinarnej kreatywności.

Zwycięzcy kategorii Profesjonaliści

I miejsce: Paweł Stępniak i Jerzy Szczęśniak – Fabryka Wełny Hotel & Spa, Pabianice

II miejsce: Maksym Zholtikov i Danil Lashcynin – Canoe Warsaw, Warszawa

III miejsce: Bartosz Biały i Marcin Gwizdała – MURO Restauracja, Rzeszów

Zwycięzcy kategorii Gwiazdy

Izabela Trojanowska i Edyta Trojan

Andrzej Grabarczyk i Lena Grabarczyk

Radosław Mróz i Mateusz Roguszewski

Temat konkursowy – klasyka w nowoczesnym wydaniu

Zadaniem uczestników było przygotowanie dwóch dań inspirowanych kuchnią włoską w nowoczesnej interpretacji.

W części głównej konkursu profesjonaliści mieli za zadanie zaprezentować:

danie główne z wykorzystaniem klasycznych włoskich składników – m.in. makaronu, ryb lub owoców morza, oliwy z oliwek, warzyw i ziół charakterystycznych dla kuchni śródziemnomorskiej, deser inspirowany tradycją włoską, łączący oryginalne produkty z autorską wizją uczestników.

Ocenie podlegały m.in. smak, technika, prezentacja, innowacyjność, zgodność z tematem oraz kultura pracy zespołu.

Jurorzy podkreślali bardzo wysoki poziom rywalizacji – dania łączyły nowoczesne techniki kulinarne z poszanowaniem włoskiego dziedzictwa kulinarnego.

Jury profesjonalne degustacyjne: Krzysztof Szulborski (przewodniczący jury), Krzysztof Gawlik, Teofilos Vafidis, Janusz Profus, Marcin Soból, Salvatore Bascer, Maicol Guazzini, Kamil Klekowski, Jakub Steuermark, Łukasz Lewandowski, Piotr Sabala, Łukasz Dziemianowicz, Patryk Banaszczuk.

Jury profesjonalne techniczne: Jan Filipczyk, Krzysztof Wierzba, Patryk Kotarba, Tomasz Koprowski.

Koordynatorzy logistyczni: Angelo Russo, Kamil Prusicki, Arleta Żynel.

Emocje, pasja i włoski duch

Tegoroczna edycja „Arte Culinaria Italiana” była pełna emocji i pozytywnej energii. Wydarzenie zgromadziło profesjonalnych kucharzy, gwiazdy sceny i mediów oraz uczestników z niepełnosprawnościami, którzy wspólnie pokazali, że kuchnia potrafi łączyć ludzi ponad barierami.

Organizatorzy podkreślali, że poziom konkursu z roku na rok rośnie, a młodzi kucharze coraz śmielej sięgają po włoskie produkty, tworząc własne interpretacje klasycznych receptur.

Konkurs potwierdził, że „Arte Culinaria Italiana” to nie tylko rywalizacja na najwyższym poziomie, ale także przestrzeń edukacji, integracji i wymiany doświadczeń między profesjonalistami.

Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Giancarlo Russo –włoski szef kuchni, arcymistrz kulinarny, restaurator i autorytet w dziedzinie włoskiej gastronomii w Polsce. Organizacyjnie wspiera go Władysław Grochowski, właściciel i prezes zarządu Arche.

oprac. H.Handkowska

źródło: biuro prasowe Konkursu Arte Culinaria Italiana

Udostępnij artykuł