Wielkopolski Kucharz Roku Konkurs im. Rafała Jelewskiego

Wydarzenia

Wielkopolski Kucharz Roku Konkurs im. Rafała Jelewskiego

22 lipca 2015

II edycji konkursu kulinarnego Wielkopolski Kucharz Roku Konkurs im. Rafała Jelewskiego odbędzie się 14 sierpnia w Hotelu Remes w Opalenicy. Organizatorem konkursu jest Fundacja Gastronomii na Obcasach.

Patronat nad konkursem objęła Wielkopolska Izba Gastronomiczna oraz Światowe Stowarzyszenie Szefów Kuchni Inicjatywa Women in WACS.

Celem Konkursu jest odkrywanie, poznanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski w jej współczesnej aranżacji, zgodnej z obowiązującymi światowymi trendami, jak również stworzenie okazji do spotkania kucharzy, wymiany poglądów i porównania profesjonalnych umiejętności.

Idea konkursu zrodziła się na znak pamięci o wybitnym szefie kuchni śp. Rafale Jelewskim (1970 – 2013) – kucharzu z sukcesami, doskonałym warsztatem i wybitnym wyczuciem smaku. Rafał Jelewski brał udział w wielu prestiżowych wydarzeniach kulinarnych w Polsce i na świecie, a przede wszystkim reprezentował nasz kraj w finale konkursu Bocuse d’Or 2011 w Lyonie.

Do konkursu zachęcamy wszystkich wielkopolskich kreatorów smaku, pasjonatów wiernych kulinarnym tradycjom regionu – szefów kuchni i kucharzy, którzy nie boją się kulinarnej rywalizacji, a traktują ją przede wszystkim jako swoisty trening umiejętności praktycznych i osobowości. Takich wyzwań nie bał się nigdy śp. Rafał Jelewski. Wierzymy, że Konkurs pod Jego patronatem będzie okazją do odkrycia wielu utalentowanych, ambitnych i nie obawiających się żadnych zawodowych konfrontacji kucharzy z Wielkopolski.

Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu 7 porcji dania głównego z kaczki dowolny element oraz tłuszcz gęsi oraz gruszka.

W konkursie mogą uczestniczyć kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji z całej Wielkopolski !

Zgłoszenie do konkursu powinno być przesłane w formie pisemnej drogą e-mail na załączonych formularzach wraz z opisem technologicznym oraz wyraźnym zdjęciem wykonywanej potrawy i przesłane na adres:

Dominik Brodziak

Tel . 519339037

E-mail: konkurs@papaja.pl

Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 20 lipca 2015. Decyduje data stempla pocztowego. Ogłoszenie o zakwalifikowaniu się do konkursu w dniu 21 lipca 2015.

W sprawach konkursu można również kontaktować się z Joanną Ochniak:

e-mail: joannaochniak@wp.pl, tel. 535 55 48 98 lub

e-mail: konkurs@papaja.pl

To niezwykłe kulinarne wydarzenie ma również na celu zjednoczenie środowiska kucharskiego, dlatego poza samym konkursem planowanych jest wiele dodatkowych atrakcji, szczegóły podamy wkrótce.