Od dzisiaj do 28 września w Poznaniu potrwają targi Polagra. Oprócz bogatej eskpozycji złożonej z salonów Food FoodTech i HoReCa będą obfitować w liczne wydarzenia towarzyszące m.in. finał Kulinarnego Pucharu Polski, warsztaty dla kucharzy, debaty i szkolenia. Magazyn Poradnik Restauratora zaprasza na stoisko 129 w pawilonie 5.
Aż trzy lata najlepsi kucharze i szefowie kuchni czekali na finał 20. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Już o godz. 10 zobaczymy pierwszych zawodników zmagających się z zadaniem konkursowym, którym jest przyrządzenie potraw ze składników symbolizujących trzy żywioły: rukiew wodna jako żywioł wody, burak jako żywioł ziemi, pomidor jako żywioł powietrza i oczywiście nie obejdzie się też bez 4 żywiołu — ognia, którego w kuchni nigdy nie brakuje. Dla każdego z nich udział w konkursie stanowi arcyważny krok na zawodowej ścieżce, okupiony trudem wielomiesięcznych przygotowań i wyczerpujących treningów.
Dwa konkursowe dni (26 i 27 września) zwieńczy uroczysta gala, na której poznamy „Najlepszego z Najlepszych”.
W tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski potrawy przyrządzone przez uczestników oceniać będą: Bartosz Peter, Daniel Ayton, Jakob H. Magnusson, Jarosław Uściński, Marcus Hallgren, Michał Doroszkiewicz oraz Paweł Salamon w roli przewodniczącego jury. Od strony technicznej będą się im przyglądać Iwona Niemczewska i Paweł Stawicki, natomiast w roli wsparcia technicznego zobaczymy Tomasza Zdrenke i Rafała Grzegorzka. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.
KULINARNY PUCHARU POLSKI – FINALIŚCI
Konkursy odbywające się w roku 2019:
Kulinarny Rajd Mistrzów – Radosław Pelc
Kulinarny Puchar Polski 2019 – Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski
Konkursy odbywające się w roku 2020:
Archimagirus – Tradycja i Nowoczesność – Tomasz Ziółkowski
Konkursy odbywające się w roku 2021:
Smaki Galicji – Kamil Tłuczek
Kulinarny Rajd Mistrzów – Bartosz Rosa
Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Taranowskiego – Michał Filipczuk
Konkursy odbywające się w roku 2022:
Wielkopolski Kucharz Roku – Konkurs im. Rafała Jelewskiego – Paweł Kubera
Smaki Galicji – Krzysztof Kowalski
Archimagirus – Tradycja i Nowoczesność – Przemysława Gościniak
Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny – Łukasz Wódz i Sebastian Plasota.
Podczas targów Polagra odbędą się warsztaty kulinarne Chefs Academy prowadzone przez mistrzów kuchni – Ernesta Jagodzińskiego, Rafała Koziorzemskiego i Tomasza Purola. Pierwszego dnia na scenie pojawią się również laureaci ogólnopolskiego plebiscytu „Mistrzowie Smaku” dla właścicieli najpopularniejszych restauracji, lokali gastronomicznych, barów, kucharzy, kelnerów i managerów. Całość wzbogacą – kongres Polagra Export Meeting, debaty i szkolenia.
Więcej informacji na: www.polagra.pl i www.kulinarnypuchar.pl