11–13 lipca w Zamku Gniew odbył się konkurs Archimagirus Tradycja i Nowoczesność. Wzięło w nim udział osiem drużyn, które walczyły o tytuł Archimagirusa, oraz 10 000 zł w gotówce, a także dwutygodniowy staż w Tajwanie w restauracji RAV z dwoma gwiazdkami Michelin. Zwycięzcą został zespół kucharzy z gdańskiej restauracji Mercato w hotelu Hilton – Paweł Stawicki, Marcin Milda i Łukasz Pęcarski.

Archimagirus – Tradycja & Nowoczesność to ogólnopolski konkurs kulinarny dla kucharzy i cukierników, którego ideą jest łączenie produktów regionalnych z zagranicznymi, promowanie tradycji kulinarnych, ale również dbałości o kulturę pracy i wykorzystywane surowce. Osiem trzyosobowych zespołów złożonych z wybitnych szefów kuchni i cukierników rywalizowało na Zamku w Gniewie pod okiem międzynarodowego jury, w którym znaleźli się m.in. Daniel Ayton, Robert Skubisz, Giorgio Diana, Bruno Van Vaerenbergh, Michał Doroszkiewicz oraz Andrea Camastra. Zadaniem uczestników było przygotowanie przystawki, dania głównego oraz deseru. W toku zaciętej rywalizacji zwycięzcami konkursu zostali ostatecznie Paweł Stawicki, Marcin Milda, Łukasz Pęcarski z restauracji Mercato znajdującej się w hotelu Hilton Gdańsk.

Oprócz zaszczytnego tytułu Archimagirusa, zwycięski zespół otrzymał 10 000 zł oraz możliwość uczestniczenia w dwutygodniowym stażu w restauracji RAW w Tajwanie, prowadzonej przez Andre Chiang w formie bistronomy. Jest to połączenie wykwintnej kuchni, kojarzonej z restauracjami z wyższej półki, z nieskrępowaną atmosferą typową dla starych francuskich bistro. Misją 60-osobowej restauracji jest wprowadzenie nowej interpretacji tajwańskich smaków z wykorzystaniem lokalnych produktów sezonowych.

Fundatorem nagrody głównej dla zwycięzców jest firma MOWI, której to łosoś był jednym ze składników konkursowych dań. Można było go skosztować w postaci gravlaxa serwowanego na stoisku marki przez Kamila Sadkowskiego z Akademii Kulinarnej K5. MOWI był również bohaterem warsztatów z techniki sanmai oroshi prowadzonych przez Mistrza Sushi Alona Than.

Pojechaliśmy na konkurs z naszym menu a la carte. Wcześniej miałem zbliżone dania i są to receptury, na których pracowaliśmy właściwie codziennie. Konkurs się odbywa w sezonie, a ja już jestem na tyle doświadczony, że nie będę sobie „strzelał w kolano” i przygotowywał wszystkiego od nowa. Bazowaliśmy na sprawdzonych przez lata technikach i recepturach. Tak naprawdę połączyłem naszą wiedzę, doświadczenie i sposób pracy, którą wykonujemy na co dzień w restauracji. Nie było dla nas obce zachowanie się na stanowisku pracy. Mise en place przygotowane dzień wcześniej i później praca w czystości to styl, który na co dzień prezentujemy. Oczywiście na konkurs trzeba było wszystko przećwiczyć i dobrze popróbować. Trenowaliśmy na stoperach, bo mieliśmy wszystko dobrze rozpisane – mówił Paweł Stawicki, zwycięzca konkursu Archimagirus.

Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu przekąski, danie głównego oraz deseru. O zwycięstwie zadecydowała suma uzyskanych punktów w kilku kategoriach. Zespoły miały pięć godzin na przygotowanie 60 talerzy – 20 przystawek, 20 dania głównego i 20 talerzy deseru.

Organizatorem konkursu jest Mariusz Gachewicz, współorganizatorami są Paweł Mieszała i Krzysztof Lisiecki, dyrektor generalny Hotelu Zamek Gniew ****w Gniewie.

Uczestnicy konkursu Gniew Archimagirus 2019
Paweł Stawicki, Marcin Milda, Łukasz Pęcarski
Kamil Skrok, Tomasz Ziółkowski, Oskar Wiewiórski
Przemysław Gościniak, Bartłomiej Kornacki, Łukasz Gościniaka
Andrzej Gołąbek, Krzysztof Lisiak, Paweł Gromacki
Artur Szymański, Marcin Stadler, Klaudia Raif
Oleksandr Venhlinskyi, Oleksandr Hrystenko, Mykita Rozumniy
Radosław Gierałtowski, Artur Gosz, Radosław Sztanke
Robert Głyda, Arkadiusz Wilamowski, Agata Błaszczyk.

fot. ARCHIMAGIRUS/Tomasz Rogala

Udostępnij artykuł