18 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Turystyki Kulinarnej. W tym roku w dniach 17-18 kwietnia odbywa się również międzynarodowa konferencja „Turystka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego”. To spotkanie praktyków i badaczy z Polski i ze świata, którzy będą dzielić się wiedzą i inspiracjami jak w najlepszym stopniu wykorzystać dziedzictwo do rozwoju turystyki kulinarnej. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

Tegoroczny program zapowiada się zupełnie wyjątkowo. Trzy wystąpienie zagraniczne. Dwa warsztaty praktyczne. Poruszanie takich tematów jak: Jak stać się europejskim regionem gastronomii na przykładzie fińskiego regionu Saimaa. Jak stworzyć atrakcję turystyki kulinarnej z gospodarstwa rolnego lub producenta? Co dają gwiazdki Michelin? Jak wygląda profil turysty kulinarnego? Jak aplikować do UNESCO z polskim dziedzictwem kulinarnym i wiele, wiele więcej…

Dr. inż. Piotr Dominik, przewodniczący Rady Programowej i Hubert Gonera koordynator konferencji i ambasador Światowego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej w Polsce tak komentują wybór tegorocznego tematu spotkania. Dzięki naszym spotkaniom już nikomu nie trzeba tłumaczyć, że turystyka kulinarna jest ważną częścią oferty turystycznej. Powszechnie wiadomo, że turyści podróżują żeby jeść, a czasy kiedy to jedli żeby podróżować są już za nami. Tym razem zastanawiamy się jak najlepiej ułożyć relacje miedzy spuścizną pokoleń, tradycjami stołu i kuchni a turystyką. Wiem, że właśnie turyści kulinarni są w stanie, poprzez swoje zainteresowanie i wydatki najlepiej podtrzymać i zachować dla przyszłych pokoleń dziedzictwo kulinarne.

Tegoroczne spotkanie będzie w większej mierze niż do tej pory stawiało na budowanie mostów między inspiracjami płynącymi z Europy zachodniej i USA i polskimi praktykami biznesowymi, samorządowymi i kulturowymi tworzącymi przeżycia turystyki kulinarnej. Będzie także kładło istotny nacisk na włącznie do turystyki ogromnego zasobu smaków regionalnych i lokalnych, które pochodzą bezpośrednio od przetwórców, producentów żywności i rolników.

Między innymi z tego powodu partnerem tegorocznej edycji są Zwiedzanie Gorzelni w Podolu Wielkim oraz Dwór w Mościbrodach. Oba przedsięwzięcia są bowiem jednymi z najciekawszych przykładów wejścia do turystyki kulinarnej przetwórców, którzy poprzez wykorzystanie dziedzictwa i  rewitalizację stworzyli atrakcję turystyki kulinarnej z prawdziwego zdarzenia. W Gorzelnia w Podolu Wielkim od 180 lat stanowiła integralną część gospodarstwa. Niegdyś była jednym z wielu obiektów tego typu, które ze swymi charakterystycznymi ceglanymi kominami były łatwo rozpoznawalnym elementem pomorskiego krajobrazu. Dziś jest jedną z nielicznych ocalałych gorzelni rolniczych, a od 2019 również gorzelnią, w której produkowane są tradycyjne polskie wódki, okowity oraz okowity starzone w beczkach. Zwiedzanie tej niewielkiej, rodzinnej Gorzelni, to znakomita okazja, żeby dowiedzieć się jak wygląda rzemieślnicza produkcja okowity, czym się różni wódka od okowity i jak się ją wytwarza. Zapraszamy Państwa na 2 godzinną edukacyjną podróż z przewodnikiem przez wieki bogatej tradycji i historii polskiego gorzelnictwa.  Zwiedzanie zakończone jest degustacją okowit.

Dwór w Mościbrodach z kolei to wizytówka turystyki kulinarnej Mazowsza. W restauracyjnym menu królują tradycyjne staropolskie potrawy, wędliny, pasztety i mięsa własnego wyrobu oraz ryby z okolicznych stawów. Wyróżnikiem kulinarnym miejsca jest wędzony karp z własnej hodowli. Poddany pieczołowitej renowacji Dwór zaprasza do odkrycia zarówno pełnych uroku i charakteru wnętrz, jak też komfortowo wyposażonych pokoi. W oficynie znajduje się recepcja, pokoje gościnne oraz warta osobnej opowieści Restauracja Dworska. Wszystko to pozwana na podróż w czasie do roku 1848 kiedy to powstał Dwór. Nieprzypadkowo Dwór Mościbrody leży na wyróżnionym Szlaku Kulinarnym Mazowiecka Micha Szlachecka.

O podniebienia gości zadają – Dwór w Mościbrodach, Muzeum Pałac w Wilanowie oraz restauracja Let’s Nibble w  Fabryce  Norblina – tam odbędzie się kolacja na zakończeniu pierwszego dnia. Dodatkowo Pałac w Wilanowie przedstawi prezentację Muzeum, które gotuje …, czyli dyplomacja kulinarna z historią w tle. Realizacje programu „Ogród-kuchnia stół”

Spotkanie wspierają Polska Organizacja Turystyczna, która będzie gospodarzem panelu W drodze do gwiazd – prezentacja działań promujących restauracje Michelin w Polsce. Partnerem hotelowym wydarzenia jest grupa Gromada.

program.

fot. fb Konferencja Turystyka Kulinarna