Wiedza, kreatywność, doskonała organizacja pracy i umiejętność optymalnego wykorzystania produktów – tymi cechami musieli wykazać się Szefowie Kuchni podczas międzynarodowego konkursu kulinarnego Chefs en Or, który odbył się 31 października w Instytucie Kulinarnym Transgourmet przy hali Selgros Warszawa-Piaseczno. Zmagania uczestników oceniało 13-osobowe jury. Tytuł „Kucharza ze złota” wywalczył reprezentant Transgourmet Polska – Rafał Koziorzemski. „Poradnik Restauratora” był jedynym branżowym patronem medialnym z Polski.
Do rywalizacji przystąpiło siedmiu doświadczonych kucharzy z krajów, w których działa Transgourmet:
• Stefan Glantschnig (Austria),
• Jean-Yves Bournot (Francja),
• Raül Ruíz Ayats (Hiszpania),
• Florian Neumann (Niemcy),
• Rafał Koziorzemski (Polska),
• Alin Vadean (Rumunia),
• Christian Oliveira (Szwajcaria).
Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu potrawy z wykorzystaniem głównego składnika – kurczaka zagrodowego bio – oraz trzech obowiązkowych produktów ukrytych w black box: grzyby, brokuł i czosnek. Główna trudność wiązała się z tym, że dodatkowe składniki zostały podane do informacji na 15 godzin przed rozpoczęciem finału, a z resztek po daniu głównym uczestnicy musieli dodatkowo przyrządzić amuse bouche.
Pracy szefów kuchni przyglądało się 13-osobowe jury złożone z wybitnych ekspertów kulinarnych z krajów biorących udział w konkursie. Sędziowie techniczni zwracali uwagę na ubiór, czystość na stanowisku pracy i racjonalne zużycie surowców – zgodnie z tegorocznym hasłem przewodnim wydarzenia – „Thrifty Masters” („Oszczędni mistrzowie”). Sędziowie degustacyjni oceniali z kolei smak, wygląd i innowacyjność podania potrawy, a także sposób wyróżnienia składnika głównego. Tegoroczną edycję Chefs en Or poprowadzili Hanna Lis – dziennikarka i prezenterka telewizyjna oraz Bartosz Peter – ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
– Od początku rywalizacja była bardzo wyrównana i do samego końca nie było wiadomo, kto wygra tegoroczny konkurs. Uczestnicy wykazali się kreatywnością i doskonałą organizacją pracy. Podczas zmagań było widać ich doświadczenie, znajomość bardzo zaawansowanych technik, a także indywidualną tożsamość kulinarną. Cieszę się, że mimo bardzo intensywnego czasu, mieliśmy okazję porozmawiać z nimi o inspiracjach, które miały wpływ na przygotowywane dania – mówi Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
Na przygotowanie obu potraw w ośmiu porcjach uczestnicy Chefs en Or 2023 mieli 3,5 godziny. Po upływie tego czasu kucharze musieli zaprezentować swoje propozycje przed wymagającymi jurorami i odpowiedzieć na ich pytania. Na tym zakończyła się część konkursowa w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, a o godz. 20:00 wydarzenie przeniosło się do Sali Kolumnowej Bellotto Hotel, gdzie odbyła się uroczysta gala wręczenia nagród.
Zasady konkursu były nieubłagane – mimo bardzo wysokiego poziomu, zwycięzca mógł być tylko jeden. Statuetkę Chefs en Or 2023 i główną nagrodę w wysokości 10 tys. euro zdobył Rafał Koziorzemski reprezentujący Transgourmet Polska. Reprezentant Polski zachwycił jury kurczakiem faszerowanym borowikami, z ziemniakami, mizerią w postaci lodów, sosem pieczeniowym i zielonym jabłkiem z koperkiem. Z resztek dania głównego przygotował z kolei amuse bouche w postaci glazurowanej winem Porto wątrobianki z czerwoną porzeczką i dzikim ryżem. Zwycięzca konkursu nie krył emocji w trakcie przemówienia tuż po odbiorze głównej nagrody.
Serdecznie dziękuję wszystkim uczestnikom tegorocznej edycji Chefs en Or! Cieszę się, że mogłem reprezentować Polskę i że wygrałem ten konkurs nie tylko dla siebie, ale też dla mojej rodziny. Dziękuję sędziom degustacyjnym i technicznym za piękne oceny, bardzo cieszę się, że to właśnie moje danie wygrało!
Drugie miejsce i 7 tys. euro otrzymał Jean-Yves Bournot z Transgourmet Francja. Najniższy stopień podium i 5 tys. euro przypadło z kolei Alin Vadean z Transgourmet Rumunia.
Chefs en Or to organizowany cyklicznie międzynarodowy konkurs kulinarny dla kucharzy pochodzących z krajów, w których działa Transgourmet. Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się po pandemicznej przerwie, a organizatorem wydarzenia był Transgourmet Polska. W przyszłym roku konkurs odbędzie się w Rumunii.
Heidi Handkowska
Fot. Maciej Nowaczyk
Fot. Redakcja Poradnika Restauratora
Polecamy wywiad z Rafałem Koziorzemskim z wrześniowego wydania Poradnika Restauratora.