Prestiż Hermesa Kulinarnego rośnie z roku na rok

Aktualności

Prestiż Hermesa Kulinarnego rośnie z roku na rok

Do 18 maja i kolejnej Gali „Poradnika Restauratora” coraz bliżej. To prestiżowe wydarzenie, podczas którego ponownie wręczymy statuetki Hermesa Kulinarnego najbardziej wyróżniającym się postaciom z branży HoReCa, jak zwykle przyciągnie  liczne grono szefów kuchni oraz najważniejszych top managerów z branży HoReCa i FMCG reprezentujących zagraniczne i krajowe sieci detaliczne, dystrybutorów i producentów. Ale nie tylko…

Kulminacyjnym punktem gali jest wręczenie specjalnych wyróżnień – prestiżowych statuetek – Hermesów Kulinarnych Poradnika Restauratora. Nagrody te przyznawane są od 2005 r. i nie są uzależnione od jakichkolwiek opłat i licencji. Kapitułę plebiscytu wspierają szefowie kuchni, którzy otrzymali w poprzednich latach statuetki Hermesa Kulinarnego. Nagroda ta jest więc przede wszystkim wyrazem uznania w branży.

Zanim poznamy zwycięzców kolejnej edycji Hermesów Kulinarnych zobaczmy co mówią o nagrodzie laureaci z poprzednich lat.

 

ROBERT SOWA

właściciel i szef kuchni restauracji N31

laureat Hermesa Kulinarnego 2010 w kategorii Osobowość Gastronomii oraz Hermesa Kulinarnego 2018 w kategorii restauracja z renomą

Regularnie otrzymuje mniejsze lub większe wyróżnienia, ale to właśnie Hermes Kulinarny jest dla mnie szczególną nagrodą, bowiem bycie laureatem nagrody przyznawanej przez zacne grono osobowości ze świata gastronomii, to dla mnie prawdziwy zaszczyt. To także dowód na to, iż to, co robię jest dostrzegane i doceniane.

 

ANDRZEJ POLAN

właściciel i szef kuchni Polana Smaków

laureat statuetki Hermesa Kulinarnego 2015 w kategorii Osobowość Gastronomii

Dostać Hermesa? Nigdy o to siebie nie podejrzewałem, i to nie dlatego, że nie umiem czy nie potrafię, ale zawsze mi się wydawało, że są lepsi. To moja pierwsza tak wysoka nagroda i za szczyt. Za co dzięki, dzięki, dzięki.

 

GIANCARLO RUSSO

szef kuchni, ambasador kuchni włoskiej w Polsce

laureat Hermesa Kulinarnego 2016 w kategorii osobowość gastronomii

Dumny jestem, że zostałem wyróżniony tak prestiżową nagrodą. Zostałem doceniony za wkład, który wniosłem w krzewienie kultury włoskiej w polskiej gastronomii. To nagroda, której nie można kupić, trzeba na nią zapracować. Z roku na rok wzrasta jej prestiż i znaczenie w środowisku gastronomicznym. Hermes Kulinarny świadczy także o zasługach czy wyjątkowości danej osoby, która go otrzymuje. Moja statuetka zajmuje honorowe miejsce wśród innych ważnych nagród, które świadczą o moich dokonaniach i mojej kulinarnej karierze zawodowej.

 

WIESŁAW BOBER

szef kuchni

Wzorcownia by W. Bober w Fabryce Wełny

laureat Hermesa Kulinarnego 2017 w kategorii restauracja hotelowa

Jest to olbrzymie wyróżnienie, jedno z najbardziej prestiżowych w kraju. Dla mnie to po prostu jak Oscar dla aktora. Jest dowodem uznania dla mojego smaku i jednocześnie mobilizacją do dalszej pracy.

 

KRZYSZTOF SZULBORSKI

prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich

laureat Hermesa Kulinarnego 2013 w kategorii osobowość gastronomii

Zdobycie tego wyróżnienia było dla mnie, i nadal jest, ogromnym zaszczytem. Uważam, że przyznana mnie nagroda jest przede wszystkim wyrazem uznania dla całego Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, za całokształt działalności, jaką jego członkowie i zarząd podejmują każdego dnia. Prestiż Hermesa Kulinarnego rośnie z roku na rok i jestem dumny, że mogę być częścią tej cudownej historii.

 

WOJCIECH HARAPKIEWICZ

szef kuchni

restauracja Boreczna w Michałkowej

laureat Hermesa Kulinarnego 2016 w kategorii restauracja z tradycją

Hermes to bardzo znacząca nagrodą w mojej karierze, ponieważ sprawia, że czuję się doceniony za prawie 20 lat pracy i mój wkład w rozwój polskiej gastronomii. Hermes to nie tylko statuetka, którą dostaje się za kilka dobrych dań. To prestiżowa nagroda, którą otrzymują Ci, którzy wyróżniają się na kulinarnej scenie nie tylko gotowaniem, ale również podtrzymywaniem tradycji czy przekazywaniem wiedzy młodym kucharzom lub uczniom szkół gastronomicznych. Jestem dumny, że Hermes Kulinarny znajduje się na mojej półce pośród innych nagród.

 

EWA MALIKA SZYC-JUCHNOWICZ

właścicielka i szef kuchni

Malika w Gdyni

laureatka statuetki Hermesa Kulinarnego 2017 w kategorii osobowość gastronomii

Jest to szczególna nagroda, dla mnie tym bardziej istotne, że znalazłam się jako pierwsza kobieta wśród znamienitego grona szefów kuchni, którzy wcześniej zostali uhonorowani Hermesem Kulinarnym. Kategoria ta jest wyjątkowym wyróżnieniem podkreślającym szczególne zasługi zawodowe, dlatego budzi we mnie ogromną dumę fakt, że moja praca i zaangażowanie zawodowe zostało docenione i zauważone.