Preselekcje konkursu kulinarnego Bocuse d’Or Europe

Wydarzenia

Preselekcje konkursu kulinarnego Bocuse d’Or Europe

28 kwietnia 2015

W październiku lub w listopadzie w Karpaczu odbędzie się preselekcje konkursu kulinarnego Bocuse d’Or Europe – polska edycja 2015 r. Powołano komitet organizacyjny, odpowiedzialny za przeprowadzenie selekcji i wyłonienie dwuosobowej drużyny do Bocuse d’Or 2017 – Word Cuisine Contess w Lyonie (27 stycznia), która będzie reprezentować Polskę na konkursie kulinarnym Bocuse d’Or Europe 2016 w Budapeszcie (7 i 8 maja). Nad wyborem przedstawicieli Polski będzie czuwał Instytut Paula Bocuse. Bocuse d’Or Europe uważany jest za najbardziej prestiżowy konkurs sztuki kulinarnej w Europie. Weźmie w nim udział 20 ekip reprezentujących poszczególne kraje, z których 12 będzie miało możliwość startować w Bocuse d’Or 2017 r. w Lyonie i tym samym walczyć o najważniejszą nagrodę. Polskę udało się zgłosić do udziału w tym przedsięwzięciu dzięki staraniom C-Michel Labarre – Prezesa Academy Bocuse d’Or Poland.