Powstało nowe stowarzyszenie gastronomiczne – Polska Inicjatywa Kulinarna

Wydarzenia

Powstało nowe stowarzyszenie gastronomiczne – Polska Inicjatywa Kulinarna

Polska Inicjatywa Kulinarna to nowe Stowarzyszenie na gastronomicznej mapie Polski, które powstało po kilkunastu spotkaniach, wielogodzinnych rozmowach oraz burzliwych dyskusjach czołowych szefów kuchni w naszym kraju.

Celem powołania nowego stowarzyszenia było stworzenie organizacji o jasnych i przejrzystych zasadach funkcjonowania, która w innowacyjny i dynamiczny sposób będzie miała wpływ na rozwój rodzimej gastronomii nie tylko w Polsce, ale również poza jej granicami. Organizacji, dla której edukowanie i szkolenie młodych adeptów sztuki kulinarnej ze szkół gastronomicznych jest swego rodzaju misją, zaś współpraca z organizacjami samorządowymi i wspieranie Ministerstwa Edukacji co do zmiany kształcenia w szkołach gastronomicznych nie tylko wśród młodzieży, ale również kadry nauczycielskiej jest bardzo ważną kwestią.

Zarząd Polskiej Inicjatywy Kulinarnej bardzo mocno będzie stawiał na rozwój swoich członków oraz wspierał i motywował ich w działaniach, tak by wszyscy czuli się doceniani oraz mieli poczucie, iż ich prywatny czas i doświadczenie są cennym ogniwem funkcjonowania organizacji, do której przynależą. Transparentność finansowa będzie standardem dostępnym dla wszystkich członków i sponsorów a nie tylko założycieli stowarzyszenia.

Na czele nowego Stowarzyszenia Polska Inicjatywa Kulinarna stanął jednogłośnie wybrany szef Łukasz Konik, przedstawiciel młodego pokolenia szefów kuchni w Polsce. Mimo młodego wieku Prezes Zarządu PIK nie jest osobą anonimową wśród rodzimej gastronomii. Miłośnik kuchni polskiej, francuskiej, dietetycznej i molekularnej, ambitny, doświadczenie zdobywał w Polsce i poza jej granicami. Jest znanym i cenionym trenerem oraz jurorem konkursów kulinarnych. Był członkiem i Vice Prezesem Klubu Szefów Kuchni, gdzie prowadził wiele projektów. Od 2018 jest członkiem Komitetu Organizacyjnego przygotowującego polską selekcję Bocuse d’Or – najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie. Od tego roku zaś będzie pełnił rolę Vice Prezydenta Akademii Bocuse d’Or Poland. Obecnie zarządza kuchnią jako szef kreatywny w największej firmie zajmującej się cateringiem dietetycznym Light Box.

Bardzo zależało nam, by powołać prężnie działającą organizację, w której członkami będą szefowie kuchni, kucharze oraz cukiernicy mający power do działania na rzecz rozwoju polskiej gastronomii, która w naszej ocenie, musi zacząć odgrywać znaczną rolę nie tylko w Polsce, ale również za granicą. Nowy projekt budujemy na wzajemnym zaufaniu, dlatego w PIK zdanie każdego członka będzie miało znaczenie i nie pozostanie bez echa. Owszem, Zarząd będzie podejmować decyzje, ale wsłuchując się w głosy swoich członków. W gronie moich najbliższych współpracowników są czołowi szefowie kuchni, mamy już deklaracje od kolejnych osób, które chcą do nas dołączyć, jak również prowadzimy zaawansowane rozmowy z firmami partnerskimi, które chcą wspierać nasze poczynania. Kalendarz działań na ten rok, praktycznie mamy już zapełniony. Ruszamy pełną parą, stawiamy na rozwój polskiej gastronomii, ale też członków naszego stowarzyszenia! – powiedział Łukasz Konik, prezes Stowarzyszenia.

– Tworząc projekt Polskiej Inicjatywy Kulinarnej postanowiliśmy jednogłośnie, że interesuje nas tylko aktywne działanie w branży, dlatego stawiamy na zasoby ludzkie, połączenie młodości z doświadczeniem, kreatywności ze wsparciem merytorycznym, jakości wynikającej z pożądania zmian a nie tylko tworzenia czegoś na chwilę. Jestem przekonany, że jest jeszcze miejsce na kolejne stowarzyszenie kulinarne w naszym kraju, naszą Inicjatywę z nowym i świeżym spojrzeniem oraz chęcią dalszego rozwoju branży przez naszych członków. Mamy również cichą nadzieję, że Polska Inicjatywa Kulinarna będzie bodźcem do integracji branży kulinarnej oraz do działania bez podziałów – powiedział Adam Chrząstowski, vice prezes Zarządu.

Skład Zarządu Polskiej Inicjatywy Kulinarnej:

Łukasz Konik – Prezes Zarządu

Adam Chrząstowski – Vice Prezes Zarządu

Ernest Jagodziński – Vice Prezes Zarządu

Tomasz Milewski – Skarbnik / członek Zarządu

Szymon Bracik – członek Zarządu

Tomasz Purol – członek Zarządu / przewodniczący komisji rewizyjnej

Patryk Dziamski – członek Zarządu i Komisji rewizyjnej.

Wszyscy zainteresowani wsparciem i członkostwem w Stowarzyszeniu Polska Inicjatywa Kulinarna mogą wysłać swoją aplikację na adres e-mail: biuro@polskainicjatywakulinarna.pl

www.polskainicjatywakulinarna.pl