“Poradnik Restauratora” z największym czytelnictwem, wiarygodnością i opiniotwórczością w prasie gastronomicznej

“Poradnik Restauratora” z największym czytelnictwem, wiarygodnością i opiniotwórczością w prasie gastronomicznej

“Poradnik Restauratora” z największym czytelnictwem, wiarygodnością i opiniotwórczością w prasie gastronomicznej według profesjonalistów branży HoReCa zrzeszonych w stowarzyszeniach kulinarnych.

W marcu 2025 r. czołowe polskie stowarzyszenia kulinarne przeprowadziły sondaż dotyczący prasy gastronomicznej, wysyłając anonimowe ankiety do swoich członków. Dzięki uprzejmości władz tych instytucji dzielimy się z Państwem danymi, w których respondenci – w tym szefowie kuchni i eksperci kulinarni – wskazali „Poradnik Restauratora” jako magazyn gastronomiczny, który najchętniej czytają (czytelnictwo 76 %).

 

 

Znaczenie drukowanych mediów i papieru jako nośnika informacji, mimo postępującej cyfryzacji życia nie słabnie. Ten światowy trend widoczny m.in. w międzynarodowym badaniu „KANTAR – Media trendy i przewidywania 2025”, potwierdzili także członkowie stowarzyszeń kulinarnych – aż 80 % z nich preferuje prasę gastronomiczną w tradycyjnej, drukowanej formie.

 

 

Członkowie stowarzyszeń kulinarnych uznali „Poradnik Restauratora” za najbardziej wiarygodny i opiniotwórczy tytuł prasy gastronomicznej. Co istotne dla reklamodawców, profesjonaliści z  branży gastronomicznej, po lekturze „Poradnika Restauratora”, najczęściej dokonują zamówień asortymentu do swoich lokali, kierując się informacjami i reklamami publikowanymi na naszych  łamach.

 

 

Anonimowa ankieta dotycząca prasy gastronomicznej została wysłana łącznie do 634 czynnych członków należących do:

  • Stowarzyszenia Euro-Toques Polska
  • Stowarzyszenia Klubu Szefów Kuchni
  • Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
  • Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
  • Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników

 

 

Dziękujemy stowarzyszeniom kulinarnym
oraz ich członkom za zaufanie i uznanie dla pracy redakcji,
jaką w zespole „Poradnika Restauratora” wykonujemy dla Państwa nieprzerwanie od 26 lat

 

UWAGA DO WYNIKÓW:

W ankiecie wskazano następujące tytuły prasy gastronomicznej:

Miesięczniki:
• Poradnik Restauratora
• Szef Kuchni

Dwumiesięczniki:
• Nowości Gastronomiczne
• Przegląd Gastronomiczny
• Restauracja
• Restaurant Management

Wyniki sondażu zarchiwizowano na platformie Google Forms