Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu

Aktualności

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu

12-15 sierpnia w Poznaniu odbędzie się Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku! To już piętnasta edycja imprezy.   

Jak co roku na poznańskim Starym Rynku odbędzie się – stanowiący jeden z najważniejszych elementów festiwalu – wielki Jarmark Dobrego Smaku. Niespieszny spacer pośród niemal festiwalowych kramów pozwoli nam kulinarnie odwiedzić wiele zakątków Polski, skosztować serów z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, nalewek z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryb z Pomorza i Mazur, wędlin i sękaczy z Podlasia, win z Lubuskiego i Dolnego Śląska oraz piw rzemieślniczych z każdego zakątka kraju, zaopatrzyć się w miody, przetwory i prawdziwy chleb.

W tym roku po raz pierwszy imprezie towarzyszy Festiwal Polskich Alkoholi Rzemieślniczych – wydzielona strefa gdzie swoje trunki prezentować bedą małe, niezależne destylarnie ginu, whisky, okowit i wódek. W strefie odbywać będą się m.in. komentowane degustacje i wykłady.

​Będzie także bardzo międzynarodowo – szczególnie w tym roku, kiedy międzynarodowe podróże są utrudnione warto będzie zajrzeć na poznański Stary Rynek. Będzie tu można kulinarnie odwiedzić wiele wspaniałych miejsc! Węgierskie langosze i tureckie baklawy, bałkański burek i słodkości z Azerbejdżanu, wietnamskie pierożki i bułgarski giuwecz, włoskie panini i greckie souvlaki – to wszystko będzie na miejscu, a przy okazji będzie można zaopatrzyć się w przysmaki z całego świata.

Konkursy:

Konkurs Polska Nalewka Roku 2021

Konkurs Polska Nalewka Roku to jedno z najważniejszych festiwalowych wydarzeń i oś jego programu od samego początku. Tegoroczna edycja odbędzie się w sobotę 14 sierpnia. Do udziału w konkursie zapraszamy twórców domowych nalewek z całej Polski.
Konkrus Kuchmistrzów „Tutej na Śledzia”

Tak – to właśnie śledź będzie tematem tegorocznego konkursu dla restauratorów podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Szukamy śledzia w oczywistych i mniej oczywistych odsłonach, serwowanego na przystawkę lub jako danie główne. W wersjach klasycznych i nowatorskich.