Nowy rok akademicki w Akademii Mistrzów Smaków by Belvedere

Aktualności

Nowy rok akademicki w Akademii Mistrzów Smaków by Belvedere

4 października Akademia Mistrzów Smaków by Belvedere rozpoczęła nowy rok akademicki. Na początek uczestnicy mieli okazję poznać dotychczasowych i nowych trenerów oraz ekspertów, którzy przyłączyli się do Akademii. Do zespołu projektu dołączyli: Martin Gimenez Castro, Jakub Kuroń, Maciej Nowicki, Piotr Ogiński, Tomasz Purol i Maciej Siąkowski.

Drugi rok akademicki jest rokiem spokojniejszym, bo wyciągnęliśmy wnioski z organizacji pierwszej edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere oraz wyeliminowaliśmy pewne niewielkie niedociągnięcia i błędy. To spowodowało, że jesteśmy jeszcze lepsi i dobrze przygotowani. Dzięki temu w tym roku bardziej skupimy się na merytoryce i jakości. A będzie bardzo wyjątkowo – mamy sześciu nowych trenerów kulinarnych oraz specjalną nagrodę główną, jaką jest tygodniowy staż w wyjątkowo prestiżowej restauracji we włoskiej Modenie u boku jednego z najlepszych szefów kuchni na świecie – powiedziała z dumą Elżbieta Nitsze, prezes Belvedere Gourmet Group.

Nowi studenci zostali serdecznie przywitani i obdarowani zestawami powitalnymi zawierającymi m.in. kitle kucharskie, noże i zestawy cukiernicze, które są niezbędnymi narzędziami pracy dla każdego profesjonalnego kucharza.

Jednym z głównych punktów konferencji było krótkie przemówienie Wiktorii Koziatek, zwyciężczyni pierwszej edycji Akademii Mistrzów Smaków by Belvedere. Jej poruszające słowa dodatkowo zainspirowały uczestników i potwierdziły, że znaleźli się we właściwym miejscu.

Podczas konferencji ogłoszono wszystkie nagrody dla uczestników programu, a jedną z najbardziej prestiżowych jest tygodniowy staż w Osteria Francescana, ekskluzywnej restauracji Massimo Bottury w Modenie.

Na drugi rok akademicki przygotowaliśmy kilka nowości. Są to przede wszystkim nowi trenerzy Akademii. Rozszerzamy i zmieniamy także tematykę warsztatów. Będziemy używać najlepszych produktów oraz wielu technik. Dla naszych laureatów przygotowaliśmy bardzo ciekawe nagrody – a szczególnie tę główną dla zwycięzcy, czyli staż w wyjątkowym miejscu, w restauracji Masssimo Bottury w Modenie we Włoszech. To będzie na pewno wielkie wyróżnienie dla wygranej osoby – stwierdziła Anna Paprocka, kierownik projektu AMS.

Po części konferencyjnej uczestnicy mieli okazję wziąć udział w pierwszych warsztatach, które odbyły się w restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich. Warsztaty poprowadził Tomasz Łagowski, szef kuchni restauracji Belvedere. Przekazywał swoją wiedzę na temat przygotowywania dań z ryb i owoców morza.

W drugiej edycji Akademii bierze udział 15 nowych szkół, w tym placówki z Kielc, Opola, Studzieńca, Żychlina, Grybowa, Poznania. Warto w tym miejscu podkreślić, że zasięg Akademii poszerzył się o szkoły z mniejszych miejscowości, znacznie oddalonych od Warszawy. To dowodzi, że program zyskuje na popularności i przyciąga uczestników z różnych regionów. Dla porównania, w pierwszej edycji programu udział wzięło 10 placówek oświatowych.