Japończycy przykładają dużą wagę do każdego posiłku, ponieważ kuchnia odgrywa kluczową rolę w ich życiu rodzinnym i społecznym. Sam proces przygotowywania potraw wiąże się z wieloma obrzędami i jest głęboko zakorzeniony w japońskiej tradycji. Ostatnio serca polskich foodies skutecznie podbija ramen – tradycyjna japońska zupa na bazie aromatycznego bulionu podawana z makaronem i dodatkami. To azjatyckie danie od niedawna można również spróbować w nowej restauracji w łódzkiej Manufakturze.
Kimsu to marka będąca przykładem łączenia kulinarnych tradycji z nowoczesnością. W ofercie restauracji nie brakuje najpopularniejszego dania kuchni japońskiej. Ramen, któremu w lokalu poświęca się najwięcej uwagi, przygotowywany jest z kluczowych elementów takich jak buliony, dashi, tare, oleje smakowe, makaron i topping. Menu uzupełniają bułeczki Bao z pieca, dania przygotowywane metodą Stir Fry, Spring Rolls, Bowle i szeroka oferta Sushi. W ofercie znajdują się również japońskie piwa, wina i alkohole mocne. Nie brakuje także napojów bezalkoholowych z różnymi wariantami herbat czy lemoniad. Charakterystyczne dla menu jest przygotowywanie wszystkich składników dań od podstaw (tutaj nawet samodzielnie sezonuje się wołowinę!).
Lokal o powierzchni 192 m2 znajduje się na rynku Manufaktury pomiędzy Tajska Restauracją Hot Spoon a Seafood.
Klimat i energię, jaką chcemy przekazać naszym Gościom, doskonale odzwierciedla grafika, która jest obecna w każdej restauracji, symbol marki Kimsu – młoda, odważna i energiczna kobieta, odkrywająca na własnych zasadach kolorowy świat kuchni japońskiej – zdradza Dorota Olejnik, autorka wnętrza.
Wystrój łączy w sobie elementy charakterystyczne dla street artu, takie jak kolorowe grafiki oraz neony w nasyconych kolorach, które kontrastują z neutralną paletą odcieni czerni, betonu, drewna i zieleni.
Bardzo się cieszymy, że Kimsu będzie kolejną restauracją w Manufakturze specjalizującą się w kuchni japońskiej. Otwarcie w tak prestiżowym punkcie na mapie Łodzi jest dla nas wielkim wyróżnieniem. Dzięki zaufaniu naszych Gości mogliśmy otworzyć już czwartą restaurację w bardzo krótkim czasie i to właśnie w Manufakturze – mówi Adam Cytarzyński, właściciel marki Kimsu.
Kimsu w Manufakturze to już czwarta restauracja tej marki. Pozostałe znajdują się przy ul. Piotrkowskiej 142 w Łodzi, ul. Grobelnej 8 w Pabianicach oraz przy ul. Dąbrowskiego 20b w Zgierzu. Właściciele mają w planach jej dalszy rozwój.
źródło: