Menu świąteczne w Blow Up Hall 5050

Wydarzenia

Menu świąteczne w Blow Up Hall 5050

18 grudnia 2014

W Blow Up Hall 5050 dostępne są dwa nowe menu: zimowe i świąteczne. Ich autorem jest chef Tomasz Purol, zdobywca wielu nagród i wyróżnień, m.in. dwóch Kulinarnych Pucharów Polski, uczestnik szkoleń we Francji, Włoszech czy Norwegii, a także reprezentant Polski na Olimpiadzie w Luxemburgu i Erfurcie.

W menu świątecznym, oprócz wigilijnych klasyków pojawiła się sarnina i pierś z kaczki m.in. z dynią i skorzonerą czy sernik z pomarańczami. W karcie zimowej znaleźć można m.in.  jesiotra z ogórkiem kiszonym, boczkiem wędzonym, koperkiem i pomidorem, bulion wołowy z pomidorem, zieloną pietruszką, antrykotem i boczniakiem oraz filet z gęsi z modrą kapustą, szpinakiem, skórką wieprzową i owocami sezonowymi. Oto pełne menu:

Menu świąteczne

przystawki

filet śledziowy z kwaśną śmietaną, jabłkiem, szalotką, koperkiem

sarna w przyprawach korzennych, czerwona cebula, dynia, suszona śliwka

sałaty z dorszem, piklami, rodzynkami, pestkami dyni

zupy

barszcz czerwony z grzybowymi uszkami

krem z podgrzybków z szalotką, rozmarynem i boczniakami

danie główne

filet z karpia z kapustą kiszoną,  grzybami suszonymi i ziemniakami

pierś z kaczki z kapustą czerwoną, dynią, żurawiną i skorzonera

pierogi z kapustą i grzybami

desery

sernik z pomarańczami, rodzynkami i białą czekoladą

Menu a’la carte

przystawki

tatar z polędwicy wołowej z szalotką, truflą, piklami, musztardą

jesiotr z ogórkiem kiszonym, boczkiem wędzonym, koperkiem i pomidorem

deska serów kozich z pomarańczą i pumperniklem

zupy

bulion wołowy z pomidorem, zieloną pietruszką, antrykotem i boczniakiem

krem z pietruszki i jabłka z dodatkiem kwaśnej śmietany, zielonej pietruszki i cydru

sałaty / risotto        

świeże sałaty z filetem z kaczki, jabłkiem, orzechami i warzywami sezonowymi

risotto z rakami, szpinakiem, serem bursztyn i szalotka

dania główne

filet z gęsi z modrą kapustą, szpinakiem, skórką wieprzową i owocami sezonowymi

filet z sandacza z rakami i warzywami sezonowymi

polędwica wołowa z foie gras, truflą, warzywami sezonowymi i ziemniakami

desery

czekolada gorzka z kawą, owocami sezonowymi, chili i szałwią

ciasto kruche z żółtkiem, wanilią, owocami sezonowymi i jogurtem naturalnym