Lody dla każdego? Oczywiście! Bez laktozy, nabiału, glutenu

Aktualności

Lody dla każdego? Oczywiście! Bez laktozy, nabiału, glutenu

Alergie, diety, wykluczenia – lody przestały być „łatwym” deserem i przyjemnościowym wyborem, a wiele osób – mimo chęci na nie – musi obejść się smakiem. Jak temu zaradzić? Serwując roślinne lody z wykorzystaniem Flora Plant Bazy do lodów włoskich i gałkowych!

Rynek lodów dynamicznie rośnie. To jedna z najszybciej rozwijających się kategorii spożywczych w Polsce. Już w 2024 roku osiągnęła wartość 5,4 mld złotych, a w roku 2025 wszyscy stawiają na dwucyfrowe wzrosty. Co zrobić, aby wskoczyć do tego rozpędzonego pociągu?

Serwuj lody dla każdego

Lody dla wegan, celiaków, alergików, na dietach bez laktozy czy lody bez cukru – niech nikt nie odejdzie z kwitkiem i niech nikt nie musi zadowalać się sorbetem. Posiadanie w ofercie takich lodów nigdy nie było prostsze – z Flora Plant Baza do lodów włoskich i gałkowych – w wygodnych opakowaniach dla każdego: dla dużych lodowych graczy – aż 10 litrów, dla mniejszych rzemieślników – w opakowaniu 1-litrowym. To także lody dla zdrowia, lody dla świadomego lodożercy, który wie, że liczy się prosty skład, naturalność i roślinne pochodzenie.

Bądź w trendach

Otwartość na nowe modne smaki – to cechuje lodożercę w 2025 roku. Dubajska czekolada, pistacje, lody ciasteczkowe, o smakach ziół (rozmarynowe, pietruszkowe czy z nutą kolendry), kwiatów (lawendowe, fiołkowe) czy lody warzywne (pomidorowe czy ogórkowe) – te smaki albo się kocha, albo nienawidzi, ale na pewno chce się je spróbować.

Nie zapominaj o klasykach

A dla tych mniej odważnych lub po prostu ceniących dobrą klasykę – to, co sprawdza się zawsze: wanilia, śmietanka, truskawka. Nie ma w ich przygotowaniu jednak nic prostego – to najtrudniejsze smaki – dodatkowo te, w których każdy z klientów jest specjalistą.

Mieszaj smaki i tekstury

Do polizania i pochrupania. W lodach musi się coś dziać. Kawałki owoców, orzechów czy czekolady, grudki karmelu, ręcznie przygotowana polewa z malin lub wytrawne połączenie. O ile kanapki z lodami odeszły już (na szczęście) do przeszłości, a neonowe kolory przyciągają już tylko najmłodszych, warto sprawiać przyjemność w nieco bardziej wysublimowany sposób. Słodkie i kwaśne, słone i słodkie, owocowe i warzywne – to jest to.

Uprzyjemniaj doświadczenie

Ale o co chodzi? O całą przyjemność pójścia do ulubionej lodziarni z bliskimi czy przyjaciółmi, o proces wyboru, zamówienia, uśmiech obsługi, testowanie, oznaczenia, pomoc w wyborze smaku, miejsce do zjedzenia – słowem – o atmosferę! To ona wpływa na całe doświadczenie konsumpcji lodów, na przyjemność, a także na… rekomendacje. A te są zawsze w cenie!

 

 

***

Wciąż jesteś ciekawy najlepszych lodów?  

Sprawdź też Flora Professional Plant Bazę do lodów włoskich i gałkowych

A jeśli chcesz przygotować od postaw lody bez laktozy – łap nasze przydatne produkty:

Flora Professional Plant Wielofunkcyjna 31%

Violife Cocospread oryginalny kakaowy krem

 

 

 

Udostępnij artykuł