Kulinarny Puchar Polski – sześć duetów, jedna szansa

Aktualności

Kulinarny Puchar Polski – sześć duetów, jedna szansa

25 września 2024

Rok oczekiwań, rywalizacja w konkursach nominowanych i tylko jeden tytuł, o który powalczy dwanaścioro profesjonalistów w swoim fachu. 22. edycja Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się dzisiaj, 26 września w Poznaniu.  Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.

Smak i dbałość o środowisko – to hasła, które zawodnicy i zawodniczki będą musieli przekuć w czyn. W przystawce produkt główny ma stanowić wątróbka gęsia. Pozostałe produkty obowiązkowe w tej potrawie to: maliny, gruszki, orzechy włoskie, polski ocet owocowy i gorzka czekolada.

Podstawowym produktem w daniu głównym będzie kaczka. Na talerzu musi znaleźć się mięso z nogi i piersi. Reszta produktu ma zostać wykorzystana do zrobienia sosu. Pozostałymi produktami obowiązkowymi w daniu głównym będą: polska kasza, polska nalewka owocowa, borowiki, kapusta biała lub włoska oraz olej z esencją masła.

Jak zapowiada jury pod przewodnictwem Iwony Niemczewskiej, ważnym elementem podczas przygotowań dań konkursowych będą zrównoważony rozwój i idea zero waste.

Kamil Bujdasz i Paweł Baran – Czas na rybę

Przemysław Szwak i Maria Zakhidna – Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Rajd Mistrzów

Bartłomiej Pawlikowski i Marcin Klóska – Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego 

Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel – Wielkopolski Kucharz Roku – Konkurs im. Rafała Jelewskiego

Dawid Stąpór i Wiktoria Banaś – Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet

Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk  – zwycięzcy KPP 2023

09:30 – 14:30, pawilon nr 8

źródło: biuro prasowe KPP