Rok oczekiwań, rywalizacja w konkursach nominowanych i tylko jeden tytuł, o który powalczy dwanaścioro profesjonalistów w swoim fachu. 22. edycja Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się dzisiaj, 26 września w Poznaniu. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.
Smak i dbałość o środowisko – to hasła, które zawodnicy i zawodniczki będą musieli przekuć w czyn. W przystawce produkt główny ma stanowić wątróbka gęsia. Pozostałe produkty obowiązkowe w tej potrawie to: maliny, gruszki, orzechy włoskie, polski ocet owocowy i gorzka czekolada.
Podstawowym produktem w daniu głównym będzie kaczka. Na talerzu musi znaleźć się mięso z nogi i piersi. Reszta produktu ma zostać wykorzystana do zrobienia sosu. Pozostałymi produktami obowiązkowymi w daniu głównym będą: polska kasza, polska nalewka owocowa, borowiki, kapusta biała lub włoska oraz olej z esencją masła.
Jak zapowiada jury pod przewodnictwem Iwony Niemczewskiej, ważnym elementem podczas przygotowań dań konkursowych będą zrównoważony rozwój i idea zero waste.
Kamil Bujdasz i Paweł Baran – Czas na rybę
Przemysław Szwak i Maria Zakhidna – Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Rajd Mistrzów
Bartłomiej Pawlikowski i Marcin Klóska – Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego
Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel – Wielkopolski Kucharz Roku – Konkurs im. Rafała Jelewskiego
Dawid Stąpór i Wiktoria Banaś – Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet
Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk – zwycięzcy KPP 2023
09:30 – 14:30, pawilon nr 8
źródło: biuro prasowe KPP