Już 19 września, w Hotelu Hampton by Hilton Poznań-Swarzędz, podczas XXIV Spotkania Producentów, Handlowców, Sieci Handlowych i Restauratorów poznamy laureatów Hermesa Kulinarnego „Poradnika Restauratora”. Tym razem przedstawiamy nominowanych szefów kuchni w kategorii „Kucharz młodego pokolenia”.
Michał Wester
Szef Kuchni
Restauracja Tarasowa we Wrocławiu
Absolwent Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, przy ul Kamiennej. Laureat wielu konkursów kulinarnych. Kulinarnie związany głównie z Wrocławiem. Pracował m.in. w restauracjach Mennicza Fusion czy Olszewskiego 128 z Katarzyną Daniłowicz. W między czasie odbył staż w gwiazdkowej restauracji Senses w Warszawie. Później na kilka lat wyjechał do Gdyni, gdzie pracował w restauracji Biały Królik pod okiem szefa Marcina Popielarza i Rafała Koziorzemskiego. Po powrocie do Wrocławia objął stanowisko szefa kuchni w restauracji Przystań Tu. A od ponad 4 lat razem z Katarzyną Daniłowicz tworzą koncept gastronomiczny we Wrocławskiej Hali Stulecia, gdzie Michał odpowiada za kuchnie w restauracji Tarasowa.
Adam Lelewer
Z-ca Szefa Kuchni
Restauracja Rządcówka
Ostoja Chobienice
Podróż kulinarną rozpoczął od szkoły gastronomicznej w Sulechowie. Jako uczeń praktykował w restauracji Hugo Poznań, gdzie później pracował i awansował na stanowiska zastępcy szefa kuchni. W między czasie dokształcał się na stażach u Dariusza Barańskiego w Concept 13 i Koneser Grill u Piotra Wójcika. Uczestniczył także w Omnivore World Tour Paris. Kolejnym przystankiem stała się Muga z szefem Arturem Skotarczykiem na czele. Tu również znalazł się czas na staże. Gotował w Chateu De La Tour w Bordeaux i w The Jane ** pod okiem Sergio Hermanna. Dalszą wiedzę zdobywał w L’enfant Terrible, gdzie pracował jako z-ca szefa kuchni Michała Brysia. Następnym miejscem jego kreacji kulinarnej był Hotel Navigator w Zbąszyniu, gdzie był szefem kuchni, ciągle dokształcając się, jak choćby w sztuce piekarniczej od Michała Palety. Obecnie jako zastępca szefa kuchni w Ostoi Chobienice odpowiada za restaurację Rządcówka. Na co dzień kieruje się prostotą, komponując dania z produktów sezonowych i regionalnych wykorzystując przy ich tworzeniu dziko rosnące rośliny. Uwielbia tworzyć desery.
Jakub Żymelski
Szef kuchni
Hotel & Restauracja Antonińska City w Lesznie
Związany z gastronomią od 15 lat. Pierwsze kroki w branży stawiał w lokalnych wielkopolskich restauracjach. Chęć zdobywania doświadczenia pokierowała go do stolicy, gdzie miał okazje doskonalić swoje umiejętności pod okiem wybitnych szefów kuchni. Podróżując po Polsce czynnie uczestniczył w wielu kolacjach degustacyjnych m.in. w Kinie Kulinarnym na Festiwalu Transatlantyk w Łodzi czy w organizacji restauracji dla artystów na Festiwalu Open’er w Gdyni. Od 2019 r. związany z Hotelem Antonińska w Lesznie, gdzie w 2021 r. obejmuje stanowisko szefa kuchni. Zdobywca tytułu Mistrza Polski w Dziczyźnie 2022 r., drugie miejsca w Kulinarnym Pucharze Polski 2023 r. oraz tytuły Wielkopolskiego Kucharza Roku 2024. Samouk, ambitny i uparty. Gotuje według własnych przepisów. Miłośnik fine diningu. Stawiający nacisk przede wszystkim na jakość i innowacyjność.