Wśród najpopularniejszych gatunków listopada Kantar wymienia pomidory, cebulę, marchew i ogórka. Wraz z papryką, kapustą i pieczarkami, to gatunki spożywane przez co najmniej połowę Polaków. Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl
Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl. Badania dostarczają informacji na temat liczby konsumentów i częstotliwości konsumpcji poszczególnych gatunków.
Konsumpcja warzyw w listopadzie
Porównując do poprzedniego roku – listopada 2023, można zwrócić uwagę na lekki spadek spożycia „rok do roku” takich gatunków warzyw: papryki (spadek o 5 pp.), czy cukinii (spadek o 7 pp). Pozostałe gatunki warzyw zachowały pozycję sprzed roku (różnice nie większe niż +/- 5 pp).
Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Badanie zrealizowano w dniach 11-16 października 2024 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 20 gatunków w ostatnim tygodniu. I o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
#Fundusze Promocji
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM – promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”.