Kantar: Konsumpcja warzyw w listopadzie br.

Aktualności

Kantar: Konsumpcja warzyw w listopadzie br.

Wśród najpopularniejszych gatunków listopada Kantar wymienia pomidory, cebulę, marchew i ogórka. Wraz z papryką, kapustą i pieczarkami, to gatunki spożywane przez co najmniej połowę Polaków. Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl

Badania zlecane są przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM – promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”. Badania są realizowane przez Kantar Polska we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding. 

Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl. Badania dostarczają informacji na temat liczby konsumentów i częstotliwości konsumpcji poszczególnych gatunków.

Konsumpcja warzyw w listopadzie

W listopadzie 2024 najpopularniejsze warzywa to pomidory (90%), cebula (88%), oraz marchew ogórek które spożywało ex equo po 86% Polaków.
KANTAR Listopad 2024 (3).png
Kolejne popularne warzywa to papryka, której spożycie w tygodniu poprzedzającym badanie deklarowało 67% Polaków, kapusta (65%) oraz pieczarki (53%).
Blisko połowa Polaków, deklarowało spożywanie buraka ćwikłowego (48%), kalafiora (47%), a część z nich spożycie cukinii (34%). Na kolejnych miejscach konsumpcja dyni (27%) i boczniaków (15%).
Porównując do poprzedniego miesiąca – października 2024, nie zanotowano znaczących różnic na spożyciu poszczególnych gatunków warzyw (różnice nie większe niż +/- 5 pp).

Porównując do poprzedniego roku – listopada 2023, można zwrócić uwagę na lekki spadek spożycia „rok do roku” takich gatunków warzyw: papryki (spadek o 5 pp.), czy cukinii (spadek o 7 pp). Pozostałe gatunki warzyw zachowały pozycję sprzed roku (różnice nie większe niż +/- 5 pp).

Wyniki badań konsumpcji 2020-2024
Badania wspierają promotorów zwiększenia konsumpcji i zmiany nawyków żywieniowych dotyczących warzyw, owoców i ich przetworów.

Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl

https://wczorajnatalerzu.pl

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Badanie zrealizowano w dniach 11-16 października 2024 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 20 gatunków w ostatnim tygodniu. I o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

paski_logotypy_2024_11.jpg

#Fundusze Promocji 
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM – promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”.

Udostępnij artykuł