Finał Bocuse d’Or Poland 2025, który odbył się 6 listopada podczas targów HORECA® w Krakowie, przeszedł do historii jako jedno z najważniejszych i najbardziej emocjonujących wydarzeń kulinarnych roku. W ciągu ponad pięciu godzin i trzydziestu pięciu minut pięciu najlepszych kucharzy w kraju rywalizowało o tytuł i możliwość reprezentowania Polski w europejskim finale Bocuse d’Or 2026 w Marsylii. Poradnik Restauratora był partnerem medialnym tego wydarzenia.
Po miesiącach intensywnych przygotowań zwycięzcą został Kamil Tłuczek z asystą Patrycji Szczepaniak. Ich precyzja, technika i doskonałe wyczucie smaku zachwyciły międzynarodowe jury oraz licznie zgromadzoną publiczność.
Emocje, stres i kulinarna perfekcja
Atmosfera w hali EXPO Kraków była gorąca niczym w sportowej arenie. Setki kibiców – rodziny, szefowie kuchni, mentorzy i pasjonaci gastronomii – dopingowały zawodników, a ci, którzy nie mogli być obecni, śledzili rywalizację w transmisji online, bijącej rekordy oglądalności. Wydarzenie poprowadzili Karol Okrasa i Dariusz Maląg.
Każdy z pięciu finalistów miał dokładnie 5 godzin i 35 minut, by zaprezentować kunszt kulinarny, kreatywność i odporność psychiczną.
Polskie produkty w centrum kulinarnego świata
Tegoroczna edycja podniosła poprzeczkę niezwykle wysoko.
W części „na talerzu” uczestnicy musieli przygotować danie na bazie fileta z kaczki ze skórą Krakauerland Duda Foodservice, z dodatkiem co najmniej dwóch rodzajów podrobów kaczych i własnym sosem. Obowiązkowe składniki garniszu to:
- świeża dynia,
- polska gruszka,
- skorzonera,
- kasza jaglana.
Na platerze pojawiła się polędwica wołowa Sokołów z ogonem wołowym i dwoma dodatkami roślinnymi. Obowiązkowe składniki to:
- świeże polskie grzyby,
- ziemniaki,
- brukselka,
- burak,
- pasternak.
Nowością tegorocznego finału było danie jednogarnkowe, przygotowane z wykorzystaniem mąki żytniej pełnoziarnistej, wędzonego twarogu i jaj, bez użycia mięsa czy ryb. Ten element stał się prawdziwym testem kreatywności – prostota spotkała się z fine diningiem.
Międzynarodowe jury i owacje na stojąco
Dania oceniali najwybitniejsi szefowie kuchni z Polski i Europy. Jury degustacyjne poprowadził Adam Chrząstowski, a w jego składzie znaleźli się m.in. Kurt Scheller, Robert Sowa, Aleksandra Sowa – Trzebińska, Romuald Fassenet (1*) – President Bocuse d’Or France, Tom Phillips (2*), Bartosz Szymczak (1*), Jacek Koprowski, Andrea Camastra (1*), Witek Iwański (1*), Przemysław Klima, pierwszy polski kucharz uhonorowany dwiema gwiazdkami Michelin oraz Gilles Goujon francuski szef kuchni posiadacz 3* Michelin i 5 czapek Gault & Millau.
Za ocenę techniczną odpowiadało Kitchen Jury pod przewodnictwem Gustava Leonhardta, zdobywcy brązowej statuetki Bocuse d’Or 2025. W skład zespołu weszli także: Lech Pluciński, Tomasz Koprowski, Marcin Przybysz, Marcin Sołtys i Zenon Hołubowski.
Po ogłoszeniu wyników hala eksplodowała emocjami. Publiczność nagrodziła zwycięzcę owacją na stojąco, a wśród kibiców nie brakowało łez wzruszenia.
– To był pokaz kunsztu i ogromnego serca. Kamil Tłuczek zaprezentował spokój, klasę i wrażliwość – to kuchnia, która ma duszę – mówił po finale Przemysław Klima, szef Bottiglieria 1881 (2*).
Podium pełne talentów
Drugie miejsce zdobył Mateusz Cheda z asystą Iwo Nowackiego, a brąz przypadł Patrykowi Studzińskiemu i Damianowi Marutowi.
– Jestem pod wrażeniem poziomu, jaki zaprezentowali polscy kucharze. Dania były przemyślane, pełne smaku i elegancji. Polska ma powód do dumy – podkreślił Gilles Goujon, szef Auberge du Vieux Puits (3* Michelin).
W czasie finału działała również strefa partnerska, w której obecni byli przedstawiciele branży HoReCa, dostawcy produktów premium, producenci sprzętu gastronomicznego i media. Wydarzenie przyciągnęło czołowych dziennikarzy oraz influencerów kulinarnych, którzy relacjonowali konkurs na żywo, pokazując kulisy rywalizacji i emocje towarzyszące zawodnikom.
Bocuse d’Or Poland 2025 był nie tylko konkursem, ale także miejscem inspiracji, wymiany doświadczeń i promocji polskiej gastronomii. Relacje z wydarzenia pojawiły się w najważniejszych serwisach branżowych i kanałach społecznościowych.
Polska gastronomia coraz bliżej światowej czołówki
Zwycięstwo Kamila Tłuczka oznacza, że to właśnie on będzie reprezentował Polskę w Bocuse d’Or Europe 2026 w Marsylii. Jego sukces to dowód, że polska gastronomia dojrzewa i coraz śmielej wkracza na światowe salony.
Tegoroczny finał potwierdził, że Bocuse d’Or to nie tylko rywalizacja, lecz także święto kreatywności, współpracy i pasji. Kiedy zgasły światła w hali EXPO, w powietrzu wciąż unosiło się jedno uczucie – duma. Duma z tego, jak daleko zaszła polska kuchnia i jak pięknie potrafi opowiadać swoje historie.
Organizator: Akademia Bocuse d’Or Poland, agencja Smarten PR
Partnerzy: Sokołów, San Pellegrino, Chefs Culinar, Lavazza, Duda Foodservice, ChemaN, Targi HORECA®, Gastro Magic Service, RM Gastro, CKF_13
Patronat honorowy: Bocuse d’Or Winners, Gault & Millau Poland
Zdjęcia: Michał Hawliczek, Marcin Kaźmieruk
Źródło: Biuro prasowe Bocuse d’Or Poland
oprac. H.Handkowska


























