Julia Guzenda i Wiktor Budaj z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi po raz kolejny udowodnili, że pasja, talent i konsekwentna praca są najlepszym przepisem na sukces. 7 listopada, podczas targów Horeca w Krakowie, reprezentanci Łodzi obronili tytuł mistrzowski w prestiżowym konkursie Trophée Mille Poland 2025 – wydarzeniu, które na stałe wpisało się w kalendarz najważniejszych inicjatyw dla młodych adeptów sztuki kulinarnej w Polsce. Rywalizacji towarzyszyły ogromne emocje, wielogodzinne przygotowania i żywiołowy doping publiczności, który dodawał zawodnikom skrzydeł.

Na podium znaleźli się również:

II miejsce: Agata Zawadka i Kornel Byzdra – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy

III miejsce: Julia Janik i Wiktor Wołczyk – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach

Konkurs z gwiazdką Michelin w tle

Trophée Mille Poland to polska odsłona międzynarodowego konkursu stworzonego przez słynnego szefa kuchni Philippe’a Mille’a, laureata dwóch gwiazdek Michelin. Jego celem jest wspieranie młodych talentów, rozwijanie ich praktycznych umiejętności oraz budowanie mostu między szkołami gastronomicznymi a profesjonalnym światem kulinariów.

Udział w konkursie to nie tylko szansa na zdobycie doświadczenia, ale także możliwość pracy z mistrzami i poznanie najwyższych standardów branży.

Trudne zadania, wysoki poziom

W tegorocznej edycji uczestniczyły czołowe szkoły gastronomiczne z całej Polski. Każdy zespół przygotował dwa dania w ośmiu porcjach: danie główne oraz deser.

Część wytrawna obejmowała: autorską interpretację dania z filetem z kaczki bez skóry, dowolne grzyby leśne, produkt regionalny pochodzący z rodzinnych stron uczestników.

W części cukierniczej obowiązywało: deser inspirowany kawą, element cytrusowy, ciasto kruche.

Zadanie wymagało od uczniów nie tylko kreatywności, lecz także perfekcyjnej organizacji pracy i precyzji wykonania.

Jury pełne autorytetów

Zmagania oceniało jury degustacyjne pod przewodnictwem mistrzyni cukiernictwa Aleksandry Sowy-Trzebińskiej. Wśród jurorów znaleźli się m.in.: Urszula Janusz (Urszi), Justyna Sekunda, Sylwia Grodzka-Haba (Pani Foremka), Nina Nawrocka, Konrad Wieczorek oraz znani szefowie kuchni — Kurt Scheller, Krzysztof Szulborski, Adriana Wójcikowska, Marcin Popielarz, Andrea Camastra (1* Michelin) i Karol Okrasa.

Nad poprawnością pracy w boksach czuwało jury techniczne: Janusz Garncarczyk (przewodniczący), Dominik Karpik i Michał Karadżow.

Atmosfera wielkiego święta gastronomii

Każdy z zespołów zaprezentował unikalny styl, historię regionu i indywidualną interpretację tradycji kulinarnej. Trybuny wypełniły się kibicami z całego kraju, a emocje towarzyszyły zawodnikom aż do momentu ogłoszenia wyników.

Tegoroczna edycja potwierdziła, że poziom kształcenia w polskich szkołach gastronomicznych stale rośnie. Młodzi kucharze i cukiernicy coraz odważniej sięgają po techniki i smaki jeszcze niedawno zarezerwowane dla najlepszych restauracji.

Zwycięzcy znów na szczycie

Julia Guzenda i Wiktor Budaj zachwycili jury perfekcyjnym wykonaniem, doskonałym wyczuciem smaku i elegancją podania. Ich sukces to wynik imponującego zaangażowania, determinacji i świetnej współpracy zespołowej.

Przed reprezentantami Łodzi kolejny etap kulinarznej przygody — już wkrótce polecą do Reims we Francji, by rywalizować z najlepszymi zespołami z całego świata w międzynarodowym finale Trophée Mille. To wyjątkowa okazja, by zaprezentować siłę polskiej gastronomii na arenie globalnej.

Zdjęcia: Michał Hawliczek

Źródło: Biuro Prasowe Trophée Mille Poland

Oprac. H.Handkowska

Udostępnij artykuł