Jakub Żymelski – Wielkopolski Kucharz Roku 2024

Aktualności

Jakub Żymelski – Wielkopolski Kucharz Roku 2024

11 czerwca w Hotelu Edison w Baranowie k. Poznania odbył się konkurs im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku. Zwycięzcą został Jakub Żymelski z hotelu Antonińska Resort Spa w Lesznie. Otrzymał również Puchar Prezydenta Miasta Poznania i nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2024. Poradnik Restauratora był partnerem medialnym tego wydarzenia.

Jakub Żymelski przygotował:

  • chłodnik z kiszonego ogórka / pianę z jabłka i buraka / piklowane warzywa / ciasto z sepią
  • kiełbasę z grilla z kurkami i czosnkiem niedźwiedzim /veloute chrznowy / terrinę z marchewki / piklowaną kalarepę / groszek w emulsji maślanej na ziemniaku truflowym.

Drugie miejsce zajął Bartłomiej Brzozowski z Stena Line Polska, a trzecie Paweł Stępniak z Hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach.

Zadaniem uczestników było przygotowanie dwóch potraw konkursowych: chłodnik wegetariański oraz danie główne z użyciem następujących produktów obowiązkowych: boczek lub karkówka z wieprzowiny rasy złotnicka, chrzan oraz marchew.

Kucharzy oceniało jury w składzie: Marcin Budynek (przewodniczący), Kurt Scheller, Robert Sowa, Jakub Kasprzak, Jakub Walczak, Paweł Kubera, Jarosław Uściński, Mariusz Siwak i Ewa Wachowicz (gość specjalny) po naradach

Zawodnicy:

Patryk Stanewicz, restauracja Szeroka 9, Toruń

Bartłomiej Brzozowski, Stena Line Polska

Kamil Tomczak, Dom Restauracyjny Antonio, Kalisz

Arkadiusz Kulczyński, restauracja Rusałka, Poznań

Denis Tretakov, restauracja Światłocień, Poznań

Borys Sikorski, restauracja HakSmak, Gorzów Wlkp.

Jakub Żymelski, Hotel Antonińska Resort Spa, Leszno

Paweł Stępniak, Hotel Fabryka Wełny, Pabianice

Jakub Chorzępa, restauracja Kozlovna, Rzeszów

Przypominamy, że konkurs powstał w dowód pamięci po tragicznie zmarłym wybitnym, poznańskim szefie kuchni śp. Rafale Jelewskim (1971-2013). Organizatorem konkursu jest kapituła w składzie: Joanna Ochniak, Dominik Brodziak, Tomasz Purol i Barbara Surma. Konkurs obecnie stanowi kulinarną wizytówkę Poznania. Jest przejawem jedności i determinacji lokalnego środowiska skupionego na promocji jakościowej gastronomii i edukacji młodzieży. Nagrodami w Konkursie są staże u uznanych szefów kuchni z Polski i ze świata. Indywidualni zawodnicy walczą w konkursie o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, Puchar Prezydenta Miasta Poznania oraz inne nagrody w tym staże i podróże kulinarne.