Jaki jest sekret udanego sushi? Które surowce są najczęściej używane? Jakie trendy dominują w 2021 r.?
Od wielu lat jedzenie sushi staje się co raz modniejsze. Dla wielu osób sushi nie jest tylko zdrowym “jedzeniem” ale czymś więcej, jest stylem życia. W ofercie Hochland Professional każdy fan sushi znajdzie coś dla siebie. Obecnie występują różne rodzaje tego japońskiego dania. Do najpopularniejszych należą: Nigiri, Miniuramaki, Futomaki, Uramaki oraz Makizushi. Jednym z najważniejszych składników jest ser, który jest sekretem udanego sushi i stanowi spoiwo dla wszystkich składników.
Hochland Professional posiada w swojej ofercie sery twarogowe idealne do sushi które przeznaczone są dla branży gastronomicznej oraz klientów B2B.
Hochland Cremette to produkt z najwyższej półki, o bardzo wysokiej wydajności, trwałości i uniwersalnym przeznaczeniu. Świetna baza potraw zarówno na słono jak i na słodko. Hochland Cremette jest niezastąpionym składnikiem sushi, doskonałym serem kanapkowym oraz bazą dań gotowych, wyrobów cukierniczych i deserów. To prawdziwy ser – orkiestra. Produkt dostępny w wygodnych wiadrach o dwóch pojemnościach: 2kg i 10kg.
Wszystkim fanom sushi polecamy przepis na Miniuramaki Cremette z pieczonym łososiem, mango i ostrym sosem. W tej propozycji można wymiennie stosować każdy rodzaj zwartej ryby i tworzyć alternatywne warianty. To bardzo ciekawa i atrakcyjna kompozycja smakowa, ponieważ łączy smaki: pikantny, słodki, słony i kwaskowy. Można zastosować sezam dla urozmaicenia wyglądu i pobudzenia zmysłów.
Składniki:
- 80 g ryżu (ugotowanego)
- ½ płata nori
- 15 g sera Hochland Cremette
- 80-100 g łososia
- 10 g mango
- 10 g sezamu prażonego
- Sos sriracha
- Sól i pieprz do smaku
Dodatki:
- Imbir marynowany
- Sos sojowy
- Wasabi
Łososia ułożyć na blasze, posypać pieprzem i piec w piecu konwekcyjno-parowym w 160ºC (50% pary) przez około 5 minut, do momentu, aż mięso zetnie się w środku. Następnie odstawić do wystudzenia, aby tłuszcz nie wypłynął i ryba pozostała soczysta. Całą powierzchnię bambusowej maty do zwijania sushi pokryć folią. Położyć płat nori błyszczącą stroną do maty, szorstką na wierzch. Rozłożyć ryż na całej jego powierzchni i posypać sezamem. Złożyć matę na pół i odwróć tak, aby płat nori znalazł się tym razem na wierzchu. Nori posmarować obficie serem Hochland Cremette, na tym rozłożyć kawałki mango i upieczonego łososia. Dodać odrobinę sosu sriracha. Zawinąć równomiernie i ściśle rolkę w macie. Uformować w delikatny kwadrat. Ściągnąć rolkę z maty i przełożyć na deskę, następnie pokroić ostrym nożem – na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2 równe części. Ułożyć gotowe sushi, udekorować wedle uznania i podawać z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi.
Więcej informacji i inspiracji dostępnych jest na stronie www.hochlandprofessional.pl