Ireneusz Koniuszek: Na rynku pracy wciąż brakuje zaangażowanych kucharzy

Porady

Ireneusz Koniuszek: Na rynku pracy wciąż brakuje zaangażowanych kucharzy

Spada zainteresowanie konkursami, które pozwalają rozwijać zamiłowanie do gotowania. Zawód kucharza to przede wszystkim pasja, bez tego praca w kuchni staje się męczarnią. Dlatego zaangażowanie to podstawowa cecha, której powinni szukać pracodawcy, warsztat przyjdzie z czasem i doświadczeniem – mówi Ireneusz Koniuszek, szef kuchni restauracji Refektarz na Zamku Ryn, laureat Hermesa Kulinarnego 2023 w kategorii „Restauracja hotelowa”.

Pandemia bardzo poturbowała rynek HoReCa także w tym aspekcie. Aby pozyskać ludzi zaangażowanych w działanie, należy ich przede wszystkim zarażać entuzjazmem i nieustannie motywować, również finansowo. Sprawić, by czuli się kreatorami zarówno miejsca, jak i wyjątkowych potraw.

Mam świadomość, iż to właśnie pracownicy są kluczową składową sukcesu gastronomii w Hotelu Zamek Ryn. To oni tworzą atmosferę tego niezwykłego miejsca i ważne jest, aby ich postawa wobec gości współgrała z jakością, którą współtworzymy. W czasach, kiedy oczekiwania gości ciągle rosną potrzebujemy ludzi profesjonalnych, z pasją, zaangażowaniem i wysoką kulturą osobistą.

oprac. H. Handkowska