Informacje Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej nr 01/12/2023

Aktualności

Informacje Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej nr 01/12/2023

27 grudnia 2023

Witamy serdecznie Czytelników „Poradnika Restauratora”. Dzięki uprzejmości redakcji „Poradnika Restauratora” nasza Izba będzie, co miesiąc informowała branżę gastronomiczną o podjętych inicjatywach i prowadzonych projektach. Celem IGGP jest przede wszystkim edukacja branżowa, pomoc pracownikom i właścicielom lokali w prowadzeniu ich biznesu. Co nowego w branży?

  • POZEW ZBIOROWY nr 1 – poszkodowani w pierwszym i drugim lockdownie.

Wystosowaliśmy pismo do mec. Jacka Dubois i mec. Roberta Giertycha w sprawie interwencji do Trybunału Konstytucyjnego i Krajowej Rady Sądownictwa o przyśpieszenie pierwszej rozprawy przeciwko Skarbowi Państwa. Termin posiedzenia jest cały czas przesuwany.

  • POZEW ZBIOROWY nr 2 – poszkodowani w drugim lockdownie.

Składamy 29 grudnia 2023 r. kolejny pozew przeciwko Skarbowi Państwa. Można jeszcze do tego pozwu dołączyć. Wszelkie zapytania prosimy kierować na adres czauderna@iggp.pl lub natalia.wlodarska@iggp.pl.

  • JEDNOLITA STAWKA 5% VAT NA WSZYSTKIE USŁUGI GASTRONOMICZNE.

W dniu 21 grudnia 2023 r. wysłaliśmy do Ministerstwa Finansów i Ministerstwa Rozwoju i Technologii kolejny wniosek o wprowadzenie jednolitej 5% stawki VAT na wszystkie usługi gastronomiczne, w tym kawa i herbata, soki, woda oraz piwo kegowe.

Ważna debata społeczno-gospodarcza w tym zakresie trwa od stycznia 2023 r. wprowadzenie jednolitej stawki VAT na usługi gastronomiczne poprawia płynność finansową branży gastronomicznej, pozwoli dźwignąć z dna pensje pracowników i pomoże w procesie dostępności usług gastronomicznych dla każdej polskiej rodziny. Musimy skończyć z paragonami grozy, ale podatek VAT dla gastronomii wymaga pilnej reformy! Webinar na ten temat będzie w styczniu 2024 r. a dokładny termin naszego spotkania on line zostanie podany w mediach i newsletter Izby w styczniu 2024 r.

•     I CHARYTATYWNY BAL GASTRONOMII POLSKIEJ W WARSZAWIE.

Integrujemy branżę i liderów tej największej społeczności w Polsce, jakim jest segment HO-GA-TUR, dlatego 13 lutego 2024 r. organizujemy wspólnie z wszystkimi organizacjami gastronomicznymi I Charytatywny Bal Gastronomii Polskiej w Warszawie. Nasz cel to pomoc finansowa lokalom w Rybniku, Płocku i Legionowie, które zatrudniają osoby z niepełnosprawnościami oraz wsparcie Szkoły Specjalnej nr 105 w Warszawie przy ul. Długiej 45 w budowie pracowni gastronomicznej dla uczniów. Pozyskane środki ze sprzedaży biletów na bal oraz licytacji dzieł sztuki i loterii fantowej będą przekazane na wspomniane cele charytatywne. Zapraszamy do udziału wszystkie organizacje gastronomiczne, stowarzyszenia, fundacje, przedsiębiorców gastronomicznych i dostawców do gastronomii. Jesteśmy wszyscy ludźmi wielkiego serca, bo pracujemy każdego dnia dla innych, goszcząc każdego w naszych lokalach i na organizowanych przez nas imprezach albo dowożąc jedzenie i napoje do Waszych domów.

Oprac. Zarząd IGGP