Już 30 września podczas kolejnej edycji Gali „Poradnika Restauratora” wręczymy statuetki Hermesa Kulinarnego najbardziej wyróżniającym się postaciom z branży HoReCa. Zobaczcie kto w tym roku został nominowany.
W ciągu minionych piętnastu lat Hermesami Kulinarnymi uhonorowaliśmy tak znane postaci branży gastronomicznej, jak Robert Sowa, Karol Okrasa, Kurt Scheller, Wojciech Modest Amaro, Robert Skubisz, Dariusz Zahorański i wiele innych.
Przypominamy, iż nasza nominacja nigdy nie wiązała się z wniesieniem jakiejkolwiek opłaty. To wyróżnienie, w którym głosy oddają laureaci Hermesa Kulinarnego „Poradnika Restauratora” z poprzednich lat. Na tym polega prestiż nagrody. Nominacje zaś są wynikiem pracy Kapituły, której przewodzi Joanna Ochniak, przewodnicząca Komitetu Światowego Dnia Szefa Kuchni w WorldChefs.
Gala „Poradnika Restauratora” i „Poradnika Handlowca” to jedyne takie wydarzenie, na którym w jednym miejscu spotyka się tak liczne grono szefów kuchni oraz najważniejszych top managerów z branży HoReCa i FMCG reprezentujących zagraniczne i krajowe sieci detaliczne, dystrybutorów i producentów.
Warto z tej okazji podziękować wszystkim Szacownym Gościom, którzy korzystają z naszego zaproszenia i tak licznie przybywają.
Oprawę artystyczną zapewni saksofonistka Aretha Sax Planeta.
Do zobaczenia.
NOMINACJE DO STATUETKI „PORADNIKA RESTAURATORA” 2021
RESTAURACJA Z RENOMĄ
Bottiglieria 1881, Kraków –Przemysław Klima
Arco by Paco Pérez, Gdańsk – Antonio Arcieri
Epoka, Warszawa – Marcin Przybysz
RESTAURACJA Z TRADYCJĄ
Hyćka, Poznań – Marcin i Alicja Sadowscy
Dworek Tradycja Dom Smaku, Bełczna – Grażyna Zaremba-Szuba
Drukarnia Smaku Cristina, Zakopane – Adam Kwil
RESTAURACJA HOTELOWA
Hotel Szczawnica Park Resort & Spa ***** – Krzysztof Urbańczyk
Hotel Havet Resort & SPA *****, Dźwirzyno – Maciej Żukowski
Herbarium Hotel &SPA ****, Chomiąża Szlachecka – Michał Szczepański
KAWIARNIE/LODZIARNIE/CUKIERNIE
Wzrusza Toruń, Toruń – Iga Sarzyńska-Komorowska
Cukiernia Deseo Patisserie & Chocolaterie, Warszawa – Łukasz Smoliński i Natalia Sitarska
Kawiarnio-lodziarnia Lukullus, Warszawa – Albert Judycki i Jacek Malarski
CAŁOKSZTAŁT TWÓRCZOŚCI KULINARNEJ W DOBIE PANDEMII
A Nóż Widelec, Poznań – Michał Kuter
Przystań & Marina, Wrocław –Karol Sankowski
Karafka, Bydgoszcz – Jakub Nowak
DEBIUT RYNKOWY W POSTPANDEMICZNEJ RZECZYWISTOŚCI
Konci by Sebastian Cichy, Bolszewo k/Wejherowa –Sebastian Cichy
Cukrownia Żnin – Przemysław Urbaniak
Scoria, Bydgoszcz – Paweł Stawicki
Laureaci Hermesów Kulinarnych Poradnika Restauratora 2020-2005:
2020
Ceremonia rozdania Hermesów Kulinarnych nie odbyła się z powodu pandemii COVID-19.
2019
Osobowość gastronomii: Sebastian Krauzowicz, Radisson Blu Hotel & Residences w Zakopanem
Hermes Kulinarny Poradnika Restauratora 2019 za całokształt twórczości kulinarnej: Dariusz Zahorański, Radisson Blu Centrum w Warszawie
Hermes Kulinarny Poradnika Restauratora 2019: Maciej Gierdal z okazji 25-lecia działalności firmy Farm Frites w Polsce oraz 25-lecia jego pracy w firmie Farm Frites
Restauracja z renomą: Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek
Restauracja z tradycją: Ostoja Chobienice, Maciej Barton
Restauracja hotelowa: Warsaw Marriott Hotel, Paweł Kałuski
Kawiarnie/lodziarnie/cukiernie: Petit Paris Bistro & Bakery, Daria i Cyril Kuttene
2018
Osobowość gastronomii: Robert Skubisz, Amber Room, Warszawa
Młody talent: Bartosz Peter, Copernicus Toruń Hotel, kapitan Poland National Culinary Team
Hermes Kulinarny 2018 za wszechstronność, nowoczesność i profesjonalizm: Akademia Kulinarna Transgourmet i Selgros C&C
Hermes Kulinarny 2018 za propagowanie wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce: Teo Vafidis
Restauracja z renomą: N31 restaurant&bar by Robert Sowa, Warszawa, Robert Sowa
Restauracja z tradycją: Folwark Folińscy, Wysoka, Dawid Szkudlarek
Restauracja hotelowa: Hotel Leda Spa****, Kołobrzeg, Andrzej Jakomulski
Kawiarnie/lodziarnie/cukiernie: Pijalnie Czekolady E. Wedel, Janusz Profus i Joanna Klimas-Profus
Sieć HoReCa: Stop Cafe PKN Orlen
2017
Osobowość gastronomii: Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, Malika, Gdynia
Platynowy Hermes Kulinarny 2017: Jean Bos za całokształt twórczości kulinarnej
Platynowy Hermes Kulinarny 2017: CT Kulinarnej DoraM za wszechstronność, nowoczesność i profesjonalizm
Restauracja z renomą: Memo Restaurant & Wine, Bydgoszcz, Rafał Godziemski.
Restauracja z tradycją: Tatarska Jurta, Kruszyniany, Dżenneta Bogdanowicz
Restauracja hotelowa: Hotel Fabryka Wełny, Pabianice, Wzorcownia by Wiesław Bober
Sieć kawiarni/lodziarni/cukierni: Pawlova, Luboń, Paweł Mieszała
Sieć HoReCa: Costa Coffee Poland
Dystrybutor HoReCa: Makro Cash&Carry
2016
Osobowość gastronomii: Giancarlo Russo
Platynowy Hermes Kulinarny 2016: Jerzy Pasikowski, tytan pracy w branży gastronomicznej
Restauracja z tradycją: Babinicz, Szczawno Zdrój, Wojciech Harapkiewicz
Restauracja hotelowa: Hotel Copernicus, Kraków, Marcin Filipkiewicz
Sieć kawiarni/lodziarni/cukierni: Lodziarnie Firmowe Grycan
Sieć HoReCa: Weranda Family, Poznań, Jan Poniński
Dystrybutor HoReCa: Farutex Bidvest Polska.
2015
Osobowość gastronomii: Andrzej Polan, Mała Polana Smaków, Warszawa
Platynowy Hermes Kulinarny 2015: Tadeusz Olszański, nestor polskiego dziennikarstwa, autor licznych książek, publicysta tygodnika „Polityka”, krytyk kulinarny
Restauracja z renomą: Strefa, Warszawa, Jarosław Walczyk
Restauracja z tradycją: A nóż widelec, Poznań, Michał Kuter
Restauracja hotelowa: Blow Up Hall 5050, Poznań, Tomasz Purol
Sieć HoReCa: Express Kuchnia Marche, Beata i Jerzy Jankiewicz
Dystrybutor dla HoReCa: Selgros
2014
Restauracja z renomą: Kuchnia&Bar, Bydgoszcz, Marcin Szukaj i Marcin Maciaszek
Restauracja regionalna: Pałacowa, Mińsk Mazowiecki, Paweł Bęś
Restauracja hotelowa: Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, Bartosz Budnik
Sieć HoReCa: Zapiecek Pierogarnie Polskie
2013
Osobowość gastronomii: Krzysztof Szulborski
Restauracja ogólnopolska: Atelier Amaro, Warszawa, Wojciech Modest Amaro
Restauracja w regionie: Destylarnia, Pałac Mierzęcin, Dawid Łagowski
Restauracja hotelowa: Hotel Narvil Conference & SPA, Aruana Serock
2012
Osobowość gastronomii: Marcin Budynek
Restauracja w regionie: Vine Bridge, Poznań,
Restauracja hotelowa: Hotel Crocus, Zakopane, Sebastian Krauzowicz
Restauracja ogólnopolska: Gothic Cafe and Restaurant, Malbork, Bogdan Gałązka
2011
Osobowość gastronomii: Kurt Scheller
Restauracja hotelowa: Mamaison Hotel Le Regina Warsaw, La Rotisserie, Paweł Oszczyk
Ogólnopolska restauracja tradycyjna: Piotrkowska Klub 97
Restauracja w regionie: Gościniec Konopielka, Zblewo
2010
Osobowość gastronomii: Robert Sowa
Restauracja ogólnopolska: Moonsfera, Warszawa, Jarosław Uściński
Restauracja w regionie: Karczma Pod Kluką, Słupsk, Anna i Mariusz Stachyra
Restauracja hotelowa: Hotel andel’s, Łódź, Mirosław Jabłoński
2009
Osobowość gastronomii: Jacek Szczepański, Hotel Bulvar, Toruń
Restauracja tradycyjna: U Szwejka, Warszawa
Sieć HoReCa: Grupa Kościuszko Polskie Jadło
2008
Osobowość gastronomii: Grzegorz Kazubski
Restauracja tradycyjna: Hacjenda, Poznań
Sieć HoReCa: Da Grasso
Sieć cateringowa: LOT Catering
2007
Osobowość gastronomii: Karol Okrasa, Le Royal Meridien Bristol
Restauracja tradycyjna: Ewa Zaprasza, Sasin
Restauracja hotelowa: Anders Group
Sieć HoReCa: Telepizza Poland
Sieć cateringowa: Party Serwis Catering Melon
2006
Restauracja tradycyjna: Sami Swoi, Poznań
Restauracja hotelowa: Hotel Mercure
Sieć HoReCa: Siesta Restauracje i Catering
Sieć cateringowa: Impel Catering
2005
Restauracja tradycyjna: Delicja, Oborniki Wlkp.
Restauracja hotelowa: Sheraton Warsaw Hotel & Towers
Sieć cateringowa: Sodexho Polska
Sieć HoReCa: Sfinks Polska