Kto zdobędzie statuetkę Hermesa Kulinarnego „Poradnika Restauratora”?

Aktualności

Kto zdobędzie statuetkę Hermesa Kulinarnego „Poradnika Restauratora”?

Już 30 września podczas kolejnej edycji Gali „Poradnika Restauratora” wręczymy statuetki Hermesa Kulinarnego najbardziej wyróżniającym się postaciom z branży HoReCa. Zobaczcie kto w tym roku został nominowany.

W ciągu minionych piętnastu lat Hermesami Kulinarnymi uhonorowaliśmy tak znane postaci branży gastronomicznej, jak Robert Sowa, Karol Okrasa, Kurt Scheller, Wojciech Modest Amaro, Robert Skubisz, Dariusz Zahorański i wiele innych.

Przypominamy, iż nasza nominacja nigdy nie wiązała się z wniesieniem jakiejkolwiek opłaty. To wyróżnienie, w którym głosy oddają laureaci Hermesa Kulinarnego „Poradnika Restauratora” z poprzednich lat. Na tym polega prestiż nagrody. Nominacje zaś są wynikiem pracy Kapituły, której przewodzi Joanna Ochniak, przewodnicząca Komitetu Światowego Dnia Szefa Kuchni w WorldChefs.

Gala „Poradnika Restauratora” i „Poradnika Handlowca” to jedyne takie wydarzenie, na którym w jednym miejscu spotyka się tak liczne grono szefów kuchni oraz najważniejszych top managerów z branży HoReCa i FMCG reprezentujących zagraniczne i krajowe sieci detaliczne, dystrybutorów i producentów.

Warto z tej okazji podziękować wszystkim Szacownym Gościom, którzy korzystają z naszego zaproszenia i tak licznie przybywają.

Oprawę artystyczną zapewni saksofonistka Aretha Sax Planeta.

Do zobaczenia.

 

NOMINACJE DO STATUETKI „PORADNIKA RESTAURATORA” 2021

RESTAURACJA Z RENOMĄ
Bottiglieria 1881, Kraków –Przemysław Klima
Arco by Paco Pérez, Gdańsk – Antonio Arcieri
Epoka, Warszawa – Marcin Przybysz

RESTAURACJA Z TRADYCJĄ
Hyćka, Poznań – Marcin i Alicja Sadowscy
Dworek Tradycja Dom Smaku, Bełczna – Grażyna Zaremba-Szuba
Drukarnia Smaku Cristina, Zakopane – Adam Kwil

RESTAURACJA HOTELOWA
Hotel Szczawnica Park Resort & Spa ***** – Krzysztof Urbańczyk
Hotel Havet Resort & SPA *****, Dźwirzyno – Maciej Żukowski
Herbarium Hotel &SPA ****, Chomiąża Szlachecka – Michał Szczepański

KAWIARNIE/LODZIARNIE/CUKIERNIE
Wzrusza Toruń, Toruń – Iga Sarzyńska-Komorowska
Cukiernia Deseo Patisserie & Chocolaterie, Warszawa – Łukasz Smoliński i Natalia Sitarska
Kawiarnio-lodziarnia Lukullus, Warszawa – Albert Judycki i Jacek Malarski

CAŁOKSZTAŁT TWÓRCZOŚCI KULINARNEJ W DOBIE PANDEMII
A Nóż Widelec, Poznań – Michał Kuter
Przystań & Marina, Wrocław –Karol Sankowski
Karafka, Bydgoszcz – Jakub Nowak

DEBIUT RYNKOWY W POSTPANDEMICZNEJ RZECZYWISTOŚCI
Konci by Sebastian Cichy, Bolszewo k/Wejherowa –Sebastian Cichy
Cukrownia Żnin – Przemysław Urbaniak
Scoria, Bydgoszcz – Paweł Stawicki

 

Laureaci Hermesów Kulinarnych Poradnika Restauratora 2020-2005:

2020 

Ceremonia rozdania Hermesów Kulinarnych nie odbyła się z powodu pandemii COVID-19.

2019

Osobowość gastronomii: Sebastian Krauzowicz, Radisson Blu Hotel & Residences w Zakopanem

Hermes Kulinarny Poradnika Restauratora 2019 za całokształt twórczości kulinarnej: Dariusz Zahorański, Radisson Blu Centrum w Warszawie

Hermes Kulinarny Poradnika Restauratora 2019: Maciej Gierdal z okazji 25-lecia działalności firmy Farm Frites w Polsce oraz 25-lecia jego pracy w firmie Farm Frites

Restauracja z renomą: Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek

Restauracja z tradycją: Ostoja Chobienice, Maciej Barton

Restauracja hotelowa: Warsaw Marriott Hotel, Paweł Kałuski

Kawiarnie/lodziarnie/cukiernie: Petit Paris Bistro & Bakery, Daria i Cyril Kuttene

2018

Osobowość gastronomii: Robert Skubisz, Amber Room, Warszawa

Młody talent: Bartosz Peter, Copernicus Toruń Hotel, kapitan Poland National Culinary Team

Hermes Kulinarny 2018 za wszechstronność, nowoczesność i profesjonalizm: Akademia Kulinarna Transgourmet i Selgros C&C

Hermes Kulinarny 2018 za propagowanie wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce: Teo Vafidis

Restauracja z renomą: N31 restaurant&bar by Robert Sowa, Warszawa, Robert Sowa

Restauracja z tradycją: Folwark Folińscy, Wysoka, Dawid Szkudlarek

Restauracja hotelowa: Hotel Leda Spa****, Kołobrzeg, Andrzej Jakomulski

Kawiarnie/lodziarnie/cukiernie: Pijalnie Czekolady E. Wedel, Janusz Profus i Joanna Klimas-Profus

Sieć HoReCa: Stop Cafe PKN Orlen

2017

Osobowość gastronomii: Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, Malika, Gdynia

Platynowy Hermes Kulinarny 2017: Jean Bos za całokształt twórczości kulinarnej

Platynowy Hermes Kulinarny 2017: CT Kulinarnej DoraM za wszechstronność, nowoczesność i profesjonalizm

Restauracja z renomą: Memo Restaurant & Wine, Bydgoszcz, Rafał Godziemski.

Restauracja z tradycją: Tatarska Jurta, Kruszyniany, Dżenneta Bogdanowicz

Restauracja hotelowa: Hotel Fabryka Wełny, Pabianice, Wzorcownia by Wiesław Bober

Sieć kawiarni/lodziarni/cukierni: Pawlova, Luboń, Paweł Mieszała

Sieć HoReCa: Costa Coffee Poland

Dystrybutor HoReCa: Makro Cash&Carry

2016

Osobowość gastronomii: Giancarlo Russo

Platynowy Hermes Kulinarny 2016: Jerzy Pasikowski, tytan pracy w branży gastronomicznej

Restauracja z tradycją: Babinicz, Szczawno Zdrój, Wojciech Harapkiewicz

Restauracja hotelowa: Hotel Copernicus, Kraków, Marcin Filipkiewicz

Sieć kawiarni/lodziarni/cukierni: Lodziarnie Firmowe Grycan

Sieć HoReCa: Weranda Family, Poznań, Jan Poniński

Dystrybutor HoReCa: Farutex Bidvest Polska.

2015

Osobowość gastronomii: Andrzej Polan, Mała Polana Smaków, Warszawa

Platynowy Hermes Kulinarny 2015: Tadeusz Olszański, nestor polskiego dziennikarstwa, autor licznych książek, publicysta tygodnika „Polityka”, krytyk kulinarny

Restauracja z renomą: Strefa, Warszawa, Jarosław Walczyk

Restauracja z tradycją: A nóż widelec, Poznań, Michał Kuter

Restauracja hotelowa: Blow Up Hall 5050, Poznań, Tomasz Purol

Sieć HoReCa: Express Kuchnia Marche, Beata i Jerzy Jankiewicz

Dystrybutor dla HoReCa: Selgros

2014

Restauracja z renomą: Kuchnia&Bar, Bydgoszcz, Marcin Szukaj i Marcin Maciaszek

Restauracja regionalna: Pałacowa, Mińsk Mazowiecki, Paweł Bęś

Restauracja hotelowa: Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, Bartosz Budnik

Sieć HoReCa: Zapiecek Pierogarnie Polskie

2013

Osobowość gastronomii: Krzysztof Szulborski

Restauracja ogólnopolska: Atelier Amaro, Warszawa, Wojciech Modest Amaro

Restauracja w regionie: Destylarnia, Pałac Mierzęcin, Dawid Łagowski

Restauracja hotelowa: Hotel Narvil Conference & SPA, Aruana Serock

2012

Osobowość gastronomii: Marcin Budynek

Restauracja w regionie: Vine Bridge, Poznań,

Restauracja hotelowa: Hotel Crocus, Zakopane, Sebastian Krauzowicz

Restauracja ogólnopolska: Gothic Cafe and Restaurant, Malbork, Bogdan Gałązka

2011

Osobowość gastronomii: Kurt Scheller

Restauracja hotelowa: Mamaison Hotel Le Regina Warsaw, La Rotisserie, Paweł Oszczyk

Ogólnopolska restauracja tradycyjna: Piotrkowska Klub 97

Restauracja w regionie: Gościniec Konopielka, Zblewo

2010

Osobowość gastronomii: Robert Sowa

Restauracja ogólnopolska: Moonsfera, Warszawa, Jarosław Uściński

Restauracja w regionie: Karczma Pod Kluką, Słupsk, Anna i Mariusz Stachyra

Restauracja hotelowa: Hotel andel’s, Łódź, Mirosław Jabłoński

2009

Osobowość gastronomii: Jacek Szczepański, Hotel Bulvar, Toruń

Restauracja tradycyjna: U Szwejka, Warszawa

Sieć HoReCa: Grupa Kościuszko Polskie Jadło

2008

Osobowość gastronomii: Grzegorz Kazubski

Restauracja tradycyjna: Hacjenda, Poznań

Sieć HoReCa: Da Grasso

Sieć cateringowa: LOT Catering

2007

Osobowość gastronomii: Karol Okrasa, Le Royal Meridien Bristol

Restauracja tradycyjna: Ewa Zaprasza, Sasin

Restauracja hotelowa: Anders Group

Sieć HoReCa: Telepizza Poland

Sieć cateringowa: Party Serwis Catering Melon

2006

Restauracja tradycyjna: Sami Swoi, Poznań

Restauracja hotelowa: Hotel Mercure

Sieć HoReCa: Siesta Restauracje i Catering

Sieć cateringowa: Impel Catering

2005

Restauracja tradycyjna: Delicja, Oborniki Wlkp.

Restauracja hotelowa: Sheraton Warsaw Hotel & Towers

Sieć cateringowa: Sodexho Polska

Sieć HoReCa: Sfinks Polska