Grzegorz Gajda: Czy warto stawiać na młodzież?

Porady

Grzegorz Gajda: Czy warto stawiać na młodzież?

Obecni szefowie kuchni, by osiągnąć mistrzowski poziom i wysoką pozycję zawodową, każdą wolną chwilę poświęcali na naukę i szkolenia.

„Stara gwardia” uczyła się od wybitnych szefów kuchni na praktykach, z książek oraz oczywiście jak każdy z nas na własnych błędach, przypalając beszamel lub przesalając zupę – wspomina Grzegorz Gajda, Executive Chef Novotel & Ibis Poznań Centrum. Czy warto stawiać na młodzież? Jak najbardziej tak! W naszym hotelu również szkolimy przyszłych kucharzy. Najlepsi z nich mają zagwarantowaną pracę zaraz po zakończeniu praktyk. Nie chcemy przecież, żeby wykształceni przez nas uczniowie uciekli do innej restauracji. Uważam, że szkoły gastronomiczne mają z roku na rok coraz lepsze zaplecze do nauki zawodu. Coraz bardziej nowoczesny sprzęt typowo używany przez nas zawodowców.