Od 5 do 28 listopada trwać będzie w tym roku XIII edycja slowfoodowej akcji “Gęsina na św. Marcina”. Tradycyjnie wybierane są najlepsze restauracje w całej Polsce, które w tym okresie serwują przynajmniej 3 dania na bazie gęsiny (może to być przystawka, pierwsze lub drugie, a nawet deser, bo i z takim użyciem gęsiny się spotkaliśmy). Slow Food Polska w tym roku zaprosił do udziału blisko 100 restauracji (pełna lista w odrębnym pliku z podziałem na województwa).
Zdaniem Jacka Szklarka, pomysłodawcy akcji, „efekty naszych działań są bardzo wymierne – spożycie gęsiny w Polsce z 17 gramów 13 lat temu urosło dzisiaj do około 300 gramów, czyli prawie 18 krotnie. Jednak wciąż z 12 milionów sztuk gęsi hodowanych rocznie, 90% czyli około 22 tys. ton trafia na rynek niemiecki. To co cieszy, to powrót do hodowli gęsi w przydomowych gospodarstwach. Owszem, gęsina jest najdroższa spośród drobiu, co odpowiada jej jakości, jednak ceny czasami są spekulacyjne, na co składa się zbyt wysoki koszt jaj gęsich czy też wylęgniętych gąsiąt oraz marże zakładów drobiarskich i sklepów detalicznych. Jeśli producentom faktycznie zależy na uniezależnieniu się od rynku niemieckiego, muszą długoterminowo zainwestować w polski rynek, oferując gęsinę w bardziej przystępnych cenach, tak by na rodzimym rynku nie kosztowała więcej niż w Niemczech”. Szklarek podkreśla, że „wciąż mimo trwających trudności związanych z Covid 19, warto odwiedzić ulubione restauracje i przenieść się w atmosferę radości, dobrego smaku i wspólnego biesiadowania, co od wieków było sprawdzonym sposobem radzenia sobie w czasach niepewności i niekiedy zwątpienia”.
Podobnie jak w minionych latach, w akcji „Gęsina na św. Marcina” wezmą udział, między innymi, tacy Szefowie Kuchni i restauracje jak: Sebastian Olma (Restauracja Stara Wozownia, Pałac Mała Wieś), Tomasz Madera (Park Hotel – Szczecin), Krystian Szidel (Sheraton – Sopot), Marcin Sołtys (Filipa 18 – Kraków), Paweł Kras (Pałac Goetzów – Brzesko), Łukasz Rakowski (Hotel Cristal – Białystok), Tomasz Gregorowicz (Kuchnia Otwarta – Lublin) czy Dawid Klimaniec (Figa – Poznań).
Program “Gęsiny na św. Marcina” będzie w tym roku wyjątkowy. Podobnie jak rok temu organizatorzy koncentrować się będą na starych, rodzimych rasach gęsi, jak Zatorska, Kartuska, Suwalska, Garbonosa, Rypińska i inne. Każdego roku, jedna z tych ras będzie przez nas szczegółowo prezentowana. I tak, w tej edycji, najwięcej uwagi poświęcimy Gęsi Biłgorajskiej. Każdego z Szefów Kuchni Slow Food Polska zachęca też do poszukiwania tych rodzimych ras gęsi na własnym terenie. Tegoroczna akcja rozpocznie się 6 dni przed Świętem Niepodległości i wspomnieniem św. Marcina, czyli w piątek 5 listopada.
Poza tym, nie zabraknie festynów w skansenie w Swołowie na Pomorzu z Rafałem Niewiarowskim (Dym na Wodzie) czy na Lubelszczyźnie w Puchaczowie (Zbyszek Kołodziej Majątek Rutka, Gęś Biłgorajska). Włączamy się w imprezę plenerową w Folwarku Kamyk pod Częstochową, jak również w kolacje tematyczne w Pałacu Goetzów w Brzesku czy też w Park Hotelu w Szczecinie. Podczas kolacji w Brzesku 6 listopada weźmie udział aż trzech Królów Gęsiny: Mateusz Ciołko, Mateusz Guzik, Dawid Klimaniec oraz Szef kuchni Pałacu Goetzów Paweł Kras. Do wspomnianych kolacji dojdzie nieskończona ilość spotkań, laboratoriów, konkursów, degustacji, etc… organizowanych w całej Polsce przez przedstawicieli Slow Food Polska. Jednak sercem akcji pozostają same restauracje, które mamy nadzieję, będą licznie odwiedzane w tym czasie przez rzesze Polaków i gości z zagranicy. Wyjątkowo długi weekend z pewnością sprzyjać będzie w tym roku odwiedzaniu restauracji, za którymi tak wielu z nas stęskniło się w czasie pandemii.
Jak co roku zorganizowany również zostanie konkurs na najlepszy przepis na gęsinę, który wybiorą spośród nadesłanych przepisów sami Szefowie Kuchni, biorący udział w akcji. Zwycięża przepis, który otrzyma największą liczbę głosów, zaś jego autor ogłoszony zostanie Królem Gęsiny 2021/2022. Przypominamy, że ten tytuł w przeszłości wywalczyli: Adam Chrząstowski, Aleksander Baron, Przemek Błaszczyk, Tomasz Dziura, Adrian Gabryszak, Marcin Pławecki, Mateusz Guzik, Mateusz Ciołko i Dawid Klimaniec (zwycięski przepis z roku 2019 w odrębnym pliku).
Od kilku lat gęsinie towarzyszy również rodzimej produkcji Wino Świętomarcińskie. Podobnie jak i w latach poprzednich, przygotowała je na potrzeby akcji Winnica Turnau z Baniewic w Województwie Zachodniopomorskim. Jacek Turnau, współwłaściciel winnicy informuje, że „tegoroczne młode wino z Winnicy Turnau powstało na bazie szczepu Seyval Blanc. Jego jabłkowo-cytrusowy kręgosłup czyni je świeżym i orzeźwiającym, a przy okazji przemyca kwiatowy kierunek i otula usta delikatną limonkową kwasowością”. Turnau dodaje, że „winogrona na Wino Świętomarcińskie zostały zebrane na początku października. Pozwoliło to zachować lekkość wina, dzięki czemu idealnie odnajdzie się ono w towarzystwie gęsiego pasztetu, sałat nasyconych oliwą, będzie współgrać z owocami morza i morskimi rybami i na pewno z łatwością wcieli się w aperitif”.
XIII edycja akcji „Gęsina na św. Marcina” zakończy się w niedzielę 28 listopada. Wszelkie informacje na temat tegorocznej akcji mona znaleźć na stronie: www.gesina.pl Tam też znajdują się dane kontaktowe do restauracji, by zawczasu zarezerwować sobie miejsca w ulubionych lokalach.
Terminarz akcji:
3 XI – ogłoszenie listy restauracji zakwalifikowanych do wzięcia udziału w akcji
5-28 XI – Serwowanie gęsiny w najlepszych polskich restauracjach (blisko 100 restauracji)
5 XI Otwarcie pierwszych butelek Wina Świętomarcińskiego z Winnicy Turnau w restauracjach biorących udział w akcji
5-14 XI Festiwale i konkursy poświęcone gęsinie w Swołowie pod Słupskiem, w Kamyku pod Częstochową oraz
w Puchaczowie na Lubelszczyźnie.
23 XI – Ogłoszenie wyników konkursu na najlepszy przepis na gęsinę i wybranie spośród Szefów Kuchni „Króla Gęsiny 2021/2022”.