Wiosenna edycja Festiwalu Restaurant Week ponownie rozbudziła kulinarne emocje – aż 215 tys. Foodies w Polsce i Czechach celebrowało miłość do jedzenia i wspólnych spotkań przy stole. W Polsce, w ponad 400 restauracjach, zasiadło 180 098 Gości, a edycje Breakfast Week i czeski Restaurant Week przyciągnęły odpowiednio 18 127 i 15 844 uczestników.
Tegoroczna edycja była wyjątkowa – świętowaliśmy 10-lecie Restaurant Week w Polsce pod hasłem „Born To Be Foodie”, które podkreśla, że bycie smakoszem to dziś nie tylko pasja do jedzenia, ale i do wspólnego przeżywania kulinarnych doświadczeń.
W ramach Plebiscytu Gości, jednego z największych w Polsce, uczestnicy ocenili restauracje w pięciu kategoriach. Najwyższe miejsca zajęły:
Gustaw (Wrocław) – Najlepsza restauracja, przystawka i debiut
Giro Krakowska 182 (Wrocław) – Najlepsza obsługa
Bellevue (Szczecin) – Najlepsze danie główne
Wśród wyróżnień znalazły się także: Seafood Station (deser), Trzy po Trzy (atmosfera) i Niewinni Czarodzieje 44 (najpopularniejsza restauracja).
Z kolei w Plebiscycie Breakfast Week zwyciężyła Cafe Młyńska z Poznania, a podium uzupełniły Karavan (Wrocław) i Strefa Smaków Kłos (Śląsk).
– To był rekordowy sezon! – mówi Paulina Piwko, współorganizatorka festiwalu. – Pokazaliśmy, że społeczność Foodies to jedna z najbardziej zaangażowanych grup, a Restaurant Week to dziś coś więcej niż kulinarne wydarzenie. To ruch społeczny wokół stołu.
Już trwają prace nad jesienną edycją festiwalu – organizatorzy zapowiadają jeszcze więcej niespodzianek i emocji!
Więcej: https://restaurantclub.pl/weekly/najlepsze_restauracje_w_Polsce_wiosna_2025
oprac. H.Handkowska
źródło: Restaurant Week