Festiwal  Restaurant Week – wyniki Plebiscytu Gości

Aktualności

Festiwal Restaurant Week – wyniki Plebiscytu Gości

15 maja 2025

Wiosenna edycja Festiwalu Restaurant Week ponownie rozbudziła kulinarne emocje – aż 215 tys. Foodies w Polsce i Czechach celebrowało miłość do jedzenia i wspólnych spotkań przy stole. W Polsce, w ponad 400 restauracjach, zasiadło 180 098 Gości, a edycje Breakfast Week i czeski Restaurant Week przyciągnęły odpowiednio 18 127 i 15 844 uczestników.

Tegoroczna edycja była wyjątkowa – świętowaliśmy 10-lecie Restaurant Week w Polsce pod hasłem „Born To Be Foodie”, które podkreśla, że bycie smakoszem to dziś nie tylko pasja do jedzenia, ale i do wspólnego przeżywania kulinarnych doświadczeń.

W ramach Plebiscytu Gości, jednego z największych w Polsce, uczestnicy ocenili restauracje w pięciu kategoriach. Najwyższe miejsca zajęły:

Gustaw (Wrocław) – Najlepsza restauracja, przystawka i debiut

Giro Krakowska 182 (Wrocław) – Najlepsza obsługa

Bellevue (Szczecin) – Najlepsze danie główne

Wśród wyróżnień znalazły się także: Seafood Station (deser), Trzy po Trzy (atmosfera)Niewinni Czarodzieje 44 (najpopularniejsza restauracja).

Z kolei w Plebiscycie Breakfast Week zwyciężyła Cafe Młyńska z Poznania, a podium uzupełniły Karavan (Wrocław)Strefa Smaków Kłos (Śląsk).

– To był rekordowy sezon! – mówi Paulina Piwko, współorganizatorka festiwalu. – Pokazaliśmy, że społeczność Foodies to jedna z najbardziej zaangażowanych grup, a Restaurant Week to dziś coś więcej niż kulinarne wydarzenie. To ruch społeczny wokół stołu.

Już trwają prace nad jesienną edycją festiwalu – organizatorzy zapowiadają jeszcze więcej niespodzianek i emocji!

Więcej: https://restaurantclub.pl/weekly/najlepsze_restauracje_w_Polsce_wiosna_2025

oprac. H.Handkowska

źródło: Restaurant Week