Dawid Wojciechowski: Kartę menu zmieniamy sezonowo

Aktualności

Dawid Wojciechowski: Kartę menu zmieniamy sezonowo

W związku z nastaniem wiosny, wprowadzamy do menu dania o zdecydowanie lżejszej kompozycji, czerpiemy też to, co najlepsze z produktów typowych dla tego okresu. Naszą nową propozycją są ravioli z witrażowym wzorem, z ricottą i żółtkiem, otulone maślanym sosem z kawiorem z pstrąga i świeżą truflą. Jeżeli chodzi o ryby, proponujemy podwędzanego halibuta z makaronem papardelle i sosem truflowym. Nie zapomnieliśmy też o gościach na diecie wegetariańskiej i dla nich też przygotowaliśmy kilka pozycji w nowym menu np. vege przegrzebki z selera z czarną soczewicą, salsą verde i pianą z brokuła – mówi Dawid Wojciechowski, szef kuchni Copernicus Toruń Hotel.

Podstawową kartę menu zawsze wzbogacamy o wkładkę opartą na produktach sezonowych lub też o wkładkę okolicznościową np. z daniami świątecznymi. We wkładce wiosennej goście znajdą takie produkty jak kalarepa, młoda kapusta, czosnek niedźwiedzi oraz rabarbar. Na majówkę zaplanowaliśmy wkładkę z menu grillowym na naszym terenie zielonym, bo majówka kojarzy nam się z grillem na świeżym powietrzu. Nie posiadamy ogródka gastronomicznego w takim tradycyjnym znaczeniu, jednak goście zawsze z niecierpliwością czekają na otwarcie naszego tarasu przy restauracji głównej. Taras posiada bezpośrednie zejście na teren zielony hotelu oraz piękny widok na wiślany bulwar. Zdecydowanie widzimy, że trend spędzania czasu na świeżym powietrzu i kontaktu z naturą cały czas przybiera na sile – dodaje.