Bufet śniadaniowy powinien wyróżniać się na tle konkurencji

Aktualności

Bufet śniadaniowy powinien wyróżniać się na tle konkurencji

Śniadanie bufetowe w hotelu jest jednym z kluczowych elementów wpływających na ocenę pobytu. Jakość i różnorodność oferowanych potraw, a co za tym idzie pozytywne doświadczenia gości, mogą prowadzić do lepszych recenzji oraz rekomendacji. To z kolei  wpływa na popularność obiektu wśród przyszłych klientów.

Fot. Górskie Resorty. Bufet w, otwartym pod koniec stycznia, hotelu Forest Park, należącym do grupy Górskie Resorty.

Preferencje żywieniowe gości hotelowych mogą wynikać z kultury, diety czy osobistych upodobań. Różnorodność potraw w menu sprawia, że każdy gość może skomponować swoje idealne śniadanie według własnych potrzeb smakowych lub energetycznych. Dla osób podróżujących służbowo ważne jest, aby śniadanie było szybkie i sycące, a zarazem dostarczało energii na resztę dnia. W przypadku gości indywidualnych, podróżujących turystycznie, śniadanie ma zupełnie inny charakter. Poranne posiłki są celebrowane, a goście spędzają przy nich czas wspólnie, delektując się nie tylko smakami, ale również chwilą z najbliższymi.

W naszych hotelach obserwujemy zmieniające się preferencje kulinarne i oczekiwania gości. Wychodząc im naprzeciw wprowadzamy regularne zmiany w asortymencie i oferujemy zdrowe stacje. Na bufetach pojawiają się warzywno-owocowe koktajle, strefa fit z warzywami sezonowymi i sałatami do samodzielnej kompozycji, pasty roślinne, jogurty naturalne i świeże owoce dla osób dbających o sylwetkę. W ostatnich latach wzrosła świadomość dotycząca zdrowego odżywiania oraz wpływu diety na samopoczucie i ogólne zdrowie – mówi Dorota Nidzgorska-Mazonik, dyrektor ds. hotelarstwa i standardów jakości w grupie Górskie Resorty.Goście coraz częściej poszukują potraw, które są nie tylko smaczne, ale także zdrowe i zgodne z ich wymaganiami dietetycznymi.

Coraz więcej osób decyduje się na eliminację glutenu z diety, dlatego też dostarczamy duży wybór bezglutenowych produktów śniadaniowych. Bardzo podobnie wygląda sytuacja w przypadku nietolerancji laktozy, więc na popularności zyskują napoje roślinne, stanowiące zdrowszą alternatywę dla tradycyjnego mleka krowiego. Na bufetach śniadaniowych  pojawiają się różne rodzaje mleka –  migdałowe, kokosowe czy sojowe. Każdy gość ma unikalne potrzeby żywieniowe, dlatego ważne jest, aby bufet śniadaniowy zawierał różnorodne opcje dostosowane do potrzeb różnych osób.

Bufet śniadaniowy powinien wyróżniać się na tle konkurencji, dlatego staramy się wprowadzać urozmaicenia, aby każde śniadanie było wyjątkowe – podkreśla Nidzgorska-Mazonik, która wśród niestandardowych elementów wymienia między innymi stację z goframi, stację smoothie, plastry miodu w całości, wino musujące czy żurek.

Bufet śniadaniowy daje  też gościom możliwość spróbowania lokalnych potraw lub produktów od regionalnych dostawców. – To nie tylko wzbogaca kulinarne doświadczenia gości, ale może zachęcać do eksploracji lokalnej kuchni lub tradycji kulinarnych regionu, w którym znajduje się hotel – zauważa Nidzgorska-Mazonik. – Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dlatego tak ważne jest aby był wyjątkowy i pozostawał w pamięci gości na cały dzień – podsumowuje przedstawicielka Górskich Resortów.

Fot. Górskie Resorty

źródło: biuro prasowe Górskie Resorty

oprac. H. Handkowska