Arte Culinaria Italiana już 16 marca

Aktualności

Arte Culinaria Italiana już 16 marca

16 marca w Mikołajkach odbędzie się XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”. Podczas tego wydarzenia spotkają się największe w Polsce autorytety w tej dziedzinie, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne grono jurorów. Jurorzy będą oceniali dwa dania konkursowe : pierwsze danie makaron marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia Supreme marki Mowi oraz drugie danie mięsne – roladę wołową z kulki wołowej zrazowa górna marki Sokołów z wykorzystaniem  przynajmniej jednego z produktów marki Makro (pieprz zielony marynowany oraz passata BIO Makro Chef ) oraz innych dowolnych produktów zachowując zasady kulinarne obowiązujące w kuchni włoskiej.

W gronie jurorów profesjonalnych degustacyjnych zasiądą: Krzysztof Szulborski – przewodniczący jury, Joanna Ochniak, Robert Sowa, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek, Janusz Profus, Jakub Steuermark, Marcin Soból, Krzysztof Gawlik i Jakub Kowalczyk.

Natomiast w jury profesjonalnym technicznym zobaczymy: Andrzeja Ławniczaka, Patryka Kotarbę, Dariusza Siennickiego i Tomasza Koprowskiego.

Koordynatorami konkursu są szefowie kuchni: Kamil Prusicki, Salvatore Bascer, Adam Reluga, Arkadiusz Stefański i Jacek Śliske.

Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 16 ekip z całej Polski, spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 ekip.

Arche Hotel Krakowska Restauracja Impresja– Warszawa

Vladyslav Medianyk

Konrad Batur

Centrum Rozrywki Rodzinnej Restauracja Akcja – Kostrzyn Nad Odrą

Daniel Pelechaty

Julia Ratajczak

Lemon Resort &SPA Restauracja Lemon- Gródek nad Dunajcem

Klaudiusz Gromala

Dominik Lorek

Hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport – Warszawa

Mariusz Banaśkiewicz

Adam Wojtowski

Hotel DoubleeTree by Hilton Restauracja Four Colors – Łódź

Łukasz Białas

Konrad Szela

Restauracja Mamma Mia – Karpacz

Paweł Kucharski

Kamil Kowal

Hotel BoniFaCio  SPA & Sport Resort – Sochocin

Grzegorz Krupiński

Adian Gwiazdowski

Fabryka Wełny Hotel &SPA Restauracja Przędzalnia – Pabianice

Piotr Dzikowski

Paweł Stępniak

Restauracja Bella Italia – Mikołajki

Jakub Grabowski

Bartosz Kunasz

Hotel Stradom House Autograph Collection Restauracja Gaia – Kraków

Robert Kopacz

Marcin Bujakowski

Restauracja Dziurka od klucza – Warszawa

Yurii Haliak

Mariusz Prażnowski

Ristorante Mare e Monti – Łódź

Przemysław Holicke

Theodore Skrzypek

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się konkurs dla Gwiazd , który od wielu lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Tym razem znane i popularne osobowości  zmierzą się z zaprezentowaniem  dwóch autorskich dań konkursowych, na których przygotowanie będą miały 120 minut. Uczestnik konkursu będzie przygotowywał  pierwsze danie makaron marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia Supreme marki Mowi oraz drugie danie mięsne – bracciole zrazy wołowe z wyciętej bitki zrazowa górna marki Sokołów  z wykorzystaniem  przynajmniej jednego  z produktów marki Makro (Grana Padano i/lub śmietana 36 % Makro Chef) oraz z użyciem innych dowolnych produktów dostarczonych przez organizatora. Wszyscy uczestnicy konkursu będą prezentowali swoje dania na porcelanie marki Lubiana.

Przed Gwiazdami stoi nie lada wyzwanie, gdyż muszą przygotować praktycznie identyczne dania konkursowe jak  uczestnicy konkursu dla profesjonalistów, jednakże w swojej autorskiej odsłonie.

W konkursie dla Gwiazd będą rywalizować: Izabela Trojanowska, Ewelina Lochman, Anna Koprowska (Kowalczyk), Aleksandra Kostka, Julia Wróblewska, Antek Smykiewicz i Rafał Iwaniuk.

Gwiazdy będą oceniane przez jurorów degustacyjnych VIP: Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Burmistrza Miasta Mikołajki , Sekretarza Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego oraz przedstawicieli Sponsora Strategicznego marki Makro oraz Sponsorów Głównych: Winterhalter, MowiI, Sokołów, Donna Elisa.

Jurorami technicznymi VIP zostali Dariusz Ratuszniak, Michał Pomaski i Wiesław Bober.

Konkurs poprowadzi Robert Bochenko, a galę Tomasz Kozłowicz.

Konkurs odbędzie się pod Honorowym Patronatem Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego Marcina Kuchcińskiego, Burmistrza Miasta Mikołajki Piotra Jakubowskiego oraz Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego.

Patronat Merytoryczny nad konkursem objęły: Associazione Italiana Cuochi, Italian Association of Chefs Poland, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Stowarzyszenie Euro Touqes Polska i Greckie Stowarzyszenie Kucharzy Poland Branch Office.

Siedemnasta edycja konkursu odbędzie się malowniczym Hotelu Robert’s Port Lake Resort & SPA **** W Mikołajkach, który jest współorganizatorem tegorocznej edycji konkursu.

Serdecznie zapraszamy w dniu 16 marca godzinach 10-16 wszystkich sympatyków konkursu i pasjonatów kuchni włoskiej do odwiedzenia Hotelu Robert’s Port Lake &SPA w Mikołajkach.