Hermesy Kulinarne 2023 wręczone

Aktualności

Hermesy Kulinarne 2023 wręczone

18 maja br. w hotelu Novotel Poznań Centrum odbyło się XXIII Ogólnopolskie Spotkanie Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa. Tegoroczne wydarzenie to Gala Jubileuszy – 30-lecia Poradnika Handlowca, 100-lecia Handlowca oraz 24-lecia Poradnika Restauratora – tytułów z portfolio wydawnictwa Generalczyk.

W uroczystości wzięło udział ponad 250 zaproszonych gości, top managerów z branży HoReCa oraz FMCG, reprezentujących zagraniczne i krajowe sieci detaliczne, dystrybutorów, producentów oraz handlowców. Nie zabrakło również uznanych szefów kuchni i właścicieli obiektów gastronomicznych.

Kulminacyjnym punktem było wręczenie prestiżowych statuetek – Hermesów Kulinarnych „Poradnika Restauratora”. To wyróżnienie przyznawane jest od 2005 r. wyłącznie głosami Akademii Laureatów Hermesów Kulinarnych „Poradnika Restauratora”, a redakcja nie pobiera z tego tytułu żadnych opłat. Nagroda ta jest więc przede wszystkim wyrazem uznania w branży! I tak jak powiedział Giancarlo Russo: „Hermesa Kulinarnego nie można kupić, trzeba na niego zapracować.”

Kapituła w składzie: Joanna Ochniak, certyfikowany międzynarodowy juror konkursów kulinarnych w WorldChefs, ambasadorka KPP, członkini OSSKiC, trener i doradca gastronomiczny, Maciej Gierdal, Commercial Director Farm Frites Central Eastern Europe, Tadeusz Zagórski, prezes Naczelnej Rady Zrzeszeń Handlu i Usług, Wiesław Generalczyk, prezes Wydawnictwa i Heidi Handkowska, redaktor naczelna „Poradnika Restauratora” w tym roku postanowiła przyznać aż jedenaście statuetek.

Jako pierwsi wyróżnienia odebrali najlepsi spośród restauratorów i szefów kuchni, a w dalszej kolejności uhonorowano przedstawicieli środowiska FMCG.

LAUREACI HERMESA PORADNIKA RESTAURATORA:

OSOBOWOŚĆ GASTRONOMII

PRZEMYSŁAW KLIMA

Szef kuchni i współwłaściciel restauracji Bottiglieria 1881, która w 2020 r. została nagrodzona gwiazdką Michelin jako pierwszy lokal w Krakowie i trzeci w Polsce. Jego autorska kuchnia przekracza granice, przywołuje wspomnienia i odkrywa smaki z dzieciństwa. Stawia na świeżość składników i starannie wyselekcjonowane produkty. Najważniejsze osiągnięcia to: praca w najlepszych restauracjach na świecie – Noma i Kadeau, a także w dwóch gwiazdkowych restauracjach w Polsce.

HERMES KULINARNY ZA PROPAGOWANIE WARTOŚCI KULTURY KUCHNI POLSKIEJ

MARCIN SOBÓL

Prezes europejskiego stowarzyszenia Euro Toques Polska. Szef kuchni z 29 letnim stażem. Członek rady nadzorczej Izby Gospodarczej Gastronomi Polskiej, a także światowej organizacji World Master Chefs Society. Juror na wielu konkursach kulinarnych. Kucharz pełen pasji i inspiracji, ceni tradycyjną polską kuchnię. Na co dzień szef kuchni w cateringu Tomkaj Gusto i właściciel firmy gastronomicznej Mar Gastro.

HERMES KULINARNY ZA STWORZENIE AUTORSKIEGO RODZINNEGO KONCEPTU

GREEK RESTAURANT & BAR MEZE BY TEO VAFIDIS & SONS

Nagrodę odebrał: Teo Vafidis.

Restauracja Meze powstała jesienią 2020 r. Stworzona z pasji i zamiłowania Teo Vafidisa do greckiej kuchni. Wspólnie z nim prowadzą ją jego synowie. Beniamin zajmuje się marketingiem, a Georgios administracją. Meze to przede wszystkim idea foodsharingu, która świetnie pozwala na celebracje oraz próbowania wielu smaków jednocześnie.

HERMES KULINARNY ZA SIEĆ HORECA

GRUPA SFINKS POLSKA

Nagrodę odebrał: Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska.

Grupa Sfinks Polska zarządza 112 lokalami gastronomicznymi na terenie Polski. Prowadzi też sprzedaż w dostawie w oparciu o marki dostępne tylko w dowozie np. The Burgers czy Da Mamma. Pod względem wielkości sprzedaży oraz liczby restauracji Sphinx jest największą w Polsce siecią typu casual dining. Sfinks Polska jest jednocześnie trzecią pod względem przychodów firmą gastronomiczną w Polsce.

HERMES KULINARNY ZA PROFESJONALNĄ ORGANIZACJĘ SZKOLEŃ I WARSZTATÓW KULINARNYCH DLA KUCHARZY I SZEFÓW KUCHNI

INSTYTUT KULINARNY TRANSGOURMET

Nagrodę odebrali: Irmina Dziedzic, dyrektor działu HoReCa Selgros i Krzysztof Wodziński, Manager Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Jest takie miejsce, gdzie gastronomiczne marzenia stają się rzeczywistością. To arena kulinarnych doświadczeń, która poszerza horyzonty i inspiruje nowymi smakami. Instytut Kulinarny Transgourmet, bo o nim mowa, już od 5 lat jest przestrzenią dla profesjonalistów i miłośników gotowania! Prawie 8500 przeszkolonych osób, 3300 godzin spędzonych na wspólnym odkrywaniu smaków i technik! Nowoczesne przestrzenie, bogata oferta warsztatów i pasja szefów kuchni czynią to miejsce wyjątkowym na kulinarnej mapie Polski. To właśnie tam członkowie Narodowej Kadry Polskich Kucharzy przygotowują się do najważniejszych konkursów na świecie, z których wracają z medalami  i wyróżnieniami. W Instytucie Kulinarnym Transgourmet rodzima kuchnia nabiera nowego, lepszego wymiaru.

HERMES KULINARNY W KATEGORII SIEĆ HOTELOWA

GRUPA ACCOR

Nagrodę odebrał Marcin Lis, Food & Beverage Director w Accor Eastern Europe.

Accor jest wiodącą grupą hotelarską na świecie. Dysponuje jednym z najbardziej zróżnicowanych i w pełni zintegrowanych ekosystemów hotelarskich obejmujących szerokie portfolio ponad 40 marek segmentu luxury, premium, midscale i economy. Accor jest największą siecią hotelarską w Polsce z ok. 14 tys. pokoi w 86 hotelach pod ośmioma markami.

HERMES KULINARNY ZA MULTIKANAŁOWĄ STRATEGIĘ ROZWOJU

COSTA COFFEE POLSKA

Nagrodę odebrała: Marta Stawiszyńska, Marketing Activation Manager Costa Coffee Polska.

Brytyjska sieć kawiarni Costa Coffee, należąca do koncernu Coca-Cola, powstała w Londynie w latach 70-tych. Obecnie to globalna marka z siecią blisko 4 tys. lokali na całym świecie. W Polsce Costa Coffee działa od 2012 r. Posiada 120 obiektów przy największych ulicach oraz centrach handlowych w dużych i średnich miastach. Costa Coffee gwarantuje nie tylko najwyższej jakości kawę, ale także bogate, różnorodne menu oraz profesjonalną obsługę. Od lutego 2023 r. zarządza nią, w ramach masterfranczyzy, Lagardère Travel Retail.

RESTAURACJA

FISHERMAN – FINEST FOOD & WINE BY RAFAŁ KOZIORZEMSKI

Nagrodę odebrał szef kuchni Rafał Koziorzemski.

Fisherman to restauracja tworzona przez pełnych pasji ludzi, którzy dokładają wszelkich starań, aby zapewnić gościom wyjątkowe wrażenia. Sam szef kuchni wybiera najlepsze produkty od lokalnych dostawców oraz zbiera zioła z których tworzy potrawy. Można tutaj spróbować tradycyjnych polskich dań w nieoczywistym wydaniu. Panuje tu niepowtarzalny klimat, który sprawia, że chce się tu wracać.

Nominowani w niej byli:

Fisherman, Sopot – Rafał Koziorzemski

Belvedere, Warszawa – Tomasz Łagowski

Śląska Prohibicja, Katowice – Szymon Bracik

U Wieniawy, Warszawa – Krzysztof Kowalski

RESTAURACJA HOTELOWA

REFLEKTARZ, HOTEL ZAMEK RYN

Nagrodę odebrał szef kuchni Ireneusz Koniuszek.

Z gastronomią związany jest od ponad 20 lat. Posiadacz dyplomów brytyjskiej uczelni Kendal College. Pierwsze szlify zdobywał w hotelu Gołębiewskim w Mikołajkach. Potem przez 6 lat pracował w prestiżowych hotelach w Wielkiej Brytanii. A od 12 lat jest szefem kuchni w restauracji Refektarz w Hotelu Zamek Ryn. Jego wieloletnie doświadczenie pozwala na komponowanie dań z wyrafinowanym kunsztem, lekkością i tworzenie dzieł kulinarnych z połączenia smaków staropolskich, międzynarodowych oraz trendów kuchni fusion.

Nominowani w niej byli:

Hotel Hilton Gdańsk, Mercato – Dominik Karpik

Hotel Zamek Ryn, Refektarz – Ireneusz Koniuszek

Hotel Liberte 33, Poznań, L33 bistro & bar – Bartosz Rosa

Hotel Warszawa, Szóstka – Dariusz Barański

CUKIERNICY

MICHAŁ DOROSZKIEWICZ PRACOWNIA OVO, POZNAŃ

Właściciel autorskiej pracowni cukierniczej OVO w Poznaniu oraz doradczej firmy w dziedzinie cukiernictwa Pastry Lab. Mistrz Świata i Polski Młodych Cukierników, zdobywca III miejsca na Lodowym Pucharze Świata w Rimini oraz Mistrzostwach Świata w Lodziarstwie w Shanghaju. Wielokrotny reprezentant kraju w Coupe du Monde de la Patisserie w Lyonie oraz Culinary World Cup w Erfurt – brązowy medalista. Juror w krajowych i międzynarodowych konkursach cukierniczych.

Nominowani w niej byli:

Wojciech Rzepecki, Gdańsk

Krzysztof Kopciński, Warszawa

Marek Moskwa, Pruszcz Gdańsk

Michał Doroszkiewicz, Poznań

KUCHARZ PRZYSZŁOŚCI

JACEK KOPROWSKI RESTAURACJA FINO W GDAŃSKU

Jacek Koprowski to szef kuchni i współtwórca trójmiejskiej marki Fino. Jego dania charakteryzują się oryginalnością i elegancją. Lubi bawić się smakami i zaskakiwać gości nieoczekiwanymi połączeniami produktów. Jego talent i umiejętności zyskały uznanie w świecie gastronomii, dzięki czemu otrzymał wiele prestiżowych wyróżnień.

Nominowani w niej byli:

Mateusz Suliga, restauracja Artesse, H15 Luxury Palace, Kraków

Łukasz Budzik, restauracja Mennicza Fusion, The Granary Hotel Wrocław

Jacek Koprowski, restauracja Fino, Gdańsk

Część oficjalną poprowadził Jarosław Kulczycki, dziennikarz i prezenter telewizyjny. Na scenie pojawili się także goście specjalni wieczoru doktor Izabella Anuszewska, Client Director, Kantar Polska oraz profesorowie Paweł KowalRobert Gwiazdowski, którzy przybliżyli nam istotne dla gospodarki i biznesu tematy związane z wojną w Ukrainie i interwencjonizmem państwowym.

Prof. Paweł Kowal, politolog, historyk, polityk i publicysta, prof. Polskiej Akademii Nauk, poseł na Sejm RP, w przeszłości wiceminister spraw zagranicznych oraz europoseł, a także autor artykułów naukowych, analiz i książek na tematy transformacji w Europie Środkowej i ZSRR oraz polityki wschodniej przedstawił prezentację zatytułowaną „Wpływ wojny w Ukrainie na aktualną i przyszłą koniunkturę firm z branż FMCG/HoReCa”. Uczestnicy spotkania mogli także posłuchać wykładu prof. Roberta Gwiazdowskiego, dyrektora Rady Programowej Warsaw Enterprise Institute na temat interwencjonizmu państwowego. Natomiast dr Izabella Anuszewska z biura badawczego Kantar zaprezentowała „Portret Ukraińców w Polsce przez pryzmat branż FMCG/HoReCa”.

Zaproszonym gościom czas umilała również para taneczna znana z ekranów TVN-u czy Polsatu Janja Lesar (mistrzyni świata i mistrzyni polski w tańcach latino amerykańskich) i Krzysztof Hulboj (9-krotny mistrz polski, finalista mistrzostw świata, sędzia najwyższej kategorii w tańcu sportowym).

Partnerami Gali byli: Colian i Stock, a także CEDC, Fazer, Ferrero, Grupa Żywiec, Koral, PepsiCo, Storck, Winnice Czajkowski i Zbyszko Company.

Zapraszamy ponownie za rok!

Pełna relacja z Gali zostanie opublikowana w czerwcowym wydaniu Poradnika Restauratora.

 

Laureaci Hermesów Kulinarnych Poradnika Restauratora 2005-2021:

 

2021

Osobowość gastronomii: Mariusz Gachewicz

Restauracja z renomą: Epoka, Warszawa, Marcin Przybysz

Restauracja z tradycją: Hyćka, Poznań, Alicja i Marcin Sadowscy

Restauracja hotelowa: Hotel Havet Resort & SPA, Dźwirzyno, Maciej Żukowski

Kawiarnia/Lodziarnia/Cukiernia/Manufaktura: Wzrusza Toruń, Iga Sarzyńska-Komorowska i Maciej Komorowski

Za całokształt twórczośći kulinarnej w dobie pandemii: A Nóż Widelec, Poznań, Agata i Michał Kuter

Za debiut rynkowy w postapandemicznej rzeczywistości: Scoria, Bydgoszcz, Paweł Stawicki

Za podniesienie atrakcyjności i infrastruktury turystycznej w regionie pienińskim: Grupa Hotelowa Szczawnica Park, Renata Gorecka i Grzegorz Gacek

2020 

Ceremonia rozdania Hermesów Kulinarnych nie odbyła się z powodu pandemii COVID-19.

2019

Osobowość gastronomii: Sebastian Krauzowicz, Radisson Blu Hotel & Residences w Zakopanem

Hermes Kulinarny Poradnika Restauratora 2019 za całokształt twórczości kulinarnej: Dariusz Zahorański, Radisson Blu Centrum w Warszawie

Hermes Kulinarny Poradnika Restauratora 2019: Maciej Gierdal z okazji 25-lecia działalności firmy Farm Frites w Polsce oraz 25-lecia jego pracy w firmie Farm Frites

Restauracja z renomą: Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek

Restauracja z tradycją: Ostoja Chobienice, Maciej Barton

Restauracja hotelowa: Warsaw Marriott Hotel, Paweł Kałuski

Kawiarnie/lodziarnie/cukiernie: Petit Paris Bistro & Bakery, Daria i Cyril Kuttene

2018

Osobowość gastronomii: Robert Skubisz, Amber Room, Warszawa

Młody talent: Bartosz Peter, Copernicus Toruń Hotel, kapitan Poland National Culinary Team

Hermes Kulinarny 2018 za wszechstronność, nowoczesność i profesjonalizm: Akademia Kulinarna Transgourmet i Selgros C&C

Hermes Kulinarny 2018 za propagowanie wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce: Teo Vafidis

Restauracja z renomą: N31 restaurant&bar by Robert Sowa, Warszawa, Robert Sowa

Restauracja z tradycją: Folwark Folińscy, Wysoka, Dawid Szkudlarek

Restauracja hotelowa: Hotel Leda Spa****, Kołobrzeg, Andrzej Jakomulski

Kawiarnie/lodziarnie/cukiernie: Pijalnie Czekolady E. Wedel, Janusz Profus i Joanna Klimas-Profus

Sieć HoReCa: Stop Cafe PKN Orlen

2017

Osobowość gastronomii: Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, Malika, Gdynia

Platynowy Hermes Kulinarny 2017: Jean Bos za całokształt twórczości kulinarnej

Platynowy Hermes Kulinarny 2017: CT Kulinarnej DoraM za wszechstronność, nowoczesność i profesjonalizm

Restauracja z renomą: Memo Restaurant & Wine, Bydgoszcz, Rafał Godziemski.

Restauracja z tradycją: Tatarska Jurta, Kruszyniany, Dżenneta Bogdanowicz

Restauracja hotelowa: Hotel Fabryka Wełny, Pabianice, Wzorcownia by Wiesław Bober

Sieć kawiarni/lodziarni/cukierni: Pawlova, Luboń, Paweł Mieszała

Sieć HoReCa: Costa Coffee Poland

Dystrybutor HoReCa: Makro Cash&Carry

2016

Osobowość gastronomii: Giancarlo Russo

Platynowy Hermes Kulinarny 2016: Jerzy Pasikowski, tytan pracy w branży gastronomicznej

Restauracja z tradycją: Babinicz, Szczawno Zdrój, Wojciech Harapkiewicz

Restauracja hotelowa: Hotel Copernicus, Kraków, Marcin Filipkiewicz

Sieć kawiarni/lodziarni/cukierni: Lodziarnie Firmowe Grycan

Sieć HoReCa: Weranda Family, Poznań, Jan Poniński

Dystrybutor HoReCa: Farutex Bidvest Polska.

2015

Osobowość gastronomii: Andrzej Polan, Mała Polana Smaków, Warszawa

Platynowy Hermes Kulinarny 2015: Tadeusz Olszański, nestor polskiego dziennikarstwa, autor licznych książek, publicysta tygodnika „Polityka”, krytyk kulinarny

Restauracja z renomą: Strefa, Warszawa, Jarosław Walczyk

Restauracja z tradycją: A nóż widelec, Poznań, Michał Kuter

Restauracja hotelowa: Blow Up Hall 5050, Poznań, Tomasz Purol

Sieć HoReCa: Express Kuchnia Marche, Beata i Jerzy Jankiewicz

Dystrybutor dla HoReCa: Selgros

2014

Restauracja z renomą: Kuchnia&Bar, Bydgoszcz, Marcin Szukaj i Marcin Maciaszek

Restauracja regionalna: Pałacowa, Mińsk Mazowiecki, Paweł Bęś

Restauracja hotelowa: Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, Bartosz Budnik

Sieć HoReCa: Zapiecek Pierogarnie Polskie

2013

Osobowość gastronomii: Krzysztof Szulborski

Restauracja ogólnopolska: Atelier Amaro, Warszawa, Wojciech Modest Amaro

Restauracja w regionie: Destylarnia, Pałac Mierzęcin, Dawid Łagowski

Restauracja hotelowa: Hotel Narvil Conference & SPA, Aruana Serock

2012

Osobowość gastronomii: Marcin Budynek

Restauracja w regionie: Vine Bridge, Poznań,

Restauracja hotelowa: Hotel Crocus, Zakopane, Sebastian Krauzowicz

Restauracja ogólnopolska: Gothic Cafe and Restaurant, Malbork, Bogdan Gałązka

2011

Osobowość gastronomii: Kurt Scheller

Restauracja hotelowa: Mamaison Hotel Le Regina Warsaw, La Rotisserie, Paweł Oszczyk

Ogólnopolska restauracja tradycyjna: Piotrkowska Klub 97

Restauracja w regionie: Gościniec Konopielka, Zblewo

2010

Osobowość gastronomii: Robert Sowa

Restauracja ogólnopolska: Moonsfera, Warszawa, Jarosław Uściński

Restauracja w regionie: Karczma Pod Kluką, Słupsk, Anna i Mariusz Stachyra

Restauracja hotelowa: Hotel andel’s, Łódź, Mirosław Jabłoński

2009

Osobowość gastronomii: Jacek Szczepański, Hotel Bulvar, Toruń

Restauracja tradycyjna: U Szwejka, Warszawa

Sieć HoReCa: Grupa Kościuszko Polskie Jadło

2008

Osobowość gastronomii: Grzegorz Kazubski

Restauracja tradycyjna: Hacjenda, Poznań

Sieć HoReCa: Da Grasso

Sieć cateringowa: LOT Catering

2007

Osobowość gastronomii: Karol Okrasa, Le Royal Meridien Bristol

Restauracja tradycyjna: Ewa Zaprasza, Sasin

Restauracja hotelowa: Anders Group

Sieć HoReCa: Telepizza Poland

Sieć cateringowa: Party Serwis Catering Melon

2006

Restauracja tradycyjna: Sami Swoi, Poznań

Restauracja hotelowa: Hotel Mercure

Sieć HoReCa: Siesta Restauracje i Catering

Sieć cateringowa: Impel Catering

2005

Restauracja tradycyjna: Delicja, Oborniki Wlkp.

Restauracja hotelowa: Sheraton Warsaw Hotel & Towers

Sieć cateringowa: Sodexho Polska

Sieć HoReCa: Sfinks Polska

Udostępnij artykuł