13,5 tys. zł kar nałożył sanepid lokalom gastronomicznym w zachodniopomorskim

Aktualności

13,5 tys. zł kar nałożył sanepid lokalom gastronomicznym w zachodniopomorskim

Niewłaściwe warunki sanitarne i wykorzystywanie przeterminowanej żywności znalazły się wśród uchybień, które stwierdzili pracownicy stacji sanepidu w lokalach gastronomicznych w zachodniopomorskim. Mandatami ukarano 52 osoby, łącznie na 13,5 tys. zł.

Pracownicy powiatowych stacji sanepidu przeprowadzili od 20 do 26 czerwca br. 280 kontroli w lokalach gastronomicznych w woj. zachodniopomorskim. Nieprawidłowości stwierdzono w 86 obiektach.

W związku z nieprzestrzeganiem wymagań prawa żywnościowego ukarano mandatami 52 osoby odpowiedzialne za nieprawidłowości w bieżącym stanie sanitarnym w kwocie 13,5 tys. zł — poinformowała Małgorzata Kapłan rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.

Najczęstszymi uchybieniami były: brak zapisów wynikających z procedur i instrukcji systemu kontroli wewnętrznej, brak dokumentacji lekarskiej osób mających kontakt z żywnością, wykorzystywanie w produkcji przeterminowanych środków spożywczych, brak segregacji w urządzeniach chłodniczych, a także “niewłaściwe warunki sanitarno-higieniczne panujące w pomieszczeniach żywienia” – chodzi m.in. o brudne blaty, półki i regały czy brak środka do dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością.

Rzeczniczka podała, że w czasie kontroli wpłynęło 15 interwencji. Trzy zostały uznane za zasadne. Dotyczyły wystąpienia nieżytu żołądkowo-jelitowego wśród dzieci z przedszkola, niewłaściwego stanu sanitarnego naczyń w obiekcie i zachorowań wśród uczestników przebywających w obiekcie.

Zapewniła, że w każdym przypadku “po otrzymaniu zgłoszenia interwencyjnego podejmowano działania kontrolne”.

źródło: PAP