„Chefs en Or” powraca w nowej odświeżonej formule. Do tej pory to prestiżowe wydarzenie kulinarne odbywało się we Francji. Gospodarzem tegorocznego finału będzie Polska. Już 31 października w Warszawie o zwycięstwo powalczą kucharze z Austrii, Francji, Hiszpanii, Niemiec, Polski, Rumunii i Szwajcarii. Znamy już dwóch uczestników Chefs en Or 2023 – to Stefan Glantschnig z Austrii i Jean-Yves Bournot z Francji.
Wielki finał konkursu „Chefs en Or 2023” odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet przy hali Selgros Warszawa-Piaseczno. Finałowe zadanie jest wymagające i Szefowie Kuchni będą musieli wykazać się nie tylko umiejętnościami, ale i kreatywnością. Polega ono na przygotowaniu dania przy użyciu jednego znanego, obowiązkowego produktu oraz trzech dodatkowych składników ukrytych w tzw. „black box”, którego zawartość zostanie podana zawodnikom niespełna 15 godzin przed rozpoczęciem konkursowego gotowania. Wydarzenie ma charakter międzynarodowy. Każdy kraj, w którym działa Transgourmet, jest reprezentowany przez szefa kuchni oraz dwóch jurorów (degustacyjnego i technicznego).
Jurorzy wybiorą zwycięzcę, kierując się nie tylko techniką pracy oraz smakiem i wyglądem dań, lecz także filozofią korzystania z dostępnych produktów. Zgodnie z hasłem tegorocznej edycji konkursu – „Thrifty Masters” („Oszczędni mistrzowie”) – ważnym kryterium będzie m.in. generowanie jak najmniejszej ilości odpadków, a dodatkowym zadaniem jest przygotowanie tzw. „amuse bouche”, na bazie resztek produktów, które zostaną po stworzeniu dania głównego.
Konkursowe dania oceni jury w składzie: Rudolf Obauer i Leo Aichinger (Austria), Pascal Grière i Serge Voloscenko (Francja), Rocio Morcillo Mendez (Hiszpania), Dominik Wetzel i Gilbert Korn-Fourcade (Niemcy), Martin Gimenez Castro i Jarosław Uściński (Polska), Cornelia Ghisoi i Bogdan Cozma (Rumunia), a także Tobia Ciarulli i Thomas Kuster (Szwajcaria).
Przed uczestnikami wielkie wyzwanie. Z jednej strony muszą wykazać się wyjątkową wiedzą i kreatywnością, z drugiej zaś – spełnić oczekiwania naszych jurorów, wybitnych Szefów Kuchni z różnych regionów Europy. W zmaganiach wezmą udział doświadczeni profesjonaliści, więc o zwycięstwie zadecydują detale. Dla nas możliwość organizacji tego prestiżowego wydarzenia jest ogromnym wyróżnieniem – mówi Cezary Furmanowicz, Dyrektor Marketingu Transgourmet Polska, operatora marek Transgourmet i Selgros.
Znamy już dwóch uczestników Chefs en Or 2023
STEFAN GLANTSCHNIG z Austrii
kucharz, który szlifował swoje umiejętności pod okiem wybitnych mistrzów niemieckich i austriackich. Pracował m.in. w restauracjach Hanner i Atelier, a od 2022 r. pełni funkcję szefa kuchni w hotelu Neusacherhof, łącząc lokalne smaki z kuchnią włoską i słoweńską.
JEAN-YVES BOURNOT z Francji
ekspert i pasjonat nowoczesnej kuchni, który zdobył doświadczenie, pracując z największymi szefami kuchni z Francji, m.in. z braćmi Pourcelem i Thierrym Marx. Pracował jako szef kuchni w 5-gwiazdkowym hotelu Cheval Blanc Courchevel, a od 2018 roku jest prawą ręką Christiana Le Squera z grupy Four Seasons.
Śledź stronę chefsenor.com i odkrywaj z nami kolejne ogłoszenia uczestników wielkiego finału:
- Niemcy – 8 października
- Polska – 12 października
- Rumunia – 16 października
- Hiszpania – 20 października
- Szwajcaria – 24 października
Na laureatów konkursu, oprócz tytułu „Kucharza ze Złota” i statuetki, czekają atrakcyjne nagrody pieniężne:
- dla zwycięzcy 10 000 €,
- II miejsce 7 000 €,
- III miejsce 5 000 €.
Nagrody dla laureatów zostaną wręczone podczas Wielkiej Gali organizowanej w sali balowej Hotelu Bellotto w Warszawie. Zarówno zmagania konkursowe jak i Gala będą transmitowane na żywo, na stronie chefsenor.com.